Postovi

DOMAĆI NJOKI OD HOKAIDO TIKVE U UMAKU OD ŠAMPINJONA

Slika
Domaći njoki od hokaido tikve u umaku od šampinjona  Spoj hokaido tikve i šampinjona u pravom jesenskom ručku. Ako tražite ideju za topli, utješni obrok koji će mirisati na jesen i okupiti cijelu obitelj za stolom, ovaj bi recept mogao biti pravi pogodak. Hokaido tikva i šampinjoni savršeno se nadopunjuju – kremasti, bogati umak obavija nježne domaće njoke i stvara jelo koje grije iznutra. Domaći njoki od hokaido tikve u umaku od šampinjona  Sastojci: 500 g domaćih njoka od hokaido tikve (naravno, možete upotrebljavati i obične njoke) 1 glavica luka 2 režnja češnjaka 30 g pancete / špeka 400 g šampinjona 50 ml vrhnja za kuhanje peršin sol papar maslinovo ulje Priprema :  Na maslinovom ulju stavite dinstati luk, češnjak i pancetu. Kada zamiriše, dodajte na ploške narezane šampinjone. Posolite, ali ne previše jer je panceta dosta slana. Kada šampinjoni puste sok, dodajte malo vrhnja za kuhanje i kuhajte dok se umak ne zgusne. Njoke skuhajte u kipućoj i poso...

BILJNI NAPITAK OD 4 SASTOJKA ČINI ČUDA ZA ZDRAVLJE

Slika
Biljni napitak od 4 sastojka čini čuda za zdravlje  Da biste uživali u blagodatima ovoga biljnog napitka, pijte ga dok je topao. Najbolje ga je piti između obroka u prvom dijelu dana. Zbog njegovih diuretskih učinaka izbjegavajte ga piti u večernjim satima, odnosno prije spavanja. Ajurvedski stručnjaci predlažu da popijete maksimalno dvije do tri manje šalice toplog biljnog napitka od sjemenki kumina, korijandra i komorača. Nemojte podgrijavati napitak, već ga svaki put napravite svježeg. Biljni napitak  Sastojci: 250 ml obične vode 1/3 čajne žličice sjemenki kumina 1/3 čajne žličice sjemenki komorača 1/3 čajne žličice sjemenki korijandra Priprema : Zagrijte šalicu vode, odnosno 250 mililitara. Kada voda zavrije, ugasite štednjak pa ubacite sjemenke u vodu. Pustite da se sjemenke namaču u vrućoj vodi oko pet minuta. Procijedite tekućinu i poslužite odmah. Živjeli! Pripremila : Ivana Matas 

SOČNI TART OD JABUKA S CIMETOM I MEDOM 🍯

Slika
Sočni tart od jabuka s cimetom i medom  Jabuke, biskvit, cimet, med, šećer u prahu… Kolači od jabuka uvijek su dobrodošla slastica na stolu! Sočni tart od jabuka s cimetom i medom  Sastojci: 1, 5 kg kiselkastih jabuka sok od dva limuna 180 g maslaca 4 jaja 110 g šećera 1 vanilin šećer 400 g brašna 2 žličice praška za pecivo malo soli 1 dcl mlijeka 3 žlice meda 2 žlice šećera u prahu pomiješano s jednom žličicom cimeta Priprema : Jabuke ogulite, izrežite ih na četvrtine, očistite koštice, a zatim ih izrežite i na manje kriške. Odmah ih nakapajte sokom od limuna da ne posmeđe. Pećnicu zagrijte na 180 C. Maslac sobne temperature stavite u posudu za miksanje, pjenasto ga izradite, pa izmjenično umiksajte jaja i šećer pomiješan s vanilin šećerom. Zasebno izmiješajte brašno s praškom za pecivo i malo soli. U smjesu od jaja i maslaca , malo po malo, izmjenično s mlijekom, umiješajte smjesu od brašna i praška za pecivo, tako da dobijete glatko tijesto. Po potrebi dodajte j...

7 NAČINA KAKO RISKIRAMO SIGURNOST NA INTERNETU

Slika
7 načina kako riskiramo sigurnost na internetu  Internet je odlična stvar, ali se u sekundi sve može okrenuti protiv vas. Iako mislimo da smo previše pametni da nas netko ili nešto zezne, to se može dogoditi. Da biste bili sigurni na internetu, nemojte raditi ovih 7 stvari. Imate za sve istu lozinku Lakše je imati posvuda istu lozinku ili varijantu iste lozinke jer ćemo tako lakše zapamtiti, ali po pitanju sigurnosti na internetu, ovo je vrlo loša odluka.   Iako se čini da nema smisla da neki hacker baš vama uzme lozinku ili upadne na neki račun, ali činjenica je da nikada ne znate. Takve se stvari mogu dogoditi baš bilo kome. Kupujete na web shopovima koji su sumnjivi Kada kupujete preko interneta i upisujete podatke s bankovne kartice, trebate biti jako oprezni .  Kupovina na web shopovima koji su sumnjivi, za koje prije nikada niste čuli, koji imaju neobično niske cijene, krivi ili čudan prijevod…lako se može dogoditi da ostanete i bez više novaca nego...

TORTICE S MALINAMA I KREMOM OD VANILIJE

Slika
Tortice s malinama i kremom od vanilije  Isprobajte ovu savršenu kombinaciju   osvježavajuće maline i kreme od vanilije. U slast! Tortice i malinama i kremom od vanilije  Sastojci za četiri osobe: Za biskvit: 2 jaja  50 g šećera  50 g brašna  1/2 žličice praška za pecivo  1/2 žličice ekstrakta vanilije  Za kremu: 200 ml vrhnja za šlag  100 g krem sira  50 g šećera u prahu  1/2 žličice ekstrakta vanilije  Za preljev od malina: 100 g malina  30 g šećera  15 limunovog soka  Za dekoraciju: 50 g malina  50 g malina  10 g šećera u prahu  Svježi listići od mente  Priprema: Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Jaja i šećer pjenasto umutite pa dodajte brašno, prašak za pecivo, i ekstrakt vanilije. Smjesu ulijte u kalup za pečenje i pecite 10 - 12 minuta. Ohlađeni biskvit narežite na na male krugove uz pomoć kalupa ili čaše. Vrhnje za šlag istucite u čvrsti snijeg. Dodajte krem sir, šećer u pr...

PILETINA U UMAKU OD GLJIVA, SIRA I VINA 🍄

Slika
Piletina u umaku od gljiva, sira i vina  Ono što ovu piletinu u umaku od vrhnja i vina čini neodoljivom nije samo savršena kombinacija okusa nego i način na koji se sve kuha u jednoj tavi. Manje posuđa, više vremena za uživanje. Piletina u umaku od gljiva, sira i vina  Sastojci: 450 g fileta pilećih prsa sol papar 40 g glatkog brašna 1 čajna žličica češnjaka u prahu 1 čajna žličica luka u prahu 1/2 čajne žličice paprike u prahu 1 prstohvat kajenskog papra 90 g pršuta 40-50 g maslaca 150 g šampinjona, narezanih 2 ljutike, nasjeckane 2 žlice svježih listova timijana (2 čajne žličice sušenih) 1 žlica svježe nasjeckane kadulje (1 čajna žličica sušene) 250 ml suhog bijelog vina 250 ml pilećeg temeljca 120-150 ml slatkog vrhnja, prema potrebi 50 g ribanog Gruyèrea Priprema : Začinite piletinu solju i paprom. U plitku zdjelu stavite brašno, češnjak u prahu, luk u prahu, papriku i kajenski papar. Uvaljajte piletinu u tu mješavinu da je obloži sa svih strana. Rasp...

LAZANJE S BUNDEVOM I TRI VRSTE SIRA

Slika
Lazanje s bundevom i tri vrste sira  Topla, kremasta i mirisna, ova netipična verzija lazanja donosi okuse jeseni na vaš stol. Iako samo recept nazvali lazanje s bundevom, ona zapravo ne dominira, već se lijepo stapa s okusima sireva i začina. Lazanje s bundevom i tri vrste sira  Sastojci: 115 g maslaca 1 luk, nasjeckan 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana 1 čajna žličica jabučnog octa 1 čajna žličica sušene kadulje 425 g pirea od bundeve 1 žlica meda 1 čajna žličica naribanog svježeg muškatnog oraščića sol mljeveni crni papar 1 veliko jaje, umućeno 425 g ricotte 350 g naribane gaude ili provolonea 350 g naribane mozzarelle ulje, za namastiti lim 450 g tijesta za lazanje Priprema: Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte luk i češnjak i pržite, povremeno miješajući, dok ne zamirišu i ne omekšaju, oko 7 minuta. Dodajte ocat i kuhajte, miješajući, dok uglavnom ne ispari, oko 4 minute. Umiješajte kadulju. Dod...

ČOKOLADNA TORTA OD TRI SLOJA 🍰 🍫

Slika
Čokoladna torta od tri sloja  Raskošna čokoladna torta slast duguje slojevima sočnog biskvita, baršunastog  moussea  koji se topi u ustima i glazure glatke poput zrcala. Svaki zalogaj je mekan, kremast i jednostavno fantastičan. Ova torta nije za svaki dan jer iako ne traži komplicirane sastojke, potrebno je nešto strpljenja dok se sve ne stegne - stoga je pravilno tempiranje važno za lijep izgled Čokoladna torta od tri sloja  Sastojci: 100 g smeđeg šećera 50 g šećera 125 ml mlaćenice 1 žličica instant kave u granulama 60 ml neutralnog biljnog ulja 1 veliko jaje 1 žličica ekstrakta vanilije 130 g brašna 30 g kakaa 1 žličica praška za pecivo ¼ žličice soli Mousse: 625 ml slatkog vrhnja za šlag 200 g tamne čokolade (oko 50 % udjela kakaa) 57 g maslaca 2 žlice šećera u prahu (oko 25 g) Glazura: 125 ml vode 2 žličice želatine u prahu 125 ml slatkog vrhnja za šlag 150 g šećera 55 g kakaa Priprema : Namastite i obložite kalup papirom za pečenje (promjer 20 cm)....

TJESTENINA S PRŠUTOM, RICOTTOM I SMOKVAMA

Slika
Tjestenina s pršutom, ricottom i smokvama  Smokve u kulinarstvu obično povezujemo s desertima ili slatko-slanim predjelima, no u ovom receptu dobivaju sasvim novu ulogu – kao zvijezda tjestenine. Iako možda nisu najčešći sastojak u ovakvim kombinacijama, njihova prirodna slatkoća savršeno se spaja sa slanoćom pršuta i kremastošću ricotte. Tjestenina s pršutom, ricottom i smokvama  Sastojci: 300 g pršuta 4 ljutike 2 režnja češnjaka 4 žlice maslinovog ulja 10 smokava svježi listovi bosiljka 250 ml bijelog vina 500 g špageta 400 g ricotte sol i papar 50 g ribanog parmezana Priprema: Pršut narežite na trakice i popržite u velikoj tavi s neprianjajućim dnom dok ne postane hrskav. Izvadite ga i ostavite sa strane. U istoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte sjeckanu ljutiku, protisnuti češnjak i nekoliko listića bosiljka. Pirjajte na srednje jakoj vatri dok luk ne postane staklast. Ubacite smokve narezane na kriške i pojačajte vatru. Pržite ih 1–2 minute. Vratite prš...

PAPIN KOLAČ S MALINAMA

Slika
Papin kolač s malinama  Ako tražite kolač koji je istovremeno lagan, kremast i osvježavajući, Papin kolač je idealan izbor. Spoj petit keksa, mekanog sloja griza, bogate kreme od pudinga i sočnih malina stvara desert koji osvaja i oči i nepce. Papin kolač s malinama  Sastojci: petit keksi (dovoljno da prekrije kalup) 300 g malina za kremu od griza: 4 bjelanjka 1 l mlijeka 5 žlica šećera 8 žlica griza za kremu s pudingom: 4 žutanjka 5 žlica šećera 1 l mlijeka 2 pudinga od vanilije dodatno: 0,5 l slatkog vrhnja Priprema: Na dno pleha ravnomjerno rasporedite petit kekse. Nemojte ih prethodno namakati. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. U loncu zagrijte 1 l mlijeka sa šećerom i dodajte griz. Kuhajte uz stalno miješanje dok smjesa ne postane gusta i kremasta. U još vrući griz lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Vrući sloj griza izlijte preko petit keksa i ravnomjerno rasporedite. Dok je sloj još topao, utisnite maline i ostavite da se potpuno ohladi. Žutanjke, še...