Postovi

ŠTO JE PHUBBING?

Slika
Što je phubbing? Danas je teško zamisliti druženje bez mobitela u ruci, ali jeste li primijetili koliko često nam taj mali ekran odvuče pažnju i udalji od ljudi s kojima smo? Taj fenomen koji svi već znamo, a rijetko ga nazovemo pravim imenom, zove se phubbing. Riječ koja je posljednjih godina ušla u našu svakodnevicu, a dolazi iz engleskog spoja phone i snubbing (ignorirati). Doslovno znači: Ignorirati osobu koja je pred vama zbog… Pametnog telefona. Zašto se to događa? Stručnjaci kažu da je phubbing rezultat kombinacije duboke navike i psihološke potrebe za stalnom stimulacijom, ali i straha od toga da ćemo “nešto propustiti”. Pametni telefoni su dizajnirani tako da nas drže prikovanim za ekran. Beskonačni feedovi, push notifikacije, instant poruke sve su tu da nas ne ispuštaju. I tako, dok smo fizički tu, mentalno smo već negdje drugdje. Kako phubbing utječe na nas? S obzirom na to da su razgovori ključ emocionalne povezanosti, phubbing može dovesti do osjećaja zapos...

JUHA OD CELERA

Slika
Juha od celera Slavni znanstvenik Nikola Tesla nije bio samo genij, već i čovjek koji je vodio jednostavan i zdrav način života. Njegova prehrana je bila skromna, ali pažljivo odabrana, bez pretjerivanja, s naglaskom na lako probavljivim namirnicama. Među njima je posebno mjesto zauzimao celer kojeg je Tesla svakodnevno konzumirao u juhi ili varivu.  Juha od celera Sastojci: 1 veća glavica crvenog luka 1 žlica maslinovog ulja 6–7 stabiljki celera 1 šaka sjeckanog peršina 2–3 češnja češnjaka 1,2 litra vode Sol i papar po ukusu Po želji: žlica vrhnja ili ribanog parmezana Priprema: Operite i očistite stabljike celera, pa ih isjecite na kolutove. Luk i češnjak sitno nasjeckajte, na zagrijanom maslinovom ulju pržite luk i pola češnjaka dok ne omekšaju.  U lonac ulijte 1,2 litre vode i ubacite celer. Kad voda provrije, dodajte poprženi luk i kuhajte sve zajedno oko 20 minuta, dok celer potpuno ne omekša.  Ubacite preostali češnjak i peršin, kuhajte još 5 ...

ADAPTOGENI - BILJKE KOJE POMAŽU TIJELU DA PRONAĐE RAVNOTEŽU

Slika
Adaptogeni - biljke koje pomažu tijelu da pronađe ravnotežu  U užurbanom svijetu u kojem živimo, sve više tražimo prirodne načine kako umiriti tijelo i um, ojačati imunitet i nositi se sa stresom. Upravo tu nastupaju adaptogeni, posebna skupina biljaka i gljiva koje pomažu našem organizmu da se prilagodi izazovima i pronađe unutarnju ravnotežu. Što su adaptogeni? Adaptogeni su prirodne tvari (najčešće biljke ili medicinske gljive) koje podupiru otpornost organizma na stres. Njihova posebnost je u tome što ne djeluju jednako kod svih, već se prilagođavaju potrebama našeg tijela. Naše tijelo stalno balansira između stresa i mira. Adaptogeni djeluju na razini hipotalamusa, hipofize i nadbubrežnih žlijezda, glavnog centra za regulaciju hormona stresa. Pomažu smanjiti razinu kortizola, povećavaju otpornost na psihičke i fizičke izazove te jačaju prirodne obrambene mehanizme. Najpoznatiji adaptogeni Ašvaganda  – poznata kao „indijski ginseng“, pomaže kod nesanice, t...

PEČENA PIZZA S PESTOM U LIMU 🍕

Slika
Pečena pizza s pestom u limu Priprema tijesta je izuzetno jednostavna, a osim pesta trebat ćete još svega nekoliko namirnica. Pečena pizza s pestom u limu  Sastojci: 500 g brašna (u receptu se koristi self rising brašno. To je brašno koje već sadrži prašak za pecivo i sol) 2 žlice pesta 1 x kuglica buffalo mozzarelle od 125 g 350 g zrelih cherry rajčica Artičoke u ulju Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C. Unutrašnjost lima za pečenje 25cm x 35cm namažite s malo maslinovog ulja. U zdjelu stavite brašno s malim prstohvatom morske soli, a zatim postupno dodajte 270 ml vode, miješajući na početku vilicom. Prebacite na površinu posutu brašnom i mijesite nekoliko minuta dok ne postane glatko, a zatim ga valjkom razvucite u veliki pravokutnik, malo veći od lima za pečenje. Pažljivo smjestite tijesto u tepsiju, te ostavite da malo visi na rubovima. Tijesto namažite pestom. Cherry rajčice prepolovite, a artičoke ocijedite i sve lagano pomiješajte. Ulje od artičoke ostavite sa st...

YUTORI - JAPANSKA FILOZOFIJA ZA PRENATRPAN RASPORED

Slika
Yutori - japanska filozofija za prenatrpan raspored  U svijetu u kojem stalno jurimo, Japanci su pronašli riječ koja nas podsjeća da život može biti drukčiji: Yutori. To nije samo slobodno vrijeme, već stanje uma, trenutak kad sebi dajemo dovoljno prostora da dišemo, usporimo i živimo bez pritiska. Za razliku od zapadne ideje “produktivnosti pod svaku cijenu”, Yutori nas uči da prava snaga dolazi iz trenutaka kada ne radimo ništa. Japanci vjeruju da upravo u tim prostorima bez žurbe nastaju kreativnost, bolji odnosi i dublje zadovoljstvo životom. Yutori znači: Ne pretrpavati raspored, nego ostaviti prostor između obaveza. Uživati u malim stvarima. Otkriti kreativnost u praznini – jer najljepše ideje dolaze kad nismo preopterećeni. Dati si dozvolu za nesavršenost – jer život nije natjecanje u učinkovitosti, nego prilika da budemo prisutni. Kako prakticirati Yutori u svakodnevnom životu? Ostavite prazninu u rasporedu – nemojte zakazivati sastanke jedan za drugim; ostavite...

FOCACCIA SA SIROM

Slika
Focaccia sa sirom  Focaccia di Recco potpuno je drukčija od focaccie kakvu većina nas poznaje. Umjesto mekanog, prozračnog kruha, ovdje se radi o tankoj, hrskavoj, a opet sočnoj pogači punjenoj sirom. Focaccia sa sirom  Sastojci: 500 g brašna (+ malo za posipavanje) 15 g šećera (1 žlica) 10 g soli 300 ml vode 50 ml maslinova ulja, plus malo za premazivanje 400 g sira (stracchino) krupna morska sol Priprema: Pećnicu zagrijte na najvišu temperaturu. U velikoj zdjeli pjenjačom dobro izmiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte vodu i maslinovo ulje te miješajte drvenom žlicom dok ne nestane suhih dijelova brašna i ne dobijete grubo tijesto (oko 2 minute). Ako je potrebno, kratko umijesite rukama da se sve sjedini. Ostavite tijesto da odstoji 5 minuta. Stavite tijesto na pobrašnjenu podlogu i rukama mijesite dok ne postane uglavnom glatko i prestane se lijepiti (2–4 minute). Po potrebi dodajte malo brašna na podlogu, tijesto i ruke. Tijesto bi trebalo težiti otprilike 900 ...

KAKO HIDRATIZIRATI VLASIŠTE?

Slika
Kako hidratizirati vlasište? Kada pričamo o njezi kose, najčešće mislimo na šampone, maske i ulja koja daju sjaj i mekoću. Međutim, često zaboravljamo da ljepota i zdravlje kose počinju od vlasišta. Ako je vlasište suho, osjetljivo ili svrbi, kosa gubi sjaj, elastičnost i može početi ispadati. Iako se suho vlasište ponekad doživljava samo kao estetski problem, ono može biti i signal dubljih zdravstvenih stanja. Upravo je zato važno prepoznati uzroke, pravilno hidratizirati vlasište i znati kada potražiti stručnu pomoć.  Zašto dolazi do suhog vlasišta? Tvrda voda i previše šamponiranja  – agresivni sulfati i kamenac mogu isušiti kožu glave. Suhi zrak te klima uređaji i grijanje zimi  – smanjuju prirodnu vlažnost kose. Kozmetički proizvodi  – lakovi za kosu, pjene i boje mogu narušiti ravnotežu vlasišta. Nedostatak nutrijenata  – manjak omega-3 masnih kiselina, vitamina D, cinka ili željeza. Zdravstveni problemi  – atopijski dermatitis, psori...

GULAŠ OD GLJIVA 🍄

Slika
Gulaš od gljiva  Odličan gulaš može se napraviti i bez komadića mesa. Ovaj gulaš od gljiva najbolji je dokaz toj tvrdnji. Najbolji okus jela dobit ćete ako gulaš pripremite od različitih gljiva – upotrijebite sve od šampinjona do divljih gljiva poput vrganja, sunčanica, lisičarki, smrčaka i sličnih jestivih vrsta. Gulaš od gljiva  Sastojci: 700 g divljih gljiva 700 g šampinjona 700 g sjeckanih rajčica 400 g rog paprika 30 g slatke mljevene paprike 3-4 češnja češnjaka 2 veća krumpira 2 lovorova lista 1,5 l povrtnog temeljca 1 veći luk 1 čajna žličica sjemenki kima 1 čajna žličica ljute mljevene paprike biljno ulje po želji sol i papar po želji kiselo vrhnje za posluživanje svježi peršin za posluživanje Priprema: U velikom loncu zagrijte nešto biljnog ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckane trakice luka i rog paprike – pirjajte oko pet minuta dok povrće ne omekša. Potom dodajte nasjeckane gljive, posolite i papaprite i kuhajte sve zajedno oko 10 minuta dok gljive ne ...

KAKO ODREDITI KOJA VAM BOJA KOSE NAJBOLJE STOJI?

Slika
Kako odrediti koja vam boja kose najbolje stoji? Prava boja kose može napraviti čudo za izgled – osvježiti lice, istaknuti crte i doslovno pomladiti osobu. S druge strane, nijansa koja nije u skladu s našim prirodnim tonom kože može nas učiniti umornijima ili starijima nego što jesmo. Kako znati koji ton vam najbolje stoji? Jedan od najjednostavnijih načina da otkrijete svoj ton kože jest pogledati vene na zapešću. Ako su vaše vene više plavkaste ili ljubičaste, imate hladan podton kože, a ako su zelenkaste, vaš podton je topao. Neutralan ton kože pak ima mješavinu oboje. Topli tonovi kože najbolje se slažu s nijansama koje imaju zlatni, bakreni ili medni odsjaj – poput karamele, tople čokolade, zlatno plave ili boje meda. Hladni tonovi kože ljepše izgledaju uz pepeljaste tonove – poput hladne plave, tamnog oraha, pepeljaste smeđe ili tamnosmeđe bez crvenkastih refleksa. Plava ili smeđa kosa – što odabrati? Plavi tonovi kose mogu osvježiti lice i dati nježniji, prozračn...

LONDON FOG LATTE - TOPLI KREMASTI NAPITAK

Slika
London fog latte - topli kremasti napitak Rezultat je piće koje vas istovremeno grije i opušta. Iako ne sadrži kavu, donosi laganu dozu kofeina iz čaja, pa imajte to na umu ako ga planirate isprobati u večernjim satima! London fog latte  Sastojci: 1/2 šalice vode 1/2 šalice mlijeka 1 vrećica Earl Grey čaja 1/2 žličice sušene lavande 2 žličice meda 1/4 žličice ekstrakta vanilije po želji: cimet Priprema: Skuhajte čaj. U posudi otpornoj na toplinu pomiješajte kipuću vodu, vrećicu čaja i lavandu. Ostavite da odstoji 3 minute. Dok se čaj namače, napravite pjenu od vrućeg mlijeka. U šalicu stavite med i ekstrakt vanilije. Procijedite čaj u šalicu, odstranite vrećicu i lavandu, te promiješajte dok se med ne otopi. Ulijte mlijeko i lagano promiješajte. Poslužite i uživajte dok je toplo, po želji ukrasite s nekoliko cvjetića lavande ili prahom cimeta. Pripremila: Ivana Matas