KNEDLA KOLAČ SA ŠLJIVAMA
Knedla kolač sa šljivama
Knedla kolač, kojeg neki zovu i lažne knedle, zapravo je vrlo jednostavan. Većina sastojaka je zapravo ista kao i kod knedli. Tu su prije svega nezaobilazne mrvice koje treba prepržiti s maslacem. Kasnije im se dodaju šećer i vanilin šećer kako bi imale onaj poseban prepoznatljivi okus. Nadjev od šljiva pravi se isto bez puno kompliciranja. Šljive se krčkaju 10-ak minuta, a uz šećer dodajemo i gustin otopljen u vodi kako bi se u kolaču napravio lijepi čvrsti sloj.
Knedla kolač sa šljivama
Sastojci:
Sloj s krušnim mrvicama:
- 50 g maslaca
- 200 g krušnih mrvica
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
Nadjev od šljiva:
- 1 kg šljiva
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 60 g gustina škrobnog brašna
- 100 ml vode
Krema od griza:
- 1 l mlijeka
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 190 g griza
- 100 g maslaca
- 1 jaje
Priprema:
- Prvo treba napraviti sloj s mrvicama.
- U širu tavu staviti maslac i uz miješanje ga zagrijati da se otopi.
- Dodati krušne mrvice, pa miješati da mrvice dobiju zlatnožutu boju.
- Ubaciti šećer i vanilin šećer, te sve još kratko izmiješati na vatri da se sastojci prožmu.
- Ostaviti sa strane.
- Za sloj od šljiva prvo treba očistiti šljive od koštica i narezati ih na četvrtine.
- Ubaciti ih u dublju posudu i zagrijavati na štednjaku sa šećerom i vanilin šećerom 10-ak minuta da šljive omekšaju.
- U posebnoj posudici razmutiti gustin s vodom, pa uliti u šljive.
- Miješati na laganoj vatri nekoliko minuta da se smjesa zgusne, pa maknuti sa strane.
- Za sloj od griza u posudi pomiješati griz, šećer i vanilin šećer.
- Ubaciti jedno jaje, te od mlijeka u smjesu sipati oko 300 ml i sve izmiješati pjenjačom.
- Ostatak mlijeka staviti kuhati i kad zavrije maknuti sa strane.
- Uliti smjesu od griza i uz stalno miješanje kuhati da se smjesa zgusne.
- Maknuti s vatre i odmah dodati maslac i dobro izmiješati.
- Odmah raditi dalje, jer će se krema brzo skrutnuti.
- Na dno protvana 33x19 cm rasporediti polovicu smjese od krušnih mrvica.
- Na taj sloj rasporediti pola količine kreme od griza.
- Zatim staviti nadjev od šljiva.
- Preko nadjeva od šljiva rasporediti drugu polovicu kreme od griza.
- Sve završno prekriti slojem od mrvica.
- Kolač staviti hladiti u frižider minimalno 4 sata, a najbolje preko noći.
Pripremila : Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar