Postovi

ROLICE OD TIKVICA PUNJENE SIROM

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Predjelo/amp/a3434/rolice-od-tikvica-punjene-sirom-savrseno-su-proljetno-predjelo.html ROLICE OD TIKVICA PUNJENE SIROM Sastojci: • 2 tikvice • 200 g krem sira  • češnjak • peršin • sol i papar Priprema: Tikvice dobro operite, odrežite im krajeve pa nožem ili pilerom napravite dugačke trake. Odložite ih na čistu krpu i ostavite da odstoje kako bi otpustile višak vode.  Možete ih malo posoliti kako bi brže pustile vodu. Punjenje pripremite u zdjelici tako da pomiješate sir s češnjakom i peršinom.  Posolite i popaprite, a možete dodati i timijana.  Zagrijte tavu na štednjaku, trakice pecite sa svake strane po 2 minute.  Skinite s vatre te počnite puniti kremom. Uz sir možete dodati šunku, piletinu ili losos. Rolajte ih, a kako bi ostale čvršće možete ih probosti čačkalicom.

KOLAČ S LIMUNOVOM KORICOM

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/amp/a145/Recept-za-kolac-s-limunom.html KOLAČ S LIMUNOVOM KORICOM  Sastojci: • 2 jaja • 100 g šećera • 1 - 2 žličice naribane limunove korice  • 1 prstohvat soli  • 2 žlice slatkog desertnog vina • 3 - 4 žlice mlijeka • 100 ml maslinova ulja  • 1/2 pakiranja praška za pecivo  • 180 g brašna  • malo ulja i šećera u prahu  Priprema: Jaja pjenasto umutite sa šećerom pa umiješajte koricu limuna, prstohvat soli, desertno vino, mlijeko i ulje. Prasak za pecivo i brašno prosijte u zasebnu posudu pa ih lagano umiješajte u smjesu jaja i šećera. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje pa prelijte pripremljenu smjesu.  Pecite 40 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva.  Provjerite čačkalicom je li kolač gotov pa ga izvadite, prebacite na kuhinjsku rešetku i pričekajte da se ohladi. Prije rezanja pospite ga šećer u prahu. 

SVINJSKI KOTLETI S GLJIVAMA

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Glavno-jelo/amp/a2067/Brzi-recept-za-svinjske-kotlete-s-gljivama.html SVINJSKI KOTLETI S GLJIVAMA  Sastojci: • 500 g svinjskih odrezaka  • 250 g šampinjona • 2 žlice nasjeckanog ružmarina  • 1/4 žličice čilija  • sok velike naranče • 1 žlica vinskog octa  • sol i papar  Priprema: U velikoj tavi zagrijte ulje i pecite svinjetinu otprilike dvije minute sa svake strane.  Potom izvadite odreske iz tave i odložite ih sa strane.  U istu tavu dodajte gljive i ružmarin pa ih dinstajte uz miješanje tri minute.  Pospite čilijem u prahu, dodajte narančin sok i ocat pa pustite da zakipi.  Vratite odreske u tavu i kuhajte na umjerenoj vatri pet minuta da se meso ispeče do kraja, a umak zgusne. Okrenite svinjske odreske jednom pa ih dobro posolite i popaprite.  Poslužite toplo.

BROWNIES S TREŠNJAMA I ČOKOLADOM

Slika
https://amazonke.com/brownies-s-tresnjama-i-cokoladom/ BROWNIES S TREŠNJAMA I ČOKOLADOM Sastojci: • 350 g tamne čokolade  • 250 g maslaca  • 3 jaja • 250 g smeđeg šećera  • 100 g glatkog brašna  • 1 žličica praška za pecivo  • 100 g trešanja • 150 g nasjeckane mliječne čokolade  Priprema: Rastopite tamnu čokoladu i maslac na pari pa ostavite sa strane da se malo ohladi. Za to vrijeme miksajte jaja sa šećerom dok ne dobijete pahuljastu smjesu pa umiješajte rastopljenu čokoladu.  Drvenom žlicom umiješajte mješavinu brašna i praška za pecivo.  Dodajte trešnje bez koštica i grubo nasjeckanu mliječnu čokoladu.  Smjesu rasporedite u četvrtasti kalup obložen papirom za pečenje.  Zagladite i pecite otprilke 25 minuta.  Pričekajte da se ohladi prije posluživanja. 

KOLAČ U ŠALICI S TREŠNJAMA

Slika
https://www.google.com/amp/s/skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/amp/a380/Mug-cake-s-tresnjama.html KOLAČ U ŠALICI S TREŠNJAMA Sastojci: • 80 g tamne čokolade  • 50 g maslaca  • 2 jaja • 50 g šećera • 50 g glatkog brašna  • 1/2 žličice praška za pecivo  • 50 g trešanja iz kompota  Priprema: Miksajte jaja sa šećerom i rastopljenim maslacem pa dodajte rastopljenu čokoladu.  Dobro promiješajte pa dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo.  Na kraju umiješajte trešnje bez koštica. Podijeliti smjesu u dvije šalice i stavite u mikrovalnu pećnicu. Pustite da se peče dva puta po minutu na najjačem programu. Provjerite pa po potrebi pecite još 30 sekundi. Pustite da kolači odstoje nekoliko minuta prije posluživanja.

BEČKA SAVIJAČA S TREŠNJAMA

Slika
https://amazonke.com/becka-savijaca-s-tresnjama/ BEČKA SAVIJAČA S TREŠNJAMA Sastojci: • 500 g kora za savijače (10 kom) • 1 kg trešanja bez koštica  Za nadjev: • 3 jaja • 1 šalica šećera  • 2 vanilin šećera  • 2 šalice jogurta  • 1 šalica ulja • 1 i pol šalica griza  • 1 prašak za pecivo  • 1 šalica = 200 g Priprema: Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte jogurt, griz i prašak za pecivo pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.  Ostavite sat vremena u hladnjaku da se malo stegne. Dvije kore za savijače namažite nadjevom, dodajte trešnje i zamotajte.  Ponovite postupak tako da dobijete pet štruca.  Slažite ih u lim za pečenje koji ste prethodno malo nauljili.  Namažite ih jogurtom i pospite vanilin šećerom pa pecite 20 do 25 minuta na temperaturi od 170 stupnjeva dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Poslužite toplo ili hladno, a možete dodati i kuglicu sladoleda.

KOLAČ OD BADEMA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/a3108/jednostavan-recept-za-socan-kolac-od-badema.html KOLAČ OD BADEMA Sastojci: • 4 jaja • 200 g šećera u prahu  • 250 ml slatkog vrhnja  • 300 g brašna  • 1/2 vrećice praška za pecivo  • 150 g maslaca • 2 žlice mljevenih badema • sol • maslac i brašno za kalup  Priprema: Dobro izmutite jaja sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte vrhnje i promiješajte, dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo s prstohvatom soli pa sve dobro miksajte.  Rastopite maslac pa ga pažljivo dodajte tijestu i promiješajte. Na kraju dodajte bademe. Ulijte tijesto u kalup za pečenje koji ste premazali maslacem i pobrašnili.  Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 45 minuta.  Pustite da se kolač nakratko ohladi u kalupu pa ga izvadite na metalnu rešetku.  Pospite ga šećerom u prahu i narežite.

TRADICIONALNA PAELLA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Glavno-jelo/amp/a5182/recept-za-tradicionalnu-paellu-s-morskim-plodovima.html TRADICIONALNA PAELLA  Sastojci: 3 žlice maslinova ulja  • 1 luk • 1 crvena paprika  • 2 žlice graška • 300 g riže • sol i papar  • 1/2 žličice šafran • 1 limenka pelata rajčice • 800 ml ribljeg temeljca  • 200 g škampa  • 500 g dagnji  • 1 svežanj peršina  • 1 limun Priprema: Pirjajte nasjeckani luk i papriku narezanu na kockice. Dodajte rižu i još kratko pirjajte.  Posolite, popaprite i začinite šafranom.  Vilicom usitnite pelate pa ih s tekućim dijelom dodajte riži.  Dobro promiješajte i podlijte ribljim temeljcem te kuhajte 40 minuta.  Potkraj kuhanja umiješajte grašak. Oprane škampe i očišćene dagnje u školjki stavite na paellu i kuhajte još 10 minuta.  Neotvorene školjke bacite .  Gotovu paellu pospite nasjeckanim peršinom i ukrasite kriškama limuna.

KOŠARICE OD JOGURTA I VOĆA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/amp/a5176/ledene-kosarice-od-grckog-jogurta-s-bobicastim-vocem-bez-pecenja.html KOŠARICE OD JOGURTA I VOĆA Sastojci: • 370 g grčkog jogurta  • 1 žličica ekstrakta vanilije  • med po želji  • borovnice  • maline • jagode Priprema: Pripremite silikonske kalupe za muffine, a u posudi pomiješajte grčki jogurt, ekstrakt vanilije i med po ukusu  Voće operite, a jagode narežite na manje komade.  U svaku košaricu stavite po dvije žlice jogurta, a voće rasporedite po vrhu. Stavite u zamrzivač na najmanje dva sata. Izvadite iz zamrzivača pa kratko ostavite na sobnoj temperaturi kako biste lakše odvojili desert od silikonske košarice.  Poslužite odmah i uživajte.

JUHA OD KRASTAVACA I JOGURTA

Slika
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Juha/amp/a1509/Najbolja-juha-za-vrucine.html JUHA OD KRASTAVACA I JOGURTA Sastojci: • 2 velika krastavaca  • 250 ml jogurta • 2 češnja češnjaka  • 1 žlica limunova soka  • 1 žličica maslinova ulja  • peršin • kopar  • sol i papar  Priprema: Krastavac ogulite i narežite na sitne kocke. Češnjak nasjeckajte što sitnije. Stavite u blender, dodajte jogurt, limunov sok i maslinovo ulje, začinite po želji i sve dobro izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Po želji možete dodati dvije - tri kockice leda da se dodatno ohladi. Ulijte u zdjelu i prije posluživanja pospite sitno nasjeckanim peršinom i koprom. Ako nećete odmah jesti ili vam dio ostane spremite juhu u hladnjak.