VARIVO OD LEĆE I DIMLJENE VRATINE
https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/hrana-i-pice/varivo-od-lece-i-dimljene-vratine-recept---952247.html
Varivo od leće i dimljene vatrine
Varivo od leće i dimljene vratine sjajno je zimsko jelo – obiluje proteinima, prehrambenim vlaknima te s mnoštvo okusa. Uz to vrlo je zasitno te se nameće kao sjajan ručak ili večera na kraju godine.
Varivo od leće i dimljene vatrine
Sastojci:
- 3 l pilećeg temeljca
- 300 g crvene suhe leće
- 300 g dimljene vratine
- 2 stabljike celera
- 2 mrkve
- 1 veći luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 lovorov list
- 1 čajna žličica sušenog peršina
- 1 čajna žličica mediteranske mješavine začina
- sol i papar po želji
- biljno ulje za pirjanje
Priprema:
- U loncu zagrijte nešto biljnog ulja pa na njemu prepirjajte dimljenu vratinu narezanu na kocke ili manje komade. Pirjajte nekoliko minuta dok meso ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
- Dodajte nasjeckani luk, mrkvu i celer i nastavite pirjati sve zajedno još pet do sedam minuta dok povrće ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još pola minuta.
- Podlijte sadržaj lonca pilećim temeljcem, sastružite dno lonca i dodajte crvenu leću koju ste prethodno isprali pod mlazom čiste vode. Posolite i popaprite po želji, dodajte sušenu talijansku mješavinu začina, peršin i lovorov list. Pustite sve zajedno da se kuha 15-ak minuta na srednje jakoj vatri.
- Kad se leća skuhala, izvadite lovorov list iz lonca i poslužite varivo s domaćim kruhom. Dobar tek!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar