NJOKI S LIMUNOM 🍋
- 500 g svježih njoka (kupovnih ili domaćih)
- 200 ml vrhnja za kuhanje (ili slatkog vrhnja)
- 30 g maslaca (oko 2 žlice)
- 1 češanj češnjaka, sitno sjeckan (po želji)
- Kora jednog neprskanog limuna
- Sok od pola limuna (ili po ukusu)
- 40 g ribanog parmezana (ili Grana Padano)
- Sol i svježe mljeveni papar
- Svježi peršin ili bosiljak za serviranje
Njoki:
U velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu. Ubacite njoke i kuhajte ih dok ne isplivaju na površinu (obično 2–3 minute). Kad isplivaju, izvadite ih šupljikavom žlicom i sačuvajte malo vode od kuhanja (oko pola čaše) – zatrebat će uskoro.
Umak:
U većoj tavi otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak (ako ga koristite) i kratko ga propržite 20–30 sekundi, samo da zamiriše. Ulijte vrhnje za kuhanje i dobro promiješajte. Dodajte koricu limuna i malo limunovog soka – probajte i po želji dodajte još soka za intenzivniji limunasti okus. Posolite i popaprite. Kuhajte 2–3 minute dok se umak malo ne zgusne.
Sljedeći korak je spajanje sastojaka i serviranje.
Skuhane njoke ubacite direktno u umak. Zatim dodajte ribani parmezan i, po potrebi, malo vode od kuhanja njoka kako bi umak postao svilenkast i kremast. Lagano promiješajte da se sve sjedini i da njoki lijepo oblože umak.
Na kraju, uklonite tavu s vatre i pospite još malo parmezana te svježeg peršina ili bosiljka. Po želji možete dodati i malo korice limuna na vrh za dodatnu svježinu. Ako želite, u obrok možete uključiti i protein poput piletine ili lososa, a za dodatni kick limuna možete prije serviranja kapnuti još malo limunovog soka.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar