SVE ŠTO TREBATE ZNATI O KVINOJI
Sve što trebate znati o kvinoji
Ako postoji namirnica
koja s pravom zaslužuje naziv superhrana, onda je to kvinoja. Ova drevna žitarica,
koju su Inke smatrale svetom, danas je nezaobilazan dio prehrane. Osim što je
nutritivno bogata, laka je za pripremu i nevjerojatno svestrana u kuhinji.
Sve što ste htjeli znati o kvinoji
Kvinoja je drevna žitarica koja se koristi već tisućama godina, a
njezine nutritivne vrijednosti govore u prilog tome da ona nije samo trend.
- Kvinoja
je bogata proteinima i sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što
je čini idealnom za vegetarijance i vegane. Osim toga, obiluje vlaknima,
željezom, magnezijem i antioksidansima, dok je prirodno bez glutena, pa je
pogodna i za osobe s intolerancijom na gluten.
- Priprema
kvinoje je jednostavna – prvo se ispere, kako bi se uklonila prirodna
gorčina, a zatim se kuha u odnosu 1:2 (jedna mjera kvinoje na dvije mjere
vode) oko 15 minuta, dok ne upije tekućinu i postane pahuljasta.
- Kvinoja
dolazi u nekoliko varijanti, najpoznatije su bijele, crvene i crne vrste.
Svaka vrsta ima specifičan okus i teksturu, ali sve su nutritivno slične.
Bijela kvinoja je najpopularnija i ima najblaži okus, dok crna i crvena
kvinoja imaju nešto bogatiji, orašastiji okus i čvršću teksturu, što ih
čini odličnim izborom za salate i jela koja treba da zadrže svoj oblik.
Ekspandirana kvinoja
U
posljednje vrijeme na policama trgovina pojavila se i ekspandirana kvinoja –
verzija koja je prošla kroz proces sličan kokanju kokica. Ovaj oblik kvinoje je
lagan, hrskav i daje posebnu teksturu jelima. Može se koristiti kao dodatak u
musliju, jogurtu, u smutiju ili kao zamjena za pržene žitarice u različitim
receptima. Zbog svog blagog okusa, ekspandirana kvinoja je savršen izbor za
dodavanje hrskavosti jelima.
Gdje sve možemo koristiti kvinoju?
- Zbog
svog blagog orašastog okusa, kvinoja se sjajno uklapa u razne obroke – od
doručka do večere.
- Možete
je kombinirati s voćem i jogurtom za osvježavajući doručak.
- Može
se koristiti i za pripremu zdravih poslastica poput palačinki, kaša,
energetskih kuglica i pločica.
- Kao
osnova za salate s povrćem i orašastim plodovima.
- Umjesto
riže u jelima poput rižota.
- Odlična
je kao prilog uz meso ili ribu.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar