KROKETI OD TIKVICA I SIRA
Kroketi od tikvica i sira
Kroketi su fini popečci od krumpirova tijesta, uvaljani u jaja i mrvice
te prženi u dubokom ulju. Originalno potječu iz francuske kuhinje, a serviraju
se kao prilog uz meso i ribu.
Mi vam donosimo recept za manje kaloričniju
verziju ovoga jela koja se radi bez brašna i mrvica u pećnici, te na bazi
omiljenog ljetnog povrća - tikvica.
Kroketi od tikvica i sira
Sastojci:
- 700 g tikvica
- 60 g naribanog cheddar sira
- 50 g ribanog parmezana
- 3 velika jaja
- 1 žličica origana
- ½ čajne žličice češnjaka u
prahu
- sol i papar po želji
- biljno ulje po želji
Priprema:
1.
Zagrijte pećnicu na
200 Celzijevih stupnjeva. Namastite lim za pečenje kroketa i stavite ga sa
strane.
2. Operite tikvice, posušite ih i naribajte. Naribane tikvice
stavite u čistu pamučnu krpu i istisnite višak vode iz tikvica nad sudoperom.
3.
U velikoj zdjeli
izmućkajte jaja, dodajte naribane ocijeđene tikvice, naribani cheddar i
parmezan te začine: sol, papar, češnjak u prahu i origano. Miješajte sve
zajedno dok se sastojci ne povežu.
4. Od jedne žlice smjese oblikujte duguljasti kroket. Nastavljajte
postupak dok ne potrošite svu smjesu.
5.
Prebacite oblikovane
krokete od tikvica na lim za pečenje. Stavite krokete peći u prethodno
zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 15 do 20 minuta, odnosno dok
nisu termički obrađeni do kraja.
6. Poslužite krokete od tikvica s umakom po želji. Dobar tek!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar