BROKULA - ZELENA KRALJICA



https://amazonke.com/brokula-zelena-kraljica/



Što to brokulu čini tako moćnim povrćem? Izvor je vitamina i minerala neophodnih za zdravlje. Uz to potiče detoksikaciju organizma te pomaže u sprječavanju alergija. Daje energiju organizmu pa je mnogi uvrste i u dijetnu prehranu kada žele smršavjeti. 



Sadrži čak tri aktivna sastojka koja štite od raka, a zahvaljujući visokom udjelu kalija i magnezija brokula pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Visoke količine vitamina C i beta karotena jačaju imunitet te štite od gripe i prehlade.

Zbog velikog udjela folne kiseline odlična je za trudnice odnosno u prenatalnom razvoju djeteta. Brokula pridonosi smanjenju kolesterola u krvi i dobra je za kosti, a najbolja je kada se pravilno priprena. 



Kako se brokula kuha?


Nakon što brokulu dobro operete treba odvojiti stabljiku i cvjetove, a zatim narezati stabljiku na komadiće približno iste veličine zbog ravnomjernog kuhanja. Vodite brigu o tome da su i cvjetovi jednake veličine. U uzavreloj vodi prvo tri minute kuhajte narezanu stabljiku, a nakon toga dodajte cvjetove pa kuhajte još tri minute. Kada je brokula svjetlozelena i hrskava skuhana je.





Popečci od brokule 


Sastojci:

• 1 brokula srednje veličine 
• 1/2 glavice luka srednje veličine 
• 2 češnja češnjaka 
• 50 g brašna od slanutka
• 2 žlice mljevenih sjemenki lana 
• 1/2 žličice mljevenog kumina 
• 1/4 žličice kajenskog papra 




Priprema:


Cvjetove brokule, luk i češnjak usitnite u sjeckalici. 

Umiješajte brašno, lan i začine pa oblikujte popečke. 

Zagrijte suncokretovo ili kokosovo ulje na tavi pa pržite popečke otprilike tri minute sa svake strane dok ne poprime lijepu zlatnu boju. 

Pečene popečke stavite na papirnate ubruse kako se bi se ocijedio višak ulja.

Primjedbe