ČOKOLADNA TORTA OD TRI SLOJA 🍰 🍫






Čokoladna torta od tri sloja 




Raskošna čokoladna torta slast duguje slojevima sočnog biskvita, baršunastog moussea koji se topi u ustima i glazure glatke poput zrcala. Svaki zalogaj je mekan, kremast i jednostavno fantastičan. Ova torta nije za svaki dan jer iako ne traži komplicirane sastojke, potrebno je nešto strpljenja dok se sve ne stegne - stoga je pravilno tempiranje važno za lijep izgled




Čokoladna torta od tri sloja 


Sastojci:

  • 100 g smeđeg šećera
  • 50 g šećera
  • 125 ml mlaćenice
  • 1 žličica instant kave u granulama
  • 60 ml neutralnog biljnog ulja
  • 1 veliko jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 130 g brašna
  • 30 g kakaa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ¼ žličice soli

Mousse:

  • 625 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 200 g tamne čokolade (oko 50 % udjela kakaa)
  • 57 g maslaca
  • 2 žlice šećera u prahu (oko 25 g)

Glazura:

  • 125 ml vode
  • 2 žličice želatine u prahu
  • 125 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 150 g šećera
  • 55 g kakaa



Priprema :


  1. Namastite i obložite kalup papirom za pečenje (promjer 20 cm). Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. U velikoj zdjeli otopite instant kavu u 2 žlice vruće vode. Dodajte mlaćenicu, oba šećera, ulje, jaje i ekstrakt vanilije. Dobro promiješajte.
  3. Prosijte brašno, kakao, prašak za pecivo i sol iznad smjese, pa sve nježno promiješajte silikonskom lopaticom dok se ne poveže – pazite da ne miješate predugo.
  4. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite oko 20‑22 minute – čačkalica umetnuta u sredinu torte treba izaći sa samo nekoliko mrvica (ne potpuno čista).
  5. Odmah po vađenju iz pećnice pritisnite biskvit ravnom čašom po vrhu, posebno prema rubovima, da površina bude što ravnija. Nožem prođite oko ruba torte da se odvoji od stranica kalupa, kako se ne bi zalijepila. Ostavite tortu u kalupu da se hladi.
  6. Kad se biskvit ohladi sitno nasjeckajte čokoladu, narežite maslac na kockice i dodajte šećer u prahu u srednju zdjelu.
  7. Zagrijte 180 ml slatkog vrhnja u loncu netom prije nego što prokuha. Odmah prelijte preko čokolade i maslaca. Ostavite minutu da se otopi, zatim miješajte dok ne dobijete glatku ganache smjesu. Ako se ne otopi dobro, možete staviti zdjelu na paru ili kratko u mikrovalnu (20‑tak sekundi), pa miješati. Ostavite ganache da se ohladi na sobnu temperaturu.
  8. U velikoj zdjeli umutite preostalih 445 ml vrhnja u čvrsti šlag. U ganache lagano umiješajte oko ½ količine umućenog vrhnja radi lakše teksture. Zatim ostatak šlaga ubacite u dvije etape, pažljivo “preklapajući” da mousse ostane lagan. Nemojte previše miješati da ne izgubi zrak.
  9. Premažite mousse preko biskvita pa izravnajte. Hladite najmanje 3 sata, a idealno preko noći.
  10. Za glazuru posipajte želatinu preko 60 ml vode i ostavite 5 minuta da nabubri. U lonac stavite preostalih 65 ml vode, slatko vrhnje, šećer i kakao. Zagrijte na laganoj vatri, miješajući pjenjačom dok se šećer potpuno ne otopi. Ne smije zakipiti. Dodajte želatinu i vodu pa dobro umutite. Ponovno pazite da ne zakuha.
  11. Procijedite glazuru kroz sito u vrč da odstranite eventualne grudice. Stavite vrč u hladnjak ili zamrzivač da se glazura ohladi dovoljno da uhvati stražnju stranu metalne žlice – znači da se malo sloj drži, ne da odmah sve sklizne. Smjesa treba biti blago iznad sobne temperature, ne prevruća (da ne otopi mousse kad se prelije) ni prečvrsta (da se ne počne stvrdnjavati prije nego prekrije tortu).
  12. Pažljivo uklonite vanjski okvir kalupa i papir za pečenje.
  13. Biskvit u podlozi kalupa stavite na rešetku iznad lima za pečenje. Brzo prelijte glazuru preko torte prema rubovima, da se slije niz stranice pa je izravnajte. Podignite rešetku i spremite višak glazure u vrč, pa ga brzo prelijte još jednom ako želite bolju pokrivenost. Radite brzo da se glazura ne stvrdne prerano. Ostavite tortu u hladnjaku da se glazura stvrdne minimalno jedan sat prije nego pažljivo uklonite podlogu kalupa. Za rezanje, upotrijebite oštar, prethodno zagrijan nož da dobijete glatke kriške.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE