KREMASTI ORZO IZ JEDNOG LONCA
Kremasti orzo iz jednog lonca
Recepti iz jednog lonca savršen su izbor za brzi ručak ili večeru tijekom užurbanog tjedna. Pripremaju se, baš kao što im ime kaže, u jednom loncu, pa ne iziskuju puno suđa ni truda u kuhinji. S druge strane, jamče kremasto i sočno jelo. Orzo tjestenina izgleda poput riže dugog zrna, pa ne čudi što ovo jelo podsjeća na najkremastiji rižoto. U stvarnosti, riječ je o receptu za sitnu tjesteninu koja se kuha na pilećem temeljcu i vrhnju za kuhanje, a servira s naribanim parmezanom. Ovaj kremasti orzo s parmezanom i špinatom možete pripremiti u svega pola sata
Kremasti orzo iz jednog lonca
Sastojci:
- 900 ml pilećeg temeljca
- 400 g orzo tjestenine
- 250 ml vrhnja za kuhanje
- 200 g svježih listića špinata
- 125 ml suhog bijelog vina
- 40 g naribanog parmezana
- 2 žlice maslaca
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 luk
- 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
- ½ čajne žličice sušenog timijana
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
Priprema:
- Zagrijte malo ulja u većoj tavi ili loncu pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte nekoliko minuta, dok luk ne omekša. Potom dodajte nasjeckani češnjak i nastavite pirjati još pola minute. Podlijte sadržaj tave bijelim vinom i kuhajte oko pet minuta. Sastružite zapečene dijelove s dna tave.
- Ulijte pileći temeljac i vrhnje za kuhanje te dodajte orzo tjesteninu. Začinite peršinom, timijanom, solju i paprom. Pustite da se tjestenina kuha na laganoj vatri uz često miješanje dok ne bude termički obrađena do kraja. Za to će vam biti potrebno 10-ak minuta.
- Pred kraj kuhanja dodajte svježe listiće špinata i pustite da povenu. Umiješajte naribani parmezan i maslac te poslužite sa svježim peršinom. Dobar tek!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar