TRIPTOFAN - ZIMSKI BOOSTER RASPOLOŽENJA





Triptofan - zimski booster raspoloženja 




Ako ste ikad čuli da određena hrana „smiruje živce“, poboljšava san ili popravlja raspoloženje, velika je šansa da za to možemo zahvaliti triptofanu. Ova esencijalna aminokiselina često se naziva i “tiha supermoć našeg živčanog sustava”, jer sudjeluje u stvaranju serotonina (hormona sreće) i melatonina (hormona sna).





Što je zapravo triptofan?

Triptofan je esencijalna aminokiselina, što znači da je tijelo ne može samo proizvesti, nego je moramo unijeti hranom. Njegova uloga je iznimno važna jer je osnovna sirovina za proizvodnju serotonina – hormona sreće, stabilnog raspoloženja i dobre probave; melatonina – hormona sna i biološkog ritma; niacina (vitamina B3) – važnog za zdravlje živčanog sustava i kože.



Kako triptofan utječe na naše tijelo i psihu?

Poboljšava san i regulira cirkadijalni ritam

Triptofan se u tijelu pretvara u melatonin, hormon koji regulira spavanje. Kad ga ima dovoljno u našem organizmu lakše zaspimo, san nam je dublji i kvalitetniji, manje se budimo tijekom noći, balansirano ulazimo u faze sna i zato se konzumacija hrane bogate triptofanom često preporučuje navečer.

Podržava dobro raspoloženje

Triptofan je direktni preduvjet za proizvodnju serotonina. Kad ga imamo dovoljno, lakše kontroliramo emocije, budemo zadovoljniji, imamo više motivacije, osjećamo smirenost… Zbog toga se triptofan često spominje i u kontekstu anksioznosti, blažih oblika depresije, PMS-a, emocionalne iscrpljenosti, sezonskog pada raspoloženja.

Smanjuje žudnju za slatkim

Kad je serotonina malo raste potreba za ugljikohidratima, posebno za slatkim. Hrana bogata triptofanom, zajedno sa složenim ugljikohidratima pomaže stabilizirati apetit, smanjiti impulzivno grickanje i regulirati šećer u krvi.

Podržava zdravlje probave i imuniteta

Serotonin se ne proizvodi samo u mozgu, 90% ove aminokiseline se stvara u crijevima. Triptofan je zato ključan za zdravu probavu, pravilnu peristaltiku, zdravu crijevnu floru i stabilan imunološki odgovor.



U kojoj se hrani nalazi triptofan?

Najbogatiji izvori triptofana dolaze iz životinjskih namirnica poput puretine, piletine, tune i lososa, zatim jaja, sira, jogurta te mesa poput govedine i janjetine. No obilje triptofana možemo pronaći i u biljnim izvorima: orasima i bademima, sjemenkama bundeve, indijskim oraščićima, soji i tofu proizvodima, leći, slanutku, kikirikiju te zobi.

Posebno zanimljivo da neke namirnice dodatno pojačavaju učinak triptofana na mozak, poput tamne čokolade, banana, datulja i zobenih pahuljica, jer pomažu tijelu da ga lakše iskoristi.

Triptofan se najbolje apsorbira kada ga kombiniramo s kompleksnim ugljikohidratima. Upravo zato su kombinacije poput jogurta sa zobi i bananom, jaja na integralnom kruhu, lososa s kvinojom, tofua s rižom ili badema s jabukom idealne.

Ugljikohidrati pomažu triptofanu da lakše prijeđe krvno-moždanu barijeru i pretvori se u serotonin – hormon dobrog raspoloženja i unutarnjeg mira.

Manjak triptofana najčešće pogađa osobe koje preskaču obroke, jedu premalo proteina ili pak previše industrijskih slatkiša. Češće ga nedostaje i onima koji žive pod visokim stresom, imaju poteškoće sa spavanjem, poremećaje raspoloženja ili gastrointestinalne probleme. Znakovi mogućeg manjka mogu se prepoznati kroz stalnu želju za slatkim, loš san, anksioznost, razdražljivost, nisku toleranciju na stres, manjak motivacije, umor, mentalnu maglu i probleme s probavom.




Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

SLANI PUŽ OD SIRA I ŠPEKA

KORISTIMO LI BODY MIST ZA TIJELO CIJELO VRIJEME NA POGREŠAN NAČIN?