SVE ŠTO TREBATE ZNATI O KVINOJI




Sve što trebate znati o kvinoji

 

Ako postoji namirnica koja s pravom zaslužuje naziv superhrana, onda je to kvinoja. Ova drevna žitarica, koju su Inke smatrale svetom, danas je nezaobilazan dio prehrane. Osim što je nutritivno bogata, laka je za pripremu i nevjerojatno svestrana u kuhinji.

 

 

 

Sve što ste htjeli znati o kvinoji

Kvinoja je drevna žitarica koja se koristi već tisućama godina, a njezine nutritivne vrijednosti govore u prilog tome da ona nije samo trend.

  • Kvinoja je bogata proteinima i sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što je čini idealnom za vegetarijance i vegane. Osim toga, obiluje vlaknima, željezom, magnezijem i antioksidansima, dok je prirodno bez glutena, pa je pogodna i za osobe s intolerancijom na gluten.
  • Priprema kvinoje je jednostavna – prvo se ispere, kako bi se uklonila prirodna gorčina, a zatim se kuha u odnosu 1:2 (jedna mjera kvinoje na dvije mjere vode) oko 15 minuta, dok ne upije tekućinu i postane pahuljasta.
  • Kvinoja dolazi u nekoliko varijanti, najpoznatije su bijele, crvene i crne vrste. Svaka vrsta ima specifičan okus i teksturu, ali sve su nutritivno slične. Bijela kvinoja je najpopularnija i ima najblaži okus, dok crna i crvena kvinoja imaju nešto bogatiji, orašastiji okus i čvršću teksturu, što ih čini odličnim izborom za salate i jela koja treba da zadrže svoj oblik.

 

Ekspandirana kvinoja

U posljednje vrijeme na policama trgovina pojavila se i ekspandirana kvinoja – verzija koja je prošla kroz proces sličan kokanju kokica. Ovaj oblik kvinoje je lagan, hrskav i daje posebnu teksturu jelima. Može se koristiti kao dodatak u musliju, jogurtu, u smutiju ili kao zamjena za pržene žitarice u različitim receptima. Zbog svog blagog okusa, ekspandirana kvinoja je savršen izbor za dodavanje hrskavosti jelima.

 

Gdje sve možemo koristiti kvinoju?

 

  • Zbog svog blagog orašastog okusa, kvinoja se sjajno uklapa u razne obroke – od doručka do večere.
  • Možete je kombinirati s voćem i jogurtom za osvježavajući doručak.
  • Može se koristiti i za pripremu zdravih poslastica poput palačinki, kaša, energetskih kuglica i pločica.
  • Kao osnova za salate s povrćem i orašastim plodovima.
  • Umjesto riže u jelima poput rižota.
  • Odlična je kao prilog uz meso ili ribu.

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

DUNJA - RIZNICA ZDRAVIH NUTRIJENATA

ZELENA STRANA ŽIVOTA