KISELA CIKLA
Kisela cikla
Cikla se kiseli baš dok je mlada jer je tada jako sočna i brzo se skuha. Ona je poznata i pod nazivom crvena ili stolna repa. Prepuna je hranjivih tvari i sjajan je izvor vlakana i folata.
Kisela cikla
Sastojci:
- 3 kg neoguljene cikle
- 500 ml alkoholnog octa
- 1,5 l vode
- oko 200 g šećera
- oko 40 g soli
Priprema :
Oprati neoguljenu ciklu. Staviti vodu u veliki lonac i ostaviti da proključa. Staviti ciklu i kuhati dok ne omekša. Vrijeme kuhanja ovisi o veličini i vrsti cikle, najbolje je probati nožem ili vilicom do sredine je li mekana. Oguliti skuhanu ciklu i narezati na tanke ploške. Staviti ocat, vodu šećer i sol da proključaju. Skloniti s vatre i poklopiti na 10 minuta. Probati treba li dodati šećera i/ili soli. Tegle nakon pranja i brisanja staviti u pećnicu zagrijanu na 100 °C na 10 do 15 minuta. Za to vrijeme narezanu i ciklu staviti u tegle. Svaku teglu zaliti ohlađenim preljevom od octa tako da tekućina bude centimetar iznad cikle. Dobro zatvoriti, omotati u prekrivač, paziti da se ne dodiruju te sutradan odložiti na suho i tamno mjesto do korištenja.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar