Postovi

5 NAČINA ZA PRIRODNO BOJANJE USKRSNIH PISANICA

Slika
5 načina za prirodno bojanje uskrsnih pisanica     Bojanje i ukrašavanje uskrsnih jaja dio je tradicije, a tehnike su razne - od umjetnih bojila prepunih aditiva ipak je najbolje odustati pa s vama dijelimo prirodne načine na koje ove godine možete ukrasiti pisanice. Smeđa boja - ljuske luka ili crna kava Napunite veliku posudu do  1/3 vodom  i dodajte  2/3 ljuski luka.   Kuhajte 10 minuta, a zatim dodajte malo soli. Za prirodni uzorak, omotajte listiće ili travke oko ljuske jaja, zatim ih stavite u najlonku i čvrsto zavežite. Uronite u ljuske luka i kuhajte još 10 minuta. Za nježno smeđu nijansu, jaja kuhajte u otopini crne kave na laganoj vatri 15–20 minuta. Ružičasta - cikla Skuhajte jaja pa pripremite otopinu od  naribane svježe cikle, malo soli i octa.   Jaja ostavite u toj otopini nekoliko sati - idealno preko noći - za intenzivniju boju. Plava - ljubičasti kupus Iako zvuči neobično,  plava...

DOMAĆI UMAK OD KIKIRIKIJA

Slika
Domaći umak od kikirikija     Umak od kikirikija  svestran je i ukusan dodatak raznim jelima koji se često susreće u afričkoj i azijskoj kuhinji. Njegov bogat kremasti okus odličan je dodatak i varivima i mesu i povrću, a kako je i sam začinjen finom kombinacijom  slatkog, ljutog i kiselkastog , može se jesti sam, na žlicu, u javnosti ili potajno – to je na vama.       Domaći umak od kikirikija   Sastojci: 120 g maslaca od kikirikija 80 ml umaka od soje 2 žlice sezamovog ulja 2 žlice rižinog octa 2 žlice paste od čilija ili ljutog po izboru 2-3 žlice šećera, meda ili agavina sirupa 1 komadić svježeg đumbira, oguljenog 1 češanj češnjaka, oguljen 60 ml vode     Priprema:   1.      Pomiješajte sve sastojke za umak u blenderu ili procesoru hrane i miksajte dok ne dobijete glatku kremastu smjesu.       Pripremila:...

ŠTO IMATI U KOFERU KADA IDETE NA PUTOVANJE I ŠTO ISTRAŽIVATI PRIJE PUTA?

Slika
Što imati u koferu kada idete na putovanje i što istraživati prije puta?     Donosim vam savjete što staviti u koferu kada idete na putovanje i ključne savjete za istraživanje destinacije prije puta.       Što obavezno imati u koferu kada idete na putovanje?   Mala prva pomoć – tablete protiv temperature, upale grla, flasteri i čepići za uši.   Mini glačalo – neprocjenjivo je kada imate odjeću koja se lako gužva.   Debele čarape – čak i kada idete u tropske krajeve.   Kopije putnih dokumenata  - uvijek je dobro imati dodatnu sigurnost.     Ključni savjeti za istraživanje destinacije prije puta   Provjerite vremensku prognozu  - to će vam pomoći da pravilno spakirate odjeću i prilagodite aktivnosti.   Odaberite idealnu lokaciju smještaja  - najbolje je centar grada kako bi vaše smanjilo vrijeme provedeno u javnom prijevozu i više se istraživalo pješice...

TALIJANSKA KREM TORTA - RASKOŠAN DESERT ORAŠASTIH PLODOVA

Slika
Talijanska krem torta – raskošan desert orašastih tonova     Iako nije poznato tko je smislio ovu tortu koju Amerikanci zovu  Italian cream cake , sasvim je sigurno da ona ne potječe iz Italije, nego s američkog juga. Možda je nekoga samo podsjetila na europski jug svojim toplim orašastim okusima, a kako bilo, peče se od sredine dvadesetog stoljeća kao univerzalni desert za svaku prigodu, od obiteljskih ručkova do velikih svečanosti. Talijanska krem torta   Sastojci:   Za biskvit: 115 g maslaca, omekšalog 115 g biljne masti 400 g šećera 5 velikih jaja 1 žlica ekstrakta vanilije 250 g glatkog brašna 1 čajna žličica sode bikarbone 240 ml mlaćenice 100 g kokosovih listića Za kremu: 100 g šalica nasjeckanih pekan oraha 225 g krem sira, omekšalog 115 g maslaca, omekšalog 1 žlica ekstrakta vanilije 450 g šećera u prahu, prosijanog Priprema:   1.   ...

ZAŠTO VAS NETKO MRZI I ŠTO TO GOVORI O NJIMA?

Slika
Zašto vas netko mrzi i što to govori o njima?     Mržnja je često oblik obrane. Osobe koje nemaju razvijeno samosuosjećanje teško će ga osjećati i prema drugima. Ako ne prihvaćaju vlastite slabosti i greške, napad postaje način preživljavanja. Umjesto: „Ovo me uznemiruje, moram to istražiti“, oni biraju: „Vi ste problem, vi ste loši, vi ste krivi.“     Što kad osjetite nečiju mržnju?   ·        Ne uzimajte to osobno  – Ako osjetite da vas netko mrzi, postavite si pitanje: „Ima li to veze sa mnom ili s njima?“ U većini slučajeva — s njima. To ne znači da trebate šutjeti ili trpjeti, ali može pomoći da shvatite:  njihova mržnja nije vaš teret . Vaše ponašanje može biti okidač, ali ne i uzrok.     ·        Ne spuštajte se na istu razinu  –  Mržnja se hrani pažnjom. Oduzmite joj izvor hrane: vašu energiju.   Vaša snaga ni...

SCHWARZWALD TORTA S LISNATIM TIJESTOM

Slika
Schwarzwald torta s lisnatim tijestom     Ova klasična njemačka torta postala je omiljeni desert diljem svijeta. Naravno, riječ je  Schwarzwald torti  za koju se vjeruje da ju je osmislio Jozef Keller oko 1915. godine. Iako nikad nije utvrđeno pravo podrijetlo torte, sigurno dolazi iz pokrajine po kojoj je i dobila ime. Torta je bogata čokoladom, višnjama i vrhnjem. Obično je krasi poseban biskvit, ali ako je želite pripremiti  bez pečenja , mi smo pronašli jednostavni recept s  lisnatim tijestom .       Schwarzwald torta s lisnatim tijestom   Sastojci:   ·        2 vrećice čokoladnog pudinga  ·        30 g kakao praha  ·        100 g šećera  ·        800 ml mlijeka  ·        800 ml tučenog vrhnja...

6 NAČINA KAKO GLEDATI DRUGAČIJE NA SITUACIJE

Slika
6 načina kako gledati drugačije na situacije     Ne možete očekivati da će vam se promijeniti život ako se i vi sami ne promijenite. Prva promjena dolazi iznutra, iz promjene perspektive i načina na koji razmišljamo.       Nema smisla zabrinjavati se oko onoga što je izvan naše kontrole. Kada nas nešto muči, moramo se zapitati što po pitanju toga možemo napraviti. Ako je odgovor "ništa" jer je to izvan naše kontrole, trebamo pustiti i čekati. Ako pak možemo nešto napraviti, onda trebamo prestati razmišljati i krenuti u akciju.  Overthinkanjem i razmišljanjem nećemo postići apsolutno ništa , osim što ćemo uništiti vlastiti mir.     Osveta nam nikada neće donijeti ništa dobro. Osveta nam neće pomoći da prebolimo neku situaciju niti da pronađemo mir, već će imati suprotni učinak. Ona će u naš život samo uvesti više nemira, stresa i problema. Osvećivanjem se fokusiramo na druge umjesto na sebe.  Vrijeme koj...

NAMAZ OD KOKOSA, LJEŠNJAKA I ČOKOLADE

Slika
Namaz od kokosa, lješnjaka i čokolade     Tko još može odoljeti kombinaciji kokosa, lješnjaka i bijele čokolade? Ovaj spoj koji neodoljivo podsjeća na raffaello mnogima je omiljeni, a u nastavku možete pronaći recept za domaću verziju namaza koji možete koristiti u kolačima, za palačinke ili jednostavno na kruhu.     Namaz od kokosa, lješnjaka i čokolade   Sastojci: 100 g bijele čokolade 100 g pečenih lješnjaka 30 ml kokosovog ulja 30 g kokosa     Priprema:   U blender stavite pečene lješnjake i 10 ml kokosovog ulja pa dobro razradite, ali ne morate ih razraditi u glatku smjesu, dovoljno je napraviti grubi maslac od lješnjaka. Otopite bijelu čokoladu s preostalih 20 ml kokosovog ulja pa dobro promiješajte lješnjake i čokoladu, može ručno. Na kraju dodajte i kokos pa sve dobro promiješajte. Stavite u staklenku i ohladite.     Pripremila: Ivana Matas 

KAKO DJECA POSTAJU EMPATIČNA, SIGURNA I OTPORNA?

Slika
Kako djeca postaju empatična, sigurna i otporna?     Kod djece emocionalne granice nisu urođene, već se razvijaju iskustvom. Na primjer, dijete može osjetiti nelagodu kada netko povrijedi njegove osjećaje, ali mu je potrebno vodstvo kako bi prepoznalo što ta nelagoda znači i kako da reagira na način koji štiti njegov emocionalni prostor.       Kako pomoći djetetu da razvije emocionalne granice?     Evo što možete napraviti kako bi taj proces tekao što glađe.      1. Budite model postavljanja granica Djeca uče promatrajući roditelje. Ako roditelj jasno izražava svoje emocije i postavlja zdrave granice, dijete će lakše usvojiti te obrasce ponašanja.     2. Komunicirajte na način primjeren djetetovoj dobi Koristite jednostavne rečenice kako biste objasnili što su granice i zašto su važne. Na primjer:  Kad te netko gura i to ti se ne sviđa, možeš reći ‘Molim te, prestani’. ...

SLANI PERECI S CIMETOM I ŠEĆEROM

Slika
Slani pereci s cimetom i šećerom     Ako volite kombinaciju slatkog i slanog, imamo savršen snack za vas. Jedna od mnogima omiljenih grickalica, slani pereci ili štapići, u novom gastro trendu dolaze u sasvim novom izdanju.       Slani pereci s cimetom i šećerom     Sastojci: 100 g bijelog šećera 55 g otopljenog maslaca 5 šalica pereca 1 1/2 žličica cimeta       Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pleh obložite papirom za pečenje. Pomiješajte šećer i cimet. Otopite maslac. Perece stavite u veliku zdjelu, prelijte ih maslacem. Dobro promiješajte. Dodajte im mješavinu šećera i cimeta i opet dobro, ali nježno promiješajte. Raspodijelite perece po plehu i pecite oko 10 minuta. Kada su pečeni ostavite ih u plehu da se ohlade, a zatim natrgajte i poslužite.     Pripremila: Ivana Matas