VARIVO OD LEĆE I DIMLJENE VRATINE




https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/hrana-i-pice/varivo-od-lece-i-dimljene-vratine-recept---952247.html



Varivo od leće i dimljene vatrine 



Varivo od leće i dimljene vratine sjajno je zimsko jelo – obiluje proteinima, prehrambenim vlaknima te s mnoštvo okusa. Uz to vrlo je zasitno te se nameće kao sjajan ručak ili večera na kraju godine.




Varivo od leće i dimljene vatrine 


Sastojci:

  • 3 l pilećeg temeljca
  • 300 g crvene suhe leće
  • 300 g dimljene vratine
  • 2 stabljike celera
  • 2 mrkve
  • 1 veći luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 lovorov list
  • 1 čajna žličica sušenog peršina
  • 1 čajna žličica mediteranske mješavine začina
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje za pirjanje



Priprema:

  1. U loncu zagrijte nešto biljnog ulja pa na njemu prepirjajte dimljenu vratinu narezanu na kocke ili manje komade. Pirjajte nekoliko minuta dok meso ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
  2. Dodajte nasjeckani luk, mrkvu i celer i nastavite pirjati sve zajedno još pet do sedam minuta dok povrće ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još pola minuta.
  3. Podlijte sadržaj lonca pilećim temeljcem, sastružite dno lonca i dodajte crvenu leću koju ste prethodno isprali pod mlazom čiste vode. Posolite i popaprite po želji, dodajte sušenu talijansku mješavinu začina, peršin i lovorov list. Pustite sve zajedno da se kuha 15-ak minuta na srednje jakoj vatri.
  4. Kad se leća skuhala, izvadite lovorov list iz lonca i poslužite varivo s domaćim kruhom. Dobar tek!



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

LINZER PITA

DUBAI KUGLICE

KAKO UKRASITI DOM BEZ BANKROTA?