KREMASTA JUHA OD PILETINE I NJOKA
Kremasta juha od piletine i njoka
Ova juha spaja bogate, kremaste okuse s nježnom piletinom i mekanim njokima, stvarajući savršen balans hranjivosti i udobnosti. Sušene rajčice i svježi špinat dodaju svježinu i aromu, dok parmezan obogaćuje svaki zalogaj dodatnom dubinom okusa. Idealna je za obiteljske ručkove, ali i za opuštajuće večeri kada želite nešto toplo i zasitno.
Kremasta juha od piletine i njoka
Sastojci:
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žuti luk, nasjeckan
- 6 mrkvi, nasjeckanih
- 4 stabljike celera, nasjeckane
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice brašna
- 340 g pilećih prsa bez kostiju i kože
- 2-4 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 žlica talijanskih začina
- 1 žličica paprike ili dimljene paprike
- 2 žlice svježeg timijana (ili 2 žličice suhog)
- prstohvat čili pahuljica
- prstohvat krupne soli i crnog papra
- 4-6 šalica povrtnog temeljca
- ½ šalice nasjeckanih sušenih rajčica
- 4-6 šalica mladog špinata
- 1½ šalice kokosovog mlijeka, vrhnja za kuhanje ili punomasnog mlijeka
- ½ šalice ribanog parmezana
- 450 g svježih krumpirovih njoka
Priprema:
- U velikom loncu za juhu zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri i dodajte luk. Pirjajte 5 minuta dok ne zamiriše. Dodajte mrkvu i celer. Pirjajte još 3 minute.
- Umiješajte maslac i brašno te kuhajte 1 minutu. Dodajte piletinu, češnjak, talijanske začine, papriku, timijan i prstohvat čili pahuljica, soli i papra. Promiješajte da se začini ravnomjerno oblože oko piletine.
- Dodajte temeljac. Pirjajte na srednjoj vatri 20 minuta, dok piletina nije potpuno kuhana.
- Izvadite piletinu i vilicama je rastresite. Vratite je natrag u juhu.
- Umiješajte špinat, sušene rajčice, vrhnje/mlijeko, parmezan i njoke. Kuhajte dok se sve ne zagrije, otprilike 5 minuta. Ako je juha pregusta, dodajte još temeljca.
- Poslužite juhu posutu parmezanom. Uživajte toplo, najbolje uz hrskavi komad kruha.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar