KEKSI S MARCIPANOM I BADEMIMA





Keksi s marcipanom i bademima 



Ako volite miris badema i mekanu slatkoću marcipana, onda će vas ovi mali, zlatni božićni zalogaji potpuno osvojiti.




Keksi s marcipanom i bademima 


Sastojci:

tijesto:

  • 200 g marcipan mase
  • 100 g mljevenih badema
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 žlica ružine vodice (opcionalno, možete je kupiti u trgovinama zdrave hrane)
  • 1 bjelanjak
  • 1 žličica limunovog soka

ukrašavanje:

  • oko 80 g cijelih badema (oguljenih i prepolovljenih)

premaz:

  • 1 žumanjak
  • 1 žlica mlijeka ili vode



Priprema:

  1. Bademe prelijte kipućom vodom, ostavite ih 2–3 minute, procijedite i ogulite. Oguljene bademe prerežite na polovice i ostavite da se posuše.
  2. Marcipan narežite na komadiće i pomiješajte s mljevenim bademima i šećerom u prahu. Dodajte ružinu vodicu (ako je koristite, nije obavezno), limunov sok i bjelanjak pa mijesite dok se ne dobije glatko, mekano tijesto.
  3. Oblikujte kuglice veličine lješnjaka. Na svaku kuglicu utisnite tri polovice badema u obliku „listića“ - to je zaštitni znak Bethmännchena.
  4. Pećnicu zagrijte na 170 °C (gore/dolje) ili 150 °C ventilator. Kolačiće premažite žumanjkom razmućenim s mlijekom ili vodom. Pecite 12–15 minuta, samo dok lagano ne porumene.
  5. Ohladi na rešetki – Bethmännchen će se stvrdnuti tek kad se ohlade.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PRŽENI KROKETI OD RIŽE I SIRA

ZAŠTO TIJELO TIJEKOM HLADNIH DANA TRAŽI VIŠE MASNOĆA, UGLJIKOHIDRATA I ZAČINA?

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?