KEKSI S MARCIPANOM I BADEMIMA
Keksi s marcipanom i bademima
Ako volite miris badema i mekanu slatkoću marcipana, onda će vas ovi mali, zlatni božićni zalogaji potpuno osvojiti.
Keksi s marcipanom i bademima
Sastojci:
tijesto:
- 200 g marcipan mase
- 100 g mljevenih badema
- 80 g šećera u prahu
- 1 žlica ružine vodice (opcionalno, možete je kupiti u trgovinama zdrave hrane)
- 1 bjelanjak
- 1 žličica limunovog soka
ukrašavanje:
- oko 80 g cijelih badema (oguljenih i prepolovljenih)
premaz:
- 1 žumanjak
- 1 žlica mlijeka ili vode
Priprema:
- Bademe prelijte kipućom vodom, ostavite ih 2–3 minute, procijedite i ogulite. Oguljene bademe prerežite na polovice i ostavite da se posuše.
- Marcipan narežite na komadiće i pomiješajte s mljevenim bademima i šećerom u prahu. Dodajte ružinu vodicu (ako je koristite, nije obavezno), limunov sok i bjelanjak pa mijesite dok se ne dobije glatko, mekano tijesto.
- Oblikujte kuglice veličine lješnjaka. Na svaku kuglicu utisnite tri polovice badema u obliku „listića“ - to je zaštitni znak Bethmännchena.
- Pećnicu zagrijte na 170 °C (gore/dolje) ili 150 °C ventilator. Kolačiće premažite žumanjkom razmućenim s mlijekom ili vodom. Pecite 12–15 minuta, samo dok lagano ne porumene.
- Ohladi na rešetki – Bethmännchen će se stvrdnuti tek kad se ohlade.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar