TALIJANSKA KREM TORTA - RASKOŠAN DESERT ORAŠASTIH PLODOVA





Talijanska krem torta – raskošan desert orašastih tonova

 

 

Iako nije poznato tko je smislio ovu tortu koju Amerikanci zovu Italian cream cake, sasvim je sigurno da ona ne potječe iz Italije, nego s američkog juga. Možda je nekoga samo podsjetila na europski jug svojim toplim orašastim okusima, a kako bilo, peče se od sredine dvadesetog stoljeća kao univerzalni desert za svaku prigodu, od obiteljskih ručkova do velikih svečanosti.

Talijanska krem torta

 

Sastojci:

 

Za biskvit:

  • 115 g maslaca, omekšalog
  • 115 g biljne masti
  • 400 g šećera
  • 5 velikih jaja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • 240 ml mlaćenice
  • 100 g kokosovih listića

Za kremu:

  • 100 g šalica nasjeckanih pekan oraha
  • 225 g krem sira, omekšalog
  • 115 g maslaca, omekšalog
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 450 g šećera u prahu, prosijanog

Priprema:

 

1.      Namastite i pobrašnite tri okrugla kalupa promjera 23 centimetra.

2.     Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.

3.     Mikserom, srednjom brzinom, pjenasto izmiksajte maslac i biljnu mast. Postupno dodajte šećer, stalno miješajući. Dodajte žumanjke, jedan po jedan, i promiješajte smjesu nakon svakog dodavanja. Umiješajte ekstrakt vanilije.

4.     Naizmjence dodajte brašno i mlaćenicu smjesu (počnite i završite s brašnom). Miksajte malom brzinom dok se tijesto ne poveže. Umiješajte kokos.

5.     Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, zatim ih pažljivo umiješajte u tijesto.

6.    Podijelite tijesto u pripremljena kalupa.

7.     Pecite oko 25 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe čista. Ostavite kore da se hlade u kalupima 10 minuta, zatim ih izvadite i potpuno ohladite na rešetki.

8.     Za kremu najprije prepržite nasjeckane pekan orahe u tavi, stalno miješajući, 5 do 10 minuta. Ostavite sa strane da se ohlade.

9.     Srednjom brzinom miksajte krem sir, maslac i vaniliju dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte šećer u prahu, i dalje miksajući malom brzino dok se sve ne sjedini. Potom miksajte kremu velikom brzinom dok ne postane sasvim glatka. Na kraju nježno umiješajte pekan orahe.

10. Ravnomjerno namažite kremu između biskvita, po vrhu i stranicama torte. Po želji ukrasite preprženim pekan orasima.

Pripremila: Ivana Matas

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE