TART OD MAKA S GLAZUROM OD LIMUNA 🍋





Tart od maka s glazurom od limuna 



Pita od maka s glazurom od limuna savršen je desert za sve ljubitelje klasičnih okusa s osvježavajućim notama. Sočno tijesto, bogat nadjev i lagano kiselkasta limunska glazura čine kombinaciju koja oduševljava svaki put kada se poslužuje.




Tart od maka s glazurom od limuna 


Sastojci:

Za tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 125 g maslaca, hladnog i narezanog na kockice
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli

Za nadjev:

  • 150 g mljevenog maka
  • 150 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 2 žlice meda
  • 1 jaje
  • 50 g maslaca, otopljenog
  • 1 žličica vanilin šećera
  • Prstohvat soli

Za glazuru od limuna:

  • 100 g šećera u prahu
  • 2-3 žlice svježeg limunovog soka



Priprema:

  • U zdjeli pomiješajte brašno, šećer u prahu i prstohvat soli. Dodajte hladni maslac i rukama utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
  • Umiješajte jaje i zamijesite glatko tijesto. Oblikujte kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
  • U malom loncu zagrijte mlijeko i med, dodajte mljeveni mak i kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne.
  • Mak ohladite na sobnu temperaturu. Zatim dodajte jaje, otopljeni maslac, vanilin šećer i prstohvat soli. Dobro promiješajte.
  • Zagrijte pećnicu na 180 °C. Tijesto razvaljajte i stavite u kalup za pitu (promjer oko 24 cm), lagano pritisnite rubove. Nadjev rasporedite po tijestu i pecite 30-35 minuta dok nadjev ne postane zlatno-smeđi i čvrst.
  • Pomiješajte šećer u prahu s limunovim sokom dok ne dobijete glatku, gustu smjesu.
  • Ohladenu pitu premažite glazurom i ostavite da se stisne 10-15 minuta prije posluživanja.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

KAKO OLAKŠATI ČIŠĆENJE I POSPREMANJE?

5 NAJČEŠĆIH MITOVA O NOKTIMA KOJIMA NE BISTE TREBALI VJEROVATI