Postovi

PAŠTETA OD GLJIVA S MIRISOM TARTUFA 🍄

Slika
Pašteta od gljiva s mirisom tartufa  Ovaj recept kombinira zemljani miris gljiva, punoću oraha, vrganja i maslaca i stvara raskošan namaz idealan za predjela ili pobogaćivanje okusa mesnim i drugim jelima.  Pašteta od gljiva s mirisom tartufa  Sastojci: 100 g oraha, ustitnjenih 200 g gljiva (mješavina šampunjona i vrganja, sitno nasjeckanih) 1 mali luk ili ljutika (sitno nasjeckana) 2 češnja češnjaka (mljevena) 100 g maslaca (omekšanog) 2-3 žlice maslinovog ulja ili ulja od tartufa 50 ml vrhnja za kuhanje sol (po ukusu) papar (po ukusu) malo ribanih tartufa, ružmarina ili timijana, po želji Priprema: Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk (ili ljutiku) i pirjajte dok ne postane staklast, oko 3-4 minute. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još minutu dok ne zamiriše. Dodajte nasjeckane gljive u tavu i pirjajte dok ne puste vlagu i ne omekšaju, oko 8-10 minuta. Povremeno promiješajte kako se ne bi slijep...

POHANE ROLICE SA ŠUNKOM I SIROM

Slika
Pohane rolice sa šunkom i sirom  Najjednostavniji sastojci uvijek čine najukusnija jela, a ove rolice sa sirom i šunkom pravi su dokaz te tvrdnje. Pohane rolice sa šunkom i sirom  Sastojci: 300 g tosta 150 g šunke 150 g sira sirni namaz po želji Za paniranje: 1 jaje brašno krušne mrvice sol, papar, češnjak Priprema: Odrežite rubove tosta pa ga razvaljajte valjkom za tijesto. Tost premažite sirnim namazom, dodajte šnitu šunke i sira pa zarolajte. Panirajte svaku rolicu. Prvo je stavite u brašno, zatim u razmućeno jaje, a na kraju u krušne mrvice začinjene solju, paprom i češnjakom u prahu. Rolice pržite u ulju dok ne poprime zlatnu boju. Poslužite uz omiljeni umak. Savjet:  Umjesto šunke i sira, tost možete napuniti bilo kojim drugim nadjevom. To može biti mljeveno meso, špek, kobasica, a može biti i  veggie  verzija - sa svježim sirom i špinatom ili pak bilo kojim drugim povrćem.  Pripremila: Ivana Matas 

TART OD MAKA S GLAZUROM OD LIMUNA 🍋

Slika
Tart od maka s glazurom od limuna  Pita od maka s glazurom od limuna savršen je desert za sve ljubitelje klasičnih okusa s osvježavajućim notama. Sočno tijesto, bogat nadjev i lagano kiselkasta limunska glazura čine kombinaciju koja oduševljava svaki put kada se poslužuje. Tart od maka s glazurom od limuna  Sastojci: Z a tijesto: 250 g glatkog brašna 125 g maslaca, hladnog i narezanog na kockice 70 g šećera u prahu 1 jaje Prstohvat soli Za nadjev: 150 g mljevenog maka 150 ml mlijeka 100 g šećera 2 žlice meda 1 jaje 50 g maslaca, otopljenog 1 žličica vanilin šećera Prstohvat soli Za glazuru od limuna: 100 g šećera u prahu 2-3 žlice svježeg limunovog soka Priprema: U zdjeli pomiješajte brašno, šećer u prahu i prstohvat soli. Dodajte hladni maslac i rukama utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Umiješajte jaje i zamijesite glatko tijesto. Oblikujte kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. U malom loncu zagrijte mlijeko i...

MIKROPAUZA - MINI RITUALI KOJI MIJENJAJU DAN

Slika
Mikropauza - mini rituali koji mijenjaju dan  Sve više ljudi aktivno bira mikropauze, male rituale njege i svjesno povezivanje s tijelom i emocijama. Oni ne predstavljaju nikakav luksuz, već potrebu, odnosno način da svakodnevno obnavljamo svoj unutarnji mir i otpornost. Ritual kao prostor disanja Rituali samonjegujuće rutine postaju naš siguran prostor. To može biti jutarnjih pet minuta u tišini uz šalicu čaja, svjesno nanošenje kreme na lice, masaža dlanova, pisanje tri misli zahvalnosti ili šetnja bez mobitela. Ti mali trenuci postaju most između vanjskog i unutarnjeg svijeta, podsjetnik da i kad sve juri, mi možemo birati ritam. 5-minutni rituali koji mijenjaju dan Jutro zahvalnosti  – prije nego što posegneš za mobitelom, duboko udahni i zapiši tri stvari na kojima si zahvalna. Pauza za disanje  – svakih sat vremena napravi kratku vježbu disanja: udah četiri sekunde, izdah šest. Večernji odmak  – prije spavanja ugasi svjetla, upali svijeću, nane...

JESENSKI TIRAMISU S BUNDEVOM

Slika
Jesenski tiramisu s bundevom  Uživajte u neodoljivoj kremastoj rapsodiji s okusom jeseni uz ovaj jedinstveni recept za tiramisu s bundevom. Inspiriran klasičnim talijanskim desertom i uz dodatak nježnog bundeva pirea i začina, ovaj tiramisu donosi bogate, sezonske arome u savršenom slojevitoj kombinaciji. Jesenski tiramisu s bundevom  Sastojci: 4 žumanjka 1/2 šalice granuliranog šećera 1 šalica gustog vrhnja 1/2 šalice pirea od bundeve 250 g mascarponea 1/2 žlice šećera u prahu 1 žličica ekstrakta ili paste od vanilije 1/2 žlice začina od bundeve 2 žlice kakaa u prahu 12 piškota 1 1/2 šalice espressa Priprema: Pomiješajte žumanjke i šećer, miksajte oko 3 minute. Znat ćete da ste gotovi kada smjesa postane blijedo žuta i više ne možete osjetiti granulirani šećer. U mikseru pomiješajte gusto vrhnje, šećer u prahu i ekstrakt ili pastu od vanilije. Miksajte, zatim dodajte mascarpone, pire od bundeve i začin od bundeve i miksajte dok se ne dobije čvrstu smjesu...

KOLIKO DUGO MOŽEMO IZDRŽATI BEZ DRUŠTVENIH MREŽA?

Slika
Koliko dugo možem izdržati bez društvenih mreža? Jesen je vrijeme kada se sve oko nas usporava pa je lakše osjetiti koliko nam stalne obavijesti i ekrani odvlače pažnju. Mnogi upravo sada primijete da previše vremena provode na društvenim mrežama i da im to stvara umor u glavi. Pauza od mobitela i aplikacija može pomoći da se ponovno usmjerimo na ono što je stvarno važno u svakodnevici. Uz manje  scrollanja , više primjećujemo trenutke koji nam inače prolaze nezapaženo. Zbog toga je digitalni detoks odličan način da se odmorimo, opustimo i stvorimo zdravije navike. Koliko dugo izdržati? Trajanje digitalnog detoksa ovisi o svakoj osobi. Nekima je dovoljno nekoliko dana kako bi primijetili promjenu, a drugi se odlučuju na tjedne pauze. Bitno je da plan bude realan i prilagođen vašem načinu života kako biste ga bilo lakše provesti i održati. Cilj nije nagli prekid, nego postepeno smanjivanje navika koje nam više štete nego koriste. Koristi za mentalno zdravlje Pauza o...

NJOKI S LIMUNOM 🍋

Slika
Njoki s limunom  Za njoke s limunom bit će vam potrebno svega 20-ak minuta i manje od 10 sastojaka. Obrok se priprema brzo, a još brže uživa, a ove količine dovoljne su za dvije do tri osobe. Njoki s limunom  Sastojci: 500 g svježih njoka (kupovnih ili domaćih) 200 ml vrhnja za kuhanje (ili slatkog vrhnja) 30 g maslaca (oko 2 žlice) 1 češanj češnjaka, sitno sjeckan (po želji) Kora jednog neprskanog limuna Sok od pola limuna (ili po ukusu) 40 g ribanog parmezana (ili Grana Padano) Sol i svježe mljeveni papar Svježi peršin ili bosiljak za serviranje Priprema: Njoki: U velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu. Ubacite njoke i kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu (obično 2–3 minute). Kad isplivaju, izvadite ih šupljikavom žlicom i sačuvajte malo vode od kuhanja (oko pola čaše) – zatrebat će uskoro. Umak: U većoj tavi otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak (ako ga koristite) i kratko ga propržite 20–30 sekundi, samo da zamiriše. Ulijte vrhnje za kuhanje...

10 NAČINA KAKO TRENIRATI MOZAK SVAKI DAN

Slika
10 načina kako trenirati mozak svaki dan  Kada mozak koristimo sve manje i manje, to će on početi biti u lošijem stanju. Želite ga zaposliti iz dana u dan i to više puta u danu. Ovo su neke aktivnosti koje će ga držati utreniranim. Imajte riječ dana Svaki dan odaberite jednu riječ dana, neku novu, koju inače ne koristite i gledajte kako ju što više koristiti dok razgovarate s ljudima. Možete si zadati da ju kroz dan koristite primjerice 3-4 puta u različitim razgovorima. Čitajte Knjige, časopise, članke, što god vam se sviđa, samo je bitno da čitate. Čitanjem ćete nesvjesno usvojiti nove riječi i proširiti vokabular, naučit ćete nešto novo, biti upućeni. Igrajte igre koje uključuju korištenje mozga Možete rješavati križaljke ili sudoku, rješavati kvizove, a postoji i aplikacija Lumosity   koja ima igrice koje će vas tjerati da koristite mozak. Tako ćete se zabavljati, ali usput i tjerati mozak da radi. Meditirajte Ne morate uzeti pola sata za ovo, bit će ...

DOMAĆI KESTEN PIRE

Slika
Domaći kesten pire  Kad zrak zamiriše na pečene kestene, jasno je da je stigla sezona jednog od najdražih deserata, odnosno kesten-pirea. Ovaj jednostavan, ali iznimno ukusan slatkiš osvojio je status jesenskog favorita zahvaljujući svojoj baršunastoj teksturi, bogatom mirisu i savršenoj ravnoteži između slatkog i orašastog okusa. Domaći kesten pire  Sastojci: 500 g očišćenih kestena 250 ml mlijeka 1 vanilin šećer 1 žlica ruma (po želji) 60 g šećera 100 g maslaca prstohvat soli Za posluživanje: tučeno slatko vrhnje ribana čokolada ili kakao Priprema: Svaki kesten nožem zarežite na vrhu u obliku križa pa ih kuhajte oko 25 do 30 minuta u kipućoj vodi. Kad omekšaju, ocijedite ih i ogulite dok su još topli (tako se lakše skidaju i tvrda i tanka kožica). Ako koristite već očišćene kestene iz pakiranja, možete ih odmah staviti kuhati u mlijeko. U loncu zagrijte mlijeko sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli. Dodajte oguljene kestene i kuhajte 10–15...

KREMASTA JUHA OD PILETINE I NJOKA

Slika
Kremasta juha od piletine i njoka  Ova juha spaja bogate, kremaste okuse s nježnom piletinom i mekanim njokima, stvarajući savršen balans hranjivosti i udobnosti. Sušene rajčice i svježi špinat dodaju svježinu i aromu, dok parmezan obogaćuje svaki zalogaj dodatnom dubinom okusa. Idealna je za obiteljske ručkove, ali i za opuštajuće večeri kada želite nešto toplo i zasitno. Kremasta juha od piletine i njoka  Sastojci: 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1 žuti luk, nasjeckan 6 mrkvi, nasjeckanih 4 stabljike celera, nasjeckane 2 žlice maslaca 2 žlice brašna 340 g pilećih prsa bez kostiju i kože 2-4 češnja češnjaka, nasjeckana 1 žlica talijanskih začina 1 žličica paprike ili dimljene paprike 2 žlice svježeg timijana (ili 2 žličice suhog) prstohvat čili pahuljica prstohvat krupne soli i crnog papra 4-6 šalica povrtnog temeljca ½ šalice nasjeckanih sušenih rajčica 4-6 šalica mladog špinata 1½ šalice kokosovog mlijeka, vrhnja za kuhanje ili punomasnog mlijeka ½ š...