Postovi

MATCHA ČAJ - SAVEZNIK U MRŠAVLJENJU

Slika
Foto: https://www.ljepotaizdravlje.hr/matcha-caj-odabir-priprema-i-najbolji-recepti/ Matcha napici iznimno su popularni zbog mnogo antioksidansa i njihova povoljna utjecaja na zdravlje, ali i postizanja ravnoteže tijela i uma. Priprema matcha čaja Tradicionalni matcha čaj možete napraviti tako da u šalicu prosijete jednu do dvije žličice matcha praha, prelijete sa 60 ml vruće vode i miješajte bambusovom metlicom dok čaj ne postane pjenušav. Možete prilagoditi omjer matcha praha i vode ovisno o željenoj konzistenciji.  Ako želite rjeđi čaj pola žličice praha pomiješajte s 90 do 120 ml vruće vode, a za veću koncentriraniju pomiješajte dvije čajne žličice praha sa samo 30 ml vode.  Možete i eksperimentirati pa skuhati matcha latte ili napraviti proteinski smoothie kako biste povećali udjel hranjivih tvari u omiljenim receptima. Saveznik u mršavljenju  Zeleni čaj poznat je po tomu što pospješuje mršavljenje. Razne studije pokazale su da može ubrzati metaboliz...

CHEESECAKE PALAČINKE S JAGODAMA

Slika
https://www.google.com/amp/s/story.hr/Gastro/amp/a327639/CHEESECAKE-PALACINKE-S-JAGODAMA-Dvije-omiljene-slastice-spojite-u-raskosnu-fantaziju-za-kojom-ce-djeca-poludjeti.html CHEESECAKE PALAČINKE S JAGODAMA Sastojci: • 1/2 šalice krem sira  • 1/4 šalice slatkog vrhnja  • 1/4 šalice šećera u prahu  • 1/2 limuna • 1/2 žličice ekstrakta vanilije  • 300 g jagoda • 50 g šećera Za palačinke: • 2 šalice brašna • 3 šalice šećera • 3,5 žličice praška za pecivo  • 1/2 žličice soli • 625 ml mlijeka  • 6 žlica otopljenog maslaca  • 2 jaja • 2 žličice ekstrakta vanilije  Priprema: Umutite slatko vrhnje pa dodajte krem sir, šećer u prahu, naribanu koricu limuna i vaniliju.  Dobro izmiješajte mikserom i stavite u hladnjak dok pripremate palačinke. Jagode narežite i pospite šećerom pa ostavite sa strane. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Dobro izmiješajte pa ulijte mlijeko i otopljeni maslac pa dodajte jaje koje s...

MUFFINI S MLADIM LUKOM I SIROM

Slika
https://dalmatinskiportal.hr/gastro/recept-muffini-s-mladim-lukom-i-sirom/198112 MUFFINI S MLADIM LUKOM I I SIROM  Sastojci: • 250 g glatkog brašna  • 1 žličica praška za pecivo  • 1/2 žličice suhog origana  • 240 ml mlijeka  • 2 velika jaja • 50 ml maslinova ulja  • 150 g naribanog sira • 3 mlada luka  Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.  Namastite kalup za 12 muffina ili pripremite 12 čvrstih košarica.  Miksajte jaja pa dodajte mlijeko i maslinovo ulje.  Potom dodajte brašno, prašak za pecivo, sol i origano pa sjedinite drvenom žlicom ili špatulom.  Na kraju umiješajte naribani sir i sitno nasjeckani mladi luk.  Tijesto napunite kalupe, ali ne do vrha jer će se u pečenju dignuti.  Pecite ih 20 do 25 minuta. 

HRSKAVI MLADI KRUMPIR

Slika
https://aboutmen.hr/hrskavi-mladi-krumpir/ HRSKAVI MLADI KRUMPIR Sastojci: • 500 g mladog krumpira  • 2 češnja češnjaka  • 1 žličica suhog ružmarina  • 1 žličica suhog timijana  • 2 žlice maslinova ulja  Priprema: Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Krumpire dobro operite pa ih skuhajte u slanoj vodi.  Dobro ih ocijedite pa papirnatim ubrusima uklonite višak tekućine.  Krumpire prelijte s malo maslinova ulja, pospite ih soli, paprom, ružmarinom i timijanom pa dodajte i sitno nasjeckani češnjak. Dobro promiješajte i rasporedite krumpire po limu obloženom papirom za pečenje.  Svaki krumpir lagano zgnječite vilicom.  Pecite ih 20 minuta dok ne dobiju zlatnu boju i ne postanu hrskavi.  Po želji pospite nasjeckanim svježim peršinom i poslužite.

BROKULA - ZELENA KRALJICA

Slika
https://amazonke.com/brokula-zelena-kraljica/ Što to brokulu čini tako moćnim povrćem? Izvor je vitamina i minerala neophodnih za zdravlje. Uz to potiče detoksikaciju organizma te pomaže u sprječavanju alergija. Daje energiju organizmu pa je mnogi uvrste i u dijetnu prehranu kada žele smršavjeti.  Sadrži čak tri aktivna sastojka koja štite od raka, a zahvaljujući visokom udjelu kalija i magnezija brokula pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Visoke količine vitamina C i beta karotena jačaju imunitet te štite od gripe i prehlade. Zbog velikog udjela folne kiseline odlična je za trudnice odnosno u prenatalnom razvoju djeteta. Brokula pridonosi smanjenju kolesterola u krvi i dobra je za kosti, a najbolja je kada se pravilno priprena.  Kako se brokula kuha? Nakon što brokulu dobro operete treba odvojiti stabljiku i cvjetove, a zatim narezati stabljiku na komadiće približno iste veličine zbog ravnomjernog kuhanja. Vodite brigu o tome da su i cvjetovi jednake veličine. U uza...

ČOKOLADNA SIROVA TORTA S AVOKADOM

Slika
https://aboutmen.hr/cokoladna-sirova-torta-s-avokadom/ ČOKOLADNA SIROVA TORTA S AVOKADOM Sastojci: Za koru: • 1 šalica badema • 1 šalica suhih smokava  • 3 žlice kakaa  • 1 žlica javorova sirupa ili meda Za zelenu kremu: • 1 avokado  • 100 g indijskih oraščića  • 3 - 4 žlice javorova sirupa ili meda  • 1 žlica kokosova ulja  • metvica  Za čokoladnu glazuru: • 50 g indijskih oraščića  • 2 žlice kakaa  • 100 ml vode  • 50 g čokolade bez šećera  • 2 žlice kokosovog ulja Priprema: Blenderom usitnite bademe pa dodajte suhe smokve i nastavite blendati.  Dodajte kakao i med ili javorov sirup pa sve sastojke dobro sjedinite. Utisnite u kalup i stavite u hladnjak da se dobro stegne.  Zatim u blenderu pasirajte očišćeni avokado, dodajte indijske oraščiće, med ili javorov sirup, kokosovo ulje i metvicu.  Sve dobro izmiksajte i prelijte preko biskvita.  Stavite u hladnjak.  Blendajte indijski oraščić, pomije...

IDEJE ZA IZRADU PRIRODNIH SREDSTAVA ZA ČIŠĆENJE

Slika
Foto: https://www.tvornicazdravehrane.com/zdravi-kutak/prirodna-kozmetika/vrijeme-jedno-ciscenje-stana-bez-kemikalija-68702/ IZVRSNO ZA KUHINJU • 100 g sode bikarbone  • jedna i pol žlica eteričnih ulja eukaliptusa, klinčića, cimeta i ružmarina  • 10 kapi eteričnog ulja limuna  SPREJ ZA DRVENI NAMJEŠTAJ  • 1/2 šalice alkoholnog octa • 2 žlice baznog ulja (suncokretovo, kokosovo ili maslinovo) • 10 kapi eteričnog ulja limuna  • 5 kapi eteričnog ulja cedra  • 1 šalica vode ANTIBAKTERIJSKO SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE WC ŠKOLJKE Pola šalice bijelog octa pomiješajte s dvije žlice sode bikarbone ili pola šalice praška za pecivo, desetak kapi eteričnog ulja čajevca pa ulijte u bocu s raspršivačem. 

JUHA OD GRAŠKA I PISTACIJE

Slika
https://amazonke.com/juha-od-graska-i-pistacije/ JUHA OD GRAŠKA I PISTACIJE Sastojci: • 1 glavica luka  • 300 g smrznutog graška  • 2 krumpira srednje veličine  • 3 listića mente  • 400 ml povrtnog temeljca  • 1 žlica limunova soka  • sol i papar  • muškatni oraščić  • maslinovo ulje  • oguljena pistacija Priprema: Stavite ulje u lonac i zagrijte. Na vrelo ulje dodajte sitno nasjeckani luk i kratko pirjajte.  Dodajte krumpira narezan na kockice i šaku oguljenih pistacija i nastavite pirjati tri minute.  Na kraju dodajte grašak i nasjeckanu mentu te prelijte temeljcem.  Kuhajte 15 minuta dok grašak i krumpir ne omekšaju.  Štapnim mikserom napravite krem juhu od svih sastojaka pa začinite soli, paprom, naribanim muškatnim oraščićem i limunovim sokom. 

TJESTENINA U UMAKU OD BLITVE

Slika
https://amazonke.com/tjestenina-u-umaku-od-blitve/ TJESTENINA U UMAKU OD BLITVE Sastojci: • 500 g blitve • 50 ml maslinova ulja  • 3 češnja češnjaka  • 1/4 žličice čili pahuljice • 1/2 žličice soli • 350 g tjestenine po izboru • 2 žlice limunova soka  • 50 g naribanog parmezana  Priprema: Zakuhajte vodu u velikom loncu.  Blitvu dobro operite pa na daski za rezanje odrežite stabljiku, a listove grubo narežite. Češnjak očistite i lagano pritisnite nožem.  U manju tavu na slabu vatru dodajte maslinovo ulje, pričekajte kratko da se ugrije pa ubacite češnjak. Pržite s jedne strane otprilike tri minute ili dok lagano ne porumeni i ne zamiriši.  Preokrenite i dodajte čili pahuljice.  Maslinovo ulje s češnjakom prebacite u blender. Kad voda zavrije dobro je posolite i dodajte blitvu.  Kuhajte dok ne uvene i ne postane tamno zelene boje otprilike dvije minute.  Izvadite blitvu da se ocijedi i ohladi, a vodu ostavite za kuhanje tjesten...

JANJETINA S PEČENIM KRUMPIROM NA FRANCUSKI NAČIN

Slika
https://aboutmen.hr/janjetina-s-pecenim-krumpirom-na-francuski-nacin/ JANJETINA S PEČENIM KRUMPIROM NA FRANCUSKI NAČIN  Sastojci: • 1 janjeći but • 4 žlice maslaca • 1/2 žličice suhe majčine dušice  • 1 žličica suhog ružmarina  • 8 do 10 češnja češnjaka  • 2 velika luka • 1 kg krumpira  • 200 g slanine • 1 l pilećeg temeljca  Priprema: U većoj zdjeli na malo maslinova ulja pržite luk narezan na rebarca i majčinu dušicu.  Kad omekša dodajte nasjeckanu slaninu i 4 očišćena cijela češnja češnjaka.  Nakon minutu dodajte krumpir narezan na kolute. Promiješajte pa zalijte juhom jednu kocku za juhu pomiješajte s litrom vrele vode. Začinite solju i paprom pa isključite štednjak. Meso zarežite na nekoliko mjesta pa u svaki prorez stavite češanj očišćenog češnjaka. Češnjevi moraju biti dobro uvučeni u meso da se ne vide. Meso dobro posolite i popaprite. Rastopite maslac pa dobro premažite meso sa svih strana, a zatim ga pospite ružmarinom. ...