Postovi

TORTA OD MEDA

Slika
Torta od meda Ako volite medenjake, svidjet će vam se i ova torta od meda. Sjajno se sljubljuje s čajem i sivim poslijepodnevima, a sve sastojke vjerojatno već i imate kod kuće. Torta od meda  Sastojci: 170 g meda 140 g maslaca 85 g smeđeg muscovado šećera 2 jaja, istučena 200 g brašna, prosijanog 2 čajne žličice praška za pecivo voda Za glazuru 55 g šećera u prahu 1 žlica meda topla voda Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Okrugli kalup promjera 18 centimetara namastite maslacem. Med, maslac i šećer stavite u veliki lonac. Dodajte žlicu vode i lagano zagrijavajte dok se sve ne rastopi. Maknite s vatre i umiješajte jaja i brašno. Žlicom prebacite smjesu u kalup za tortu. Pecite 40-45 minuta dok se torta ne počne odvajati od stjenki kalupa. Ostavite tortu da se malo ohladi u kalupu. Dok je kolač još topao napravite glazuru. Pomiješajte šećer i med s 2-3 čajne žličice vruće vode i još topao sirup prelijte preko torte. Pripremila: Ivana Matas 

ZAPEČENI KRUMPIR S JAJIMA 🥔

Slika
Zapečeni krumpir s jajima  Krumpir i jaja osnovne su namirnice koje su u prošlosti nosile brojne recepte. Hranjive, zasitne i ukusne i bez previše začina ili kompliciranih postupaka, bile su osnovne u kuhinji naših starih. Zapečeni krumpir s jajima  Sastojci: 3 krumpira 3 jaja 1 crveni luk, nasjeckan 1 žlica maslinovog ulja 50 ml mlijeka 1/2 čajne žličice soli 1/2 čajne žličice papra 1/2 čajne žličice mljevene paprike 30 g ribanog sira 1 žlica svježe sjeckanog peršina Priprema: Krumpire ogulite, narežite na tanke ploške, a potom ih oko pet minuta prokuhajte u vodi. Potom u zdjeli umutite jaja s mlijekom i svim začinima. Na maslinovom ulju lagano prodinstajte luk dok ne postane staklast. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Nauljite posudu, a potom na dno složite red krumpira, potom malo luka i ponovite postupak dok ne potrošite navedene sastojke. Prelijte smjesom jaja i mlijeka te pecite složenac do pola sata dok se jaja ne stvrdnu. Izvadite složenac iz pećnice,...

CASTAGNOLE S RICOTTOM - TALIJANSKE FRITULE

Slika
Castagnole s ricottom - talijanske fritule  Blagdansko vrijeme donosi poseban ugođaj u naše domove – miris kuhanog vina, cimeta, klinčića i, naravno, neizostavnih frizula. Ova jednostavna i omiljena slastica, koja se često povezuje s božićnim sajmovima i obiteljskim okupljanjima, ima posebno mjesto u srcima svih generacija. Castagnole fritule - talijanske fritule  Sastojci: 250 g ricotte 1 jaje naribana korica naranče ili limuna 50 g šećera 130 g glatkog brašna 1 žličica praška za pecivo Po želji: malo ruma ili likera ulje za prženje šećer u prahu za posipanje Priprema: U dubokoj posudi pjenjačom dobro izmiješajte ricottu i jaje dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte naribanu koricu naranče ili limuna te šećer, a potom sve zajedno još malo izmiješajte. Postupno dodajte brašno, neprestano miješajući, i na kraju umiješajte prašak za pecivo. Po želji, u smjesu možete dodati malo ruma ili likera za dodatnu aromu. Oblikujte male kuglice, a ako je potrebno, dodajte ...

ZAŠTO LJUBIMCI I NJIHOVI VLASNICI IMAJU SLIČAN KARAKTER?

Slika
Zašto ljubimci i njihovi vlasnici imaju sličan karakter? Ako imate psa, velika je šansa da ste barem jednom pomislili: „Ovaj pas je baš poput mene!" Možda voli iste aktivnosti ili čak pokazuje određene emocionalne reakcije koje su vam poznate. Često se događa da se vlasnici osjećaju kao da gledaju svoj mali odraz u dlakavom prijatelju. No je li to samo slučajnost, plod maštovitog ljudskog uma, ili stvarno postoji znanstveno objašnjenje? Zašto dolazi do tih sličnosti? Postoji nekoliko razloga zašto se karakter pasa i vlasnika često podudara. Prvo, ljudi nesvjesno biraju pse koji odgovaraju njihovom stilu života i osobnosti. Drugo, kroz zajednički život i navike,   pas i vlasnik se međusobno prilagođavaju .  Pas uči ritam i ponašanje vlasnika, a vlasnik se često mijenja pod utjecajem psa: jutarnja šetnja ili večernja igra mogu postati rutina koja oblikuje i čovjeka i psa. Treće,   psi su osjetljivi na emocije vlasnika Ako ste pod stresom, pas može post...

BRZE FRITULE

Slika
Brze fritule  U smislu gastronomskih užitaka, za mnoge su upravo fritule jedan od simbola predstojećeg zimskog i adventskog razdoblja, ali naravno da ne čekamo taj dio godine kako bismo se njima zasladili. Klasične fritule koje se pripremaju s dizanim tijestom traže malo više vremena za pripremu, ali zato je ova brza verzija znatno lakša.  Brze fritule  Sastojci: 25 dag mekog brašna 1 veliko jaje 1 jabuka 180 g jogurta 2 žlice šećera 1 žlica rakije 1 žlica ruma dvije žličice praška za pecivo prstohvat soli 1 litra ulja ili masti za prženje Priprema: U jednoj posudi pomiješajte jaje sa šećerom i soli. Zatim dodajte sitno naribanu jabuku, jogurt, rakiju i rum. U drugoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo te ih potom dodajte u prvu smjesu. Stavite ulje ili mast u dublju zdjelu za prženje. Zapamtite da fritule ne smiju dodirivati dno zdjele, nego moraju plivati u masnoći, pa regulirajte količinu ulja imajući to na umu. Ulje zagrijte na srednjoj temperatu...

TRIPTOFAN - ZIMSKI BOOSTER RASPOLOŽENJA

Slika
Triptofan - zimski booster raspoloženja  Ako ste ikad čuli da određena hrana „smiruje živce“, poboljšava san ili popravlja raspoloženje, velika je šansa da za to možemo zahvaliti triptofanu. Ova esencijalna aminokiselina često se naziva i “tiha supermoć našeg živčanog sustava”, jer sudjeluje u stvaranju serotonina (hormona sreće) i melatonina (hormona sna). Što je zapravo triptofan? Triptofan je esencijalna aminokiselina, što znači da je tijelo ne može samo proizvesti, nego je moramo unijeti hranom. Njegova uloga je iznimno važna jer je osnovna sirovina za proizvodnju   serotonina – hormona sreće, stabilnog raspoloženja i dobre probave; melatonina – hormona sna i biološkog ritma; niacina (vitamina B3) – važnog za zdravlje živčanog sustava i kože. Kako triptofan utječe na naše tijelo i psihu? Poboljšava san i regulira cirkadijalni ritam Triptofan se u tijelu pretvara u melatonin, hormon koji regulira spavanje. Kad ga ima dovoljno u našem org...

TORTA OD BIJELE I TAMNE ČOKOLADE S MAKOM 🍫

Slika
Torta od bijele i tamne čokolade s makom  Torta od čokolade i maka je predivno sočna i kremasta! Biskvit od tamne čokolade i maka, sa kremom od bijele čokolade stvorena je za sve ljubitelje istoga. Slatkoljupci, ovo je ljubav na čokoladni pogled! Torta od bijele i tamne čokolade s makom  Sastojci za biskvit: 8 jaja 200 g glatkog brašna 200 g šećera 1 vanilin šećer 3 zlice kakaa u prahu 50 ml mlijeka 50 ml biljnog ulja 3 žlice mljevenog maka Krema: 5 žlica mljevenog maka 7 dcl mlijeka 100 g šećera 5 žumanjaka 3 žlice oštrog brašna 200 ml slatkog vrhnja 100 g bijele čokolade 1 prašak za puding od vanilije Glazura: 2oo ml slatkog vrhnja 200 g čokolade za kuhanje Priprema: Priprema biskvita: Izmješajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte brašno, kakao i mak, a zatim mlijeko i ulje. Dobivenu smjesu podijelite na 2 dijela te ispecite 2 jednaka biskvita u pećnici zagrijanoj na 180°c oko 20 minuta. Izvadite i ostavite da se ohlade. Krema: Ras...

7 STVARI KOJE MAČKE NAJVIŠE VOLE RADITI KADA JE VANI HLADNO

Slika
7 stvari koje mačke najviše vole raditi kada je vani hladno Mačke su poznate po svojoj ljubavi prema toplini – bilo da se radi o sunčanoj mrlji na podu, mekoj dekici ili krilu omiljene osobe. Kada temperature padnu, njihova potraga za ugodom postaje još izraženija, a instinkt ih vodi prema najtoplijim i najudobnijim mjestima u domu. Sklupčaju se pored peći ili radijatora Toplina izvora grijanja za mačke je kao magnet. Tamo će provesti sate, ponekad toliko blizu da se čini kao da su otporne na svaku vrućinu. Ušuškaju se u mekane dekice i jastuke Zimsko gnijezdo od deka, jastuka ili mekanih prekrivača jedno je od njihovih najdražih utočišta.  Smjeste se u vlasnikovo krilo Ništa ih ne grije bolje od ljudskog dodira. Zimi još češće potraže krilo ili rame kako bi se zbližile i ugrijale. Drijemaju u kartonskim kutijama Kutije stvaraju osjećaj sigurnosti, a zimi zadržavaju toplinu – idealna kombinacija za mačji san. Promatraju svijet s prozora Dok ptice skakuću po granama, mač...

BRZI MUFFINI S BANANOM 🍌

Slika
Brzi muffini s bananom  Ovi jednostavni   muffini s bananom savršeni su za brzi doručak, slatku pauzu tijekom dana ili praktičan međuobrok koji možete ponijeti sa sobom.  Brzi muffini s bananom  Sastojci: 250 g glatkog brašna 2 čajne žličice praška za pecivo ½ čajne žličice sode bikarbone ½ čajne žličice soli 110 g šećera u prahu 75 g maslaca, otopljenog 1 čajna žličica ekstrakta vanilije 2 jaja 2 velike zrele banane, zgnječene 125 ml grčkog jogurta 50 g komadića pekan oraha ili tamne čokolade Priprema: Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Obložite kalup za muffine papirnatim košaricama. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer u prahu i sol. U drugoj zdjeli pomiješajte rastopljeni maslac, ekstrakt vanilije, jaja, zgnječene banane i jogurt. Napravite udubljenje u sredini suhih sastojaka i ulijte mokre sastojke. Promiješajte vilicom. Umiješajte nasjeckane pekan orahe ili čokoladu, a zatim žlicom rasporedite smjesu u košarice za muffin...

TREKKING - AVANTURA KOJA MIJENJA TIJELO, UM I POGLED NA SVIJET

Slika
Trekking - avantura koja mijenja tijelo, um i pogled na svijet  Trekking je planinarenje koje se izvodi na dužim i zahtjevnijim stazama. To nije samo običan izlet u prirodu nego je i izazov koji zahtijeva fizičku spremnost, pripremu i upornost. Za razliku od kraćih šetnji ili laganih planinarskih tura, trekking je obično dugotrajan i ponekad naporan. Naravno, cilj je doći do određenog odredišta često kroz različite vrste terena. Što je trekking? Trekking je oblik dugotrajnog hodanja po prirodi koji obuhvaća razne vrste terena poput planina, šuma, rijeka pa čak može i pustinja. Ponekad može trajati nekoliko dana pa se u tom slučaju spava u šatorima ili planinarskim kućama. Za razliku od običnog planinarenja, trekking uključuje duže staze, a često su i uvjeti teži. To može uključivati visinske razlike, lošije vremenske uvjete i naporan fizički napor. Zašto se baviti trekkingom? Trekking nije samo fizička aktivnost već i način da pobjegnete od svakodnevnog života...