LJUBIČASTI RIŽOTO OD KUPUSA I GORGONZOLE
320 g riže carnaroli
400 g ljubičastog kupusa
180 g gorgonzole
50 g očišćenih oraha
70 g luka srebrenca
1 dl crnog vina
800 g povrtnog temeljca
30 g ribanog parmezana
maslinovo ulje
Ljubičastom kupusu ukloniti vanjske listove, narezati ga na tanke trakice, oprati i ocijediti. Luk sitno nasjeckati, a povrtni temeljac zagrijati. U dubljoj tavi zagrijati malo maslinova ulja, dodati luk i pirjati dok ne omekša. Potom dodati ljubičasti kupus, poklopiti i kuhati pet minuta.
Dvije trećine kuhanog kupusa odvojiti i usitniti u blenderu da postane kremast. U preostali kupus dodati rižu i kratko je tostirati. Zatim podliti crnim vinom i pustiti da tekućina ispari. Početi postupno dodavati povrtni temeljac, uz povremeno miješanje, i kuhati onoliko koliko je navedeno na pakiranju riže.
Dok se riža kuha, gorgonzoli odstraniti koru i narezati je na kockice. Pred kraj kuhanja u rižu umiješati kremu od kupusa, zatim dodati gorgonzolu i parmezan. Dobro promiješati, po potrebi posoliti te na kraju umiješati sjeckane orahe.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar