7 RAZLOGA ZBOG KOJIH BISTE TREBALI ČEŠĆE JESTI BOBIČASTO VOĆE
7 razloga zbog kojih biste trebali češće jesti bobičasto
voće
Bobičasto voće broji toliko vrsta da ćete sigurno pronaći barem jednu
koja vam odgovara i okusom, sezonom dozrijevanja, geografskom
rasprostranjenošću, ako baš inzistirate na lokalnom, ili – bojom.
Odlično je za imunitet
Bobičasto voće sadrži velike količine vitamina C koji je ključan
u zaštiti organizma od infekcija, a bez njega nema niti dobrog imuniteta.
Srce ga voli
Bobičasto voće dokazano utječe na smanjivanje količine lošeg
kolesterola u organizmu, kao i na snižavanje tlaka, pa zato može smanjiti i
rizik od raznih srčanih bolesti.
Mozak mu kaže hvala
Bobičasto voće, a osobito borovnice, poboljšavaju pamćenje,
koncentraciju i kognitivne funkcije, što bi i bez fantastičnog okusa trebalo
biti dovoljno da ga češće uvrštavate na kućni meni.
Sprječava divljanje šećera
Bobičasto voće ima nizak glikemijski indeks pa ne izaziva nagle
skokove šećera u krvi, dapače, pomaže regulirati razinušećera te pomaže
prevenirati dijabetes tipa 2.
Probava je "k'o
urica"
Bobičasto je voće bogato vlaknima pa pomaže kod probavljanja
hrane i održavanja zdrave crijevne flore, ali i sprječava zatvor.
Koža blista
Da se vratimo da sve one antioksidanse i vitamine – oni su put
do zdravije kože, pomažu joj da izgleda blistavo i smanjuju upalne procese, ali
i – bore.
Želudac misli da je (dulje)
sit
Bobičasto voće zbog malog broja kalorija i velikog broja vlakana
odličan je saveznik u mršavljenju – i to na najbolji mogući način jer, naime,
produljuje osjećaj sitosti.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar