RIŽOTO S PILETINOM
Rižoto s piletinom
Rižoto je jedno od onih slasnih jela koje se uz malo truda, volje i organizacije može pripremiti i u vlastitom domu.
Rižoto s piletinom
Sastojci:
- 250 g otkoštenog pilećeg zabatka
- 200 g riže za rižoto
- 100 ml suhog bijelog vina
- 30 g parmezana
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 l pilećeg temeljca
- 1 žlica maslaca
- 1 čajna žličica sušenog bosiljka
- 1 čajna žličica limunova soka
- biljno ulje
- sol i papar po želji
Priprema :
- Zagrijte pileći temeljac.
- Papirnatim ručnikom odstranite višak tekućine s otkoštenog pilećeg zabatka.
- Narežite piletinu na komade otprilike iste veličine, pa ih prepirjajte na nešto ulja dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
- Izvadite piletinu iz tave, dodajte po potrebi još ulja i ubacite sirovu rižu. Lagano je tostirajte nekoliko minuta uz često miješanje.
- Riži dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko pola minute.
- Podlijte rižu s bijelim vinom. Pomiješajte i kuhajte koju minutu dok vino ne ispari.
- Potom počnite dolijevati po 2 dl pilećeg temeljaca u tavu uz često miješanje dok riža ne popije svu tekućinu.
- Dodavajte temeljac malo-pomalo dok ne potrošite svu tekućinu ili dok jelo ne postane kremasto, ali zrna riže budu al dente. Taj proces obično traje 15 do 20 minuta.
- Pri kraju kuhanja vratite u tavu pečenu piletinu, umiješajte maslac i naribani parmezan te začinite solju, paprom i začinskim travama po želji.
- Poslužite s malo svježe iscijeđenog limunova soka i sezonskom salatom. Dobar tek!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar