Postovi

5 PRIJEDLOGA ZA EKO - FRIENDLY IZLAZAK

Slika
5 prijedloga za eko - friendly izlazak  Od recikliranja, biranja organske hrane lokalnih proizvođača, upcyclinga, smanjenja plastike, pa i samog educiranja oko svega. Sitnice su te koje čine promjenu, a one se očituju i u našim najjednostavnijim djelima. Primjerice promislite o izlasku koji ima  zero-waste  učinak na planet, tj na koji način vaš običan izlazak može biti eko-friendly. Imamo nekoliko prijedloga. Eko-friendly izlazak Izlasci su onaj slatki bijeg iz svakodnevice. Odlazak na kavu, večeru, koncert ili ples do jutra. No, iza svake večeri u gradu često ostaje trag – jednokratne čaše, plastične slamke, brda salveta i gomila sitnog otpada koji završava na smetlištima. Dobra vijest? Ne moramo birati između zabave i planeta. Eko izlasci su itekako mogući. Održiv pristup Sve je više mjesta koja nude održiviji pristup: Od ponude craft piva lokalnih proizvođača, vina iz ekološkog uzgoja, do koktela posluženih bez plastike. Mnogi barovi koriste metalne ili ba...

JESENSKA HRANA ZA MRŠAVLJENJE

Slika
Jesenska hrana za mršavljenje  Dolaskom hladnijeg godišnjeg doba i nižih temperatura, naše tijelo ima potrebu za drugačijom hranom. Iako su proljeće i ljeto sezona koja nudi razne vrste finog i zdravog voća i povrća, jesen također nudi ukusne namirnice. Mnogi jesenski plodovi i namirnice koje se u našem podneblju jedu u ovo godišnje doba pomažu u mršavljenju, a mi vam predlažemo njih 10. Jabuke Kraljica voća, jabuka je poznata kao najzdravije voće koje možemo jesti. Niskokalorična je namirnica, bogata vitaminima i mineralima, vlaknima koje nas drže sitima, a pomaže u snižavanju kolesterola i održavanju normalne razine šećera u krvi. Sadrže nisku koncentraciju natrija, a to sprječava zadržavanje viška vode u tijelu, što često dovodi do nakupljanja kilograma. Bundeva Osim što se koristi se za ukrašavanje kuća i okućnica, ovaj karakterističan ukras za Noć vještica, ukusna je prehrambena namirnica. Bundeva je izvor antioksidansa beta karotena, bogata je ...

UMAK OD JOGURTA I METVICE - SAVRŠENO OSVJEŽENJE ZA SVAKO JELO

Slika
Umak od jogurta i metvice - savršeno osvježenje za svako jelo  Ako tražite brz, lagan i aromatičan dodatak jelima, ovaj umak od jogurta i metvice savršen je odgovor. Kremast je, hladan, pun okusa i svježine i divno svestran. Umak od jogurta i metvice  Sastojci: 250 g punomasnog grčkog jogurta 10 g (oko pola velike šalice) svježih listova mente, nasjeckanih na sitno 2-3 žlice soka od limuna, svježe iscijeđenog 2 češnja češnjaka, nasjeckana na jako sitno ili protisnuta ½ čajne žličice košer soli, plus još po ukusu ¼ čajne žličice crnog papra Priprema : Stavite jogurt, mentu, sok od limuna, češnjak, sol i crni papar u malu zdjelu za miješanje i miješajte pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Kušajte i po želji prilagodite količinu začina. Upotrijebite odmah ili pohranite umak u staklenku s hermetičkim poklopcem i držite u hladnjaku do 5 dana. Prije posluživanja dobro promiješajte. Pripremila : Ivana Matas 

DOMAĆI KISELI KRASTAVCI IZ HLADNJAKA

Slika
Domaći kiseli krastavci iz hladnjaka  Ako tražite brzu, jednostavnu i nevjerojatno ukusnu verziju domaćih kiselih krastavaca – ali bez kuhanja i konzerviranja – na pravom ste mjestu! Domaći kiseli krastavci iz hladnjaka  Sastojci: 5 manjih svježih krastavaca, tanko narezanih 1 veliki luk, prepolovljen i tanko narezan 1 žlica soli 2 žlice šećera 1 šalica leda u kockicama 350 ml bijelog octa 2 čajne žličice začinskog sjemena celera 1 čajna žličica sjemenki komorača, po želji 6 grančica kopra, ili više, po želji Priprema : Stavite krastavce i luk u veliku zdjelu. Pospite solju i šećerom. Dobro promiješajte, prekrijte kockicama leda i stavite u hladnjak na 2 sata. Pomiješajte ocat i sjemenke celera. Ocijedite krastavce i luk i sačuvajte 1 šalicu vode. Krastavce, luk i kopar složite dvije staklenke od litre. Dodajte većinu sačuvane vodu sa soli i šećerom u staklenke. Pritisnite drvenom žlicom da mjehurići zraka izađu, a zatim ulijte ostatak vode. Poklopite i s...

HRANA KOJU TREBAMO IZBJEGAVATI ZA VRIJEME MENSTRUACIJE

Slika
Hrana koju trebamo izbjegavati za vrijeme menstruacije  Menstruacija će samom svojom pojavom učiniti da se osjećamo lošije – naduto, bolno, prištavo, s manje samopouzdanja…pa zašto ju onda dodatno pogoršavati s ovim jelima i namirnicama? Slane stvari poput čipsa ili pomfrita Ukoliko ste netko tko pogotovo tijekom menstruacije ima problema s nadutošću, a jedete puno slane hrane, mogao bi to biti jedan od glavnih izvora vaših problema. Konzumiranje puno soli dovodi do zadržavanja vode, što onda rezultirati nadutošću. Slatko Iako biste najradije pojeli pola čokolade, zaustavite se nakon par kockica. U redu je pojesti krišku torte, red čokolade ili što god slatko vi voljeli, problem je kada ovakvih namirnica pojedete previše. One će učiniti da vam energija naglo skoči, ali i onda da isto tako naglo padne. Što će na kraju rezultirati time da se osjećate lošije, da vam se raspoloženje naglo promijeni i lakše ćete se naljutiti ili biti iživcirani. Jako ljut...

BRZI KOLAČ OD JABUKA I JOGURTA

Slika
Brzi kolač od jabuka i jogurta  Nekad su nam potrebni deserti koji ne zahtijevaju sate u kuhinji, a ipak donose onu domaću toplinu i miris svježe pečenog. Upravo takav je ovaj jednostavni kolač s jabukama – bez kompliciranih koraka, s namirnicama koje već imate kod kuće i s okusom koji podsjeća na bakin stol. Brzi kolač od jabuka i jogurta  Sastojci: 3 jabuke žlica limunovog soka 340 g glatkog brašna 2 žličice praška za pecivo prstohvat soli pola žličice cimeta 250 g omekšalog maslaca 220 g šećera 1 žličica ekstrakta vanilije 5 jaja 180 g jogurta Priprema : Pećnicu zagrijte na 180°C. Kalup obložite papirom za pečenje i premažite maslacem. Jabuke ogulite, narežite na kockice i pomiješajte s limunovim sokom. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i cimet. Maslac pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilijom. Dodajte jedno po jedno jaje uz stalno miješanje. Umiješajte smjesu od brašna i jogurt dok ne dobijete glatko tijesto. Na kraju lagano umiješajt...

10 RAZLOGA ZAŠTO NOKTI PUCAJU

Slika
10 razloga zašto nokti pucaju Jeste li ikada primijetili da vam se nokti listaju ili pucaju baš kad vam trebaju izgledati savršeno? Sigurno ste pomislili da je problem u zdravlju, no vrlo često pravi krivac krije se u navikama koje ponavljamo svaki dan. Prečesto perete ruke vrućom vodom Zvuči nevino, zar ne? Ali svaki put kad ruke zaronite u vruću vodu, skidate s noktiju prirodna ulja koja ih štite. Bez te zaštite nokti se isušuju, postaju mekani i na kraju jednostavno puknu. Pretjerujete s lakom i acetonom Znamo, lijep je osjećaj imati nalakirane nokte, ali ako ih stalno lakirate i skidate lak acetonom, nokti doslovno nemaju vremena disati. Aceton ih isušuje i stanjuje, pa svaki sloj laka postaje još jedan čavao u lijes čvrstih noktiju. Ne nosite rukavice kad čistite Svi ponekad samo na brzinu prebrišemo kuhinju bez rukavica, ali ti deterdženti nisu prijatelji noktiju. Kemikalije ih nagrizaju, a nakon par takvih čišćenja nokti postaju krhki i počinju se listati. Predugo ih...

BRZI KOLAČ SA ŠLJIVAMA

Slika
Brzi kolač sa šljivama  Sezona šljiva u punom je jeku. Iskoristite je i napravite ovaj ukusan, jednostavan i brz kolač s dodatkom ovog obožavanog voća u kojem se citrusne note spajaju s neodoljivom slatkoćom vanilije.   Brzi kolač sa šljivama  Sastojci: 4 jaja 15 dag šećera (kristal) 30 dag brašna 2 male žlice praška za pecivo 10 dag maslaca 10 velikih žlica mlijeka sok od 1 limuna 1 mala žlica ekstrakta vanilije ( ili 1 mahuna vanilije) 30 dag šljiva Priprema: Umiješajte prašak za pecivo u brašno i stavite na stranu. Maslac otopite na laganoj vatri. Šljive operite, raspolovite (ili raščetvorite, ovisno o želji) i obavezno odstranite koštice. Cijela jaja miksajte sa šećerom sve dok smjesa ne postane svijetložuta i ne udvostruči se. U nju polako dodajte maslac (mora biti mlak, nikako vruć), a zatim sok od limuna i mlijeko. Nakon toga dodajte vaniliju. Ako ćete umjesto ekstrakta koristiti mahunu, razrežite je na pola i sastružite nožem iz nje sjemenke koje potom...

ZAŠTO JE MRKVA DOBRA? 🥕

Slika
Zašto je mrkva dobra? Mrkva je jedan od najčešćih gostiju na našim tanjurima – u juhama, salatama, varivima ili jednostavno svježa, kao hrskava grickalica. No, iza njezine narančaste boje krije se pravo bogatstvo hranjivih tvari i zdravstvenih dobrobiti. Vitamin A za dobar vid Mrkva je poznata kao 'prijatelj očiju'. Obiluje beta-karotenom, pigmentom koji tijelo pretvara u vitamin A. Taj vitamin ključan je za zdravlje vida, osobito noćnog, te pomaže u prevenciji degenerativnih bolesti oka poput mrene ili makularne degeneracije. Saveznik imuniteta Osim vitamina A, mrkva sadrži i vitamine C, K i B6, kao i kalij. Zajedno jačaju imunitet, podupiru zdravlje kostiju i pomažu tijelu u borbi protiv infekcija. Čuvar srca i probave Vlakna iz mrkve povoljno djeluju na probavu, dok antioksidansi smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih žila. Redovita konzumacija povezuje se i s nižim razinama 'lošeg' kolesterola. Prirodna ljepota iz korijena Mrkva nije korisna samo iznutr...

GUSTA PILEĆA JUHA S KUKURUZOM I HRSKAVOM PANCETOM 🌽

Slika
Gusta juha s kukuruzom i hrskavom pancetom  Kukuruz je mnogima omiljena poslastica kasnog ljeta i idealna baza za pripremu raznovrsnih jela. Jedno od njih je i gusta juha, a u ovom receptu obogaćena je mesom. U nastavku doznajte kako pripremiti kremasto jelo u kojem se spajaju kukuruz, piletina, krumpir i hrskava slanina. Gusta juha s kukuruzom i hrskavom pancetom  Sastojci: 6 trakica slanine 700 g pilećih prsa ili otkoštenih pilećih zabataka 240 g nasjeckanog luka 360 g kuhanih zrna kukuruza (ili iz konzerve) 120 g nasjeckanog celera 120 g oguljene i nasjeckane mrkve veći krumpir oguljen i narezan na kockice 1 i pol žličica timijana  360 ml pilećeg temeljca 180 ml vrhnja za kuhanje svježi peršin za posipanje Priprema: U većoj tavi popržite slaninu dok ne postane hrskava. Izvadite je i ostavite sa strane za kasnije. Piletinu posolite i popaprite s obje strane, stavite je u tavu na mast od slanine i pecite po tri minute sa svake strane, samo da dobije boju, pa ...