Postovi

CIPAR - OTOK BOGAT POVIJEŠĆU, OKUSIMA I ČAROBNIM LJEPOTAMA

Slika
Cipar - otok bogat poviješću, okusima i čarobnim ljepotama  Cipar, otok smješten na križanju triju kontinenata, jedno je od najljepših europskih odredišta za sve koji traže savršen spoj kulture, prirodnih ljepota i ukusne hrane. Za ljubitelje sunca, povijesti, i autentičnih iskustava, Cipar je idealno mjesto za bijeg Što vidjeti na Cipru? Cipar nudi obilje kulturnih i prirodnih ljepota koje je nemoguće zanemariti. Ako ste ljubitelj povijesti, posjetite Paphos, grad bogat arheološkim nalazištima. Među najpoznatijima je Tomb of the Kings, UNESCO-ov lokalitet s grobnicama koje datiraju iz helenističkog razdoblja. Arheološki park Kato Paphos također je nezaobilazno mjesto za ljubitelje antičkih ostataka, gdje možete vidjeti mozaike i rimske ruševine. U Paphosu ćete pronaći i plažu Coral Bay, jedno od najpoznatijih odredišta za sunčanje i kupanje. Limassol je još jedno odredište koje zaslužuje vaše vrijeme. Osim Limassol Castle, srednjovjekovne tvrđave koja danas služi kao m...

RIŽOTO S PILETINOM

Slika
Rižoto s piletinom  Rižoto je jedno od onih slasnih jela koje se uz malo truda, volje i organizacije može pripremiti i u vlastitom domu. Rižoto s piletinom  Sastojci: 250 g otkoštenog pilećeg zabatka 200 g riže za rižoto 100 ml suhog bijelog vina 30 g parmezana 2-3 češnja češnjaka 1 l pilećeg temeljca 1 žlica maslaca 1 čajna žličica sušenog bosiljka 1 čajna žličica limunova soka biljno ulje sol i papar po želji Priprema :  Zagrijte pileći temeljac. Papirnatim ručnikom odstranite višak tekućine s otkoštenog pilećeg zabatka. Narežite piletinu na komade otprilike iste veličine, pa ih prepirjajte na nešto ulja dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Izvadite piletinu iz tave, dodajte po potrebi još ulja i ubacite sirovu rižu. Lagano je tostirajte nekoliko minuta uz često miješanje. Riži dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko pola minute. Podlijte rižu s bijelim vinom. Pomiješajte i kuhajte koju minutu dok vino ne ispari. Potom počnite dolijevati po 2 ...

PADEL - NAJBRŽE RASTUĆI SPORT NA SVIJETU

Slika
Padel - najbrže rastući sport na svijetu  Tjelesna aktivnost danas ima dvostruku ulogu; s jedne strane brinemo o zdravlju i kondiciji, a s druge tražimo načine kako se opustiti i zabaviti. Zato sve više biramo sportove koji nisu samo trening nego i prilika za druženje i zajedničko iskustvo. Što je padel i kako se igra Padel je dinamičan sport s reketom koji se najčešće igra u paru (dva na dva) iako postoji i verzija za igru jedan na jedan. Igra se na terenu veličine 10 × 20 metara, ograđenom staklenim zidovima i metalnom mrežom, a može biti na otvorenom ili u dvorani. Posebnost padela je u tome što se loptica, nakon što odskoči od poda, može odbiti i od zidova i ostati u igri, što mečevima daje dodatnu dinamiku i nepredvidive poteze. Sustav bodovanja preuzet je iz tenisa, odnosno igraju se gemovi i setovi, a pri rezultatu 6 : 6 odlučuje  tie-break . Pobjedu odnosi ekipa koja osvoji dva seta. Servira se dijagonalno, uvijek ispod struka i nakon što se lopti...

MATCHA TIRAMISU

Slika
Matcha tiramisu  Posljednjih godina matcha sve češće pronalazi svoje mjesto u svijetu slastica, pa ovog puta imamo recept za tiramisu, ali s  twistom . Matcha tiramisu donosi laganu mascarpone kremu u kombinaciji sa svježinom matcha čaja, stvarajući savršen sklad okusa. Osim što je ukusan, ovaj desert nije kompliciran za pripremu, pa je odličan izbor ako želite zasladiti vikend. U nastavku donosimo recept! Matcha tiramisu  Sastojci: Za kremu: 2 velika žumanjka (sobne temperature) 50 g kristal šećera 90 ml slatkog vrhnja 113 g mascarpone sira (sobne temperature) Ostalo: 3⁄4 šalice matcha napitka (3 žličice matcha praha + 3⁄4 šalice vruće vode) 1 žličica matcha praha (za posipanje) otprilike 12 piškota Priprema :  U velikoj posudi miksajte žumanjke i 25 g šećera električnim mikserom dok se ne utrostruči volumen smjese i ona ne postane svijetložuta i pjenasta. U drugoj posudi miksajte slatko vrhnje s preostalim šećerom dok ne dobijete mek...

KAKO OČISTITI I ODRŽAVATI NAKIT OD PLEMENITIH METALA?

Slika
Kako očistiti i održavati nakit od plemenitih metala? Nakit od zlata, srebra i platine poseban je ukras koji nosimo u posebnim prilikama ili svakodnevno. Međutim, s vremenom se na nakitu nakupljaju prašina, masnoća i sitne ogrebotine, a plemeniti metali mogu izgubiti svoj sjaj. Uz pravilnu njegu, tvoj nakit može izgledati poput novog dugi niz godina. Čišćenje nakita od zlata Zlato je relativno mek metal, pa zahtijeva blago čišćenje: Pomiješaj nekoliko kapi blagoga deterdženta za suđe s toplom vodom. - Nakit potopi 15–20 minuta. - Nježno ga očisti mekanom četkicom (npr. starom četkicom za zube). Isperi pod mlakom vodom i osuši mekanom krpicom od mikrovlakana. Savjet: Izbjegavaj abrazivne paste ili praške jer mogu izgrebati zlato. Čišćenje nakita od srebra Srebro tamni zbog oksidacije, ali to se može ukloniti: - U zdjelicu stavi aluminijsku foliju, pa dodaj žlicu sode bikarbone i malo vruće vode. - Umočite nakit – reakcija će brzo ukloniti tamne mrlje. Na kraju ga isperi i ob...

PAPPARDELLE S GOVEDINOM U CRNOM VINU

Slika
Pappardelle s govedinom u crnom vinu  Kad temperature padnu i dani postanu kraći, kuhinja ponovno postaje središte doma. Mirisi polaganog kuhanja, bogati umaci i topla tjestenina prizivaju osjećaj udobnosti i uživanja u malim ritualima. Upravo takva je i ova rustikalna, a opet profinjena kombinacija:  pappardelle  s govedinom sporo kuhanom u crnom vinu. Pappardelle s govedinom u crnom vinu  Sastojci za četiri osobe: 400 g  pappardelle  tjestenine 600 g junetine (najbolje but ili plećka) 2 crvena luka 2 mrkve 2 stabljike celera 3 režnja češnjaka 500 ml crnog vina (punijeg okusa, npr. cabernet sauvignon) 250 ml goveđeg temeljca 2 žlice koncentrata rajčice Maslinovo ulje Svježi timijan i ružmarin Sol i svježe mljeveni papar Parmezan za posluživanje Priprema: Govedinu narežite na veće kocke, posolite, popaprite i lagano zapecite na maslinovom ulju da dobije lijepu koricu. Izvadite je iz posude. U istoj posudi pirjajte sitno nasjeckan luk, mrkvu, cel...

KADA JE PRAVO VRIJEME ZA LOGOPEDA?

Slika
Kada je pravo vrijeme za logopeda? Je li normalno da dijete s dvije godine još ne govori? Hoće li prerasti izgovorne pogreške? Mogu li teškoće u čitanju biti povezane s jezično-govornim razvojem u mlađoj dobi? Ovo su samo neka od pitanja s kojima se roditelji svakodnevno susreću – a odgovore daje logoped. Logopedi imaju ključnu ulogu u praćenju, dijagnostici i terapiji poremećaja komunikacije, jezika, govora, hranjenja, gutanja i učenja. U suvremenoj praksi sve više se naglašava važnost rane intervencije, jer se pokazuje da se većina govorno-jezičnih teškoća može uspješno riješiti ako se na vrijeme prepozna. Što sve radi logoped? Logopedska dijagnostika i terapija obuhvaćaju djecu predškolske i školske dobi s teškoćama kao što su: kašnjenje u razvoju jezika i govora, poremećaji izgovora (npr. rotacizam – 'r', sigmatizam – 's'), teškoće jezičnog razumijevanja, poremećaji tečnosti govora (mucanje i brzopletost), teškoće čitanja i pisanja (disleksija, disgrafij...

SLADOLED OD BRESKVE S UMAKOM OD KARAMELE

Slika
Sladoled od breskve s umakom od karamele  Nema jaja, ali je pun i kremast. Sadrži breskve, no nije lagan ni vodenast. A karamel? Karamel ima svoju posebnu priču. Ukratko, ovaj sladoled je pravo čudo! Sladoled od breskve s umakom od karamele  Sastojci: šećer 1 šalica  voda 0,25 šalica  kukuruzni sirup (svijetli) 2 žlica  slatko vrhnje 0,75 šalica  maslac 0,25 šalica  bourbon whiskey 0,25 šalica  morska sol 1 žličica Priprema: U manjem loncu pomiješaj šećer, 60 ml vode i kukuruzni sirup. Pritom pažljivo obriši unutarnje stijenke lonca čistom kuhinjskom krpom ili kistom umočenim u vodu – to će spriječiti stvaranje kristala šećera. Zagrij smjesu na srednje jakoj vatri dok ne proključa. Kuhaj bez miješanja, sve dok ne poprimi zlatnu boju, otprilike 6 do 8 minuta. Nastavi kuhati, povremeno nježno zakrećući lonac kružnim pokretima (nemoj miješati), dok karamel ne postane tamno jantarne boje, još oko 2 do 4 minute.  Makni s vatre i pažlji...

KAKO NA NAS UTJEČE AKO SE STALNO ŽALIMO?

Slika
Kako na nas utječe ako se stalno žalimo? Ponekad nam upravo izgovaranje frustracija pomaže da se rasteretimo i osjećamo bolje. Međutim, kada žaljenje postane svakodnevna navika i glavni način komunikacije, ono počinje imati suprotan učinak. Umjesto da nam olakša, stalno fokusiranje na probleme može nas učiniti tjeskobnijima, umornijima i izoliranijima. Umjerenost i svjesnost u načinu na koji pričamo o svojim problemima može nam pomoći da zadržimo ravnotežu, da budemo iskreni prema sebi, ali i da ne dopustimo da nas vlastite riječi guraju sve dublje u negativu. Kako izaći iz kruga stalnog žaljenja? Primijetite obrasce:  obratite pažnju koliko često se žalite i u kojim situacijama. Svjesnost je prvi korak prema promjeni. Ograničite vrijeme za žaljenje:  dopustite si da ispušete frustraciju, ali zatim se usmjerite na rješenje ili neku neutralnu temu. Zamijenite žaljenje zahvalnošću:  umjesto da nabrajate što nedostaje, pokušajte svjesno primijetiti bare...

PIZZA S PESTOM 🍕

Slika
Pizza s pestom  Pizza s pestom prava je oda jednostavnosti. Bosiljak, cherry rajčice i mozzarella - ukusno i bez komliciranja. Pizza s pestom  Sastojci: kukuruzno brašno, za razvlačenje tijesta 450 g kupovnog tijesta za pizzu 120 ml pesta od bosiljka s maslinovim uljem 110 g svježe mozzarelle, natrgane 10-15 cherry rajčica svježi bosiljak pahuljice ljute paprike Priprema: Zagrijte pećnicu na 260 stupnjeva. Pospite lim za pečenje kukuruznim brašnom, stavite tijesto na lim za pečenje i razvucite ga pa izbodite vilicom. Pecite tijesto 5 minuta. Izvadite tijesto iz pećnice i premažite ga s 2 žlice pesta. Pospite sirom i rajčicama te pecite 6 do 8 minuta ili dok ne dobije lijepu boju. Dodajte nekoliko žličica pesta na pizzu. Pospite svježim bosiljkom i pahuljicama ljute paprike, narežite i poslužite. Pripremila : Ivana Matas