Postovi

KESTEN - ZDRAVA JESENSKA POSLASTICA

Slika
Kesten - zdrava jesenska poslastica  Stiže sezona kestena, mnogima omiljene jesenske šumske poslastice. Ulicama gradova širi se opojni miris pečenih kestena, a kesten pire nezaobilazan je desert u hladnim jesenskim danima i večerima. Kesten je hranjiv plod koji se jede u mnogim kulturama, a u Kini se uzgaja preko 6.000 godina i u Europi preko 3.000 godina. Vlakna Kesteni su hranjiva namirnica koja sadrži visok udio vlakana. Tako 100 grama kestena sadrži 3 g vlakna, što je više nego što sadrže drugi orašasti plodovi poput oraha, pistacija i lješnjaka. Znate da hrana bogata vlaknima pomaže u duljem zadržavanju osjećaja sitosti. Uz to kesteni imaju i nizak glikemijski indeks te pomažu u snižavanju razine kolesterola u krvi. Vitamini i minerali Kesteni su bogati nutrijentima, sadrže vitamin C, kalij, magnezij i bakar, aminokiseline i antioksidanse, a 100 g ovih plodova sadrži 195 kalorija. 100 g kestena sadrži 40 mg vitamina C koji pridono...

JOGURT PITA S KOKOSOM I LIMUNOM 🍋

Slika
Jogurt pita s kokosom i limunom  Ova lagana, prhka pita savršena je za sve ljubitelje starinskih kolača. Spoj prhkog tijesta koje se topi u ustima i nadjeva od jogurta, kokosa i svježeg limuna daje savršeno uravnotežen okus – istovremeno sočan, kremast i osvježavajuć. Jogurt pita s kokosom i limunom  Sastojci: Prhko tijesto: 200 g maslaca prstohvat soli 80 g šećera 1 vrećica vanilin šećera 4 žumanjka naribana korica ½ limuna 300 g oštrog brašna 1 prašak za pecivo Nadjev od kokosa i limuna: 4 bjelanjka prstohvat soli 150 g šećera 2 vrećice vanilin šećera 800 g čvrstog jogurta naribana korica i sok ½ limuna 30 g gustina 150 g kokosa Za posipanje: šećer u prahu Priprema: U zdjelu stavite omekšali maslac narezan na kockice, sol, šećer, vanilin šećer, žumanjke i koricu limuna. Sve dobro promiješajte vilicom. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i umijesite glatko, mekano tijesto. Ako se lijepi, dodajte još malo brašna. Tijesto podijelite na dva dijela – jedan m...

ORGANIZACIJA RADNOG KUTKA U MALOM PROSTORU

Slika
Organizacija radnog kutka u malom prostoru  Kada je u pitanju radni prostor, riječ je o jednom od osnovnih uvjeta za rad svakog stručnjaka, pa stoga postavljamo visoke standarde kada je u pitanju sama kvadratura. Radni prostor ipak treba biti prvenstveno funkcionalan, a sama funkcionalnost nije toliko vezana uz veličinu prostora, koliko je povezana s načinom na koji su elementi danog prostora prilagođeni procesu rada i integrirani. jedno s drugim. Ne želimo li pomoći svima koji pred sobom imaju zadatak prilagoditi mali prostor svom poslu, u narednim redovima bavit ćemo se ovom temom i predložiti korake uređenja ureda koji mogu pridonijeti poslovnom uspjehu. Radne površine i sredstva za rad Prilikom uređenja radnog prostora prvo treba voditi računa o potrebnim alatima za rad i načinima na koje ih koristimo tijekom radnog dana. Radne površine trebaju biti onoliko prostrane koliko je potrebno za smještaj računala, uređaja i općenito svih radnih alata koji se često koriste ...

TORTA OD KARAMELIZIRANE KAVE S NARANČOM I HRSKAVCIMA 🍰

Slika
Torta od karamelizirane kave s narančom i hrskavcima  Miris svježe mljevene kave i svježina naranče – ima li boljeg spoja za jesenske dane? U slast! Torta od karamelizirane kave s narančom i hrskavcima  Sastojci: za infuzirano mlijeko za kremu: • 600 ml mlijeka • 200 g kave u zrnu za hrskavce: • 200 g paste od badema • 100 g bijele čokolade • 50 g hrskavaca za biskvit: • 3 jaja • 150 g šećera • 100 ml ulja • 150 ml mlijeka • korica naranče • 180 g brašna • 1 prašak za pecivo • Espresso kava za kremu: • 500 g mlijeka infuzirano kavom (procijediti komadiće kave kroz sito, smjesa mora biti čista) • 500 g gold čokolade • 1 korica naranče • 500 g tučenog vrhnja • 400 g mascarponea • 108 g žele mase (1:5 omjer želatine i vode, odnosno 18 g želatine u prahu i 90 ml vode) • 150 g pasteriziranih žumanjaka (gotova smjesa ili se u posudi s ključalom vodom mikserom izrade pjenasto žumanjci na temperaturi do 80 Celzijevih stupnjeva) Priprema: Infuzirajte mlijeko kavom.  Za...

ZAŠTO ZAPOČETI JUTRO TOPLOM LIMUNADOM?

Slika
Zašto započeti jutro toplom limunadom? Boca vode i kriška limuna – jednostavno, a može napraviti veliku razliku. Navika ispijanja tople limunade ujutro nije samo wellness trend s Instagrama, već i ritual koji ima podršku znanstvenih istraživanja. Antioksidativna bomba Limun je bogat vitaminom C i polifenolima – spojevima koji neutraliziraju slobodne radikale i štite stanice od oksidativnog stresa. Prema istraživanju objavljenom u  Nutrients  (2019.), citrusi su pravi “treasure trove” bioaktivnih spojeva koji se povezuju s prevencijom kardiovaskularnih bolesti i usporavanjem procesa starenja. Pomoć kod krvnog tlaka Zanimljivo, japanska studija ( PMC, 2014. ) pokazala je da su žene koje su svakodnevno konzumirale limun i redovito hodale imale niži sistolički krvni tlak od onih koje to nisu činile. Dakle, čaša limunade i kratka jutarnja šetnja mogu biti moćan duo za zdravlje srca. Mentalno zdravlje i raspoloženje Osim na tijelo, limun može djelovati i na psihu. Nedavn...

BULOCHKI - PECIVO S NADJEVOM OD JABUKA

Slika
Bulochki - pecivo s nadjevom od jabuka  Kolači od jabuka jedna su od ljepših strana rane jeseni, no slastice s tim voćem, od kojih kuća tako neodoljivo zamiriše, u prosječnom se hrvatskom kućanstvu obično svode na pite i štrudele. Od dizanog tijesta, međutim, može se napraviti prekrasno mekano i mirisno pecivo punjeno jabukama, koje savršeno prija uz šalicu čaja ili kave. Riječ je o desertu koji je jako omiljen u Poljskoj, Češkoj i njima susjednim zemljama, a nosi simpatičan nadjev bulochki. Možda bismo to mogli prevesti kao bublice, možda kao buhtlice, ali klonit ćemo se nagađanja. Igramo na sigurno i to s odličnim receptom. Bulochki - pecivo s nadjevom od jabuka  Sastojci: 500 g glatkog brašna 120 ml mlijeka 110 g maslaca 70 g šećera 2 žličice suhog kvasca 3 jaja  Za nadjev: 650 g jabuka 60 g šećera ​30 g maslaca 1 žlica limunova soka 1 žličica cimeta Priprema: Pomiješajte toplo mlijeko s kvascem i jednom žličicom šećera, promiješajte i ostavite pe...

KAKO PREPOZNATI IMATE LI ZDRAVE NOKTE?

Slika
Kako prepoznati imate li zdrave nokte? Možemo svoje prirodne nokte skrivati lakovima i nadogradnjama, ali to će ih samo dodatno uništiti. Ako niste sigurni koliko su vaši nokti zdravi i jesu li uopće, provjerite pronalazite li se u ovih 8 znakova zdravih noktiju. Svijetlo ružičaste su boje Nokti bi trebali biti svijetlo ružičaste boje. To zapravo nije boja naših nokti već kože ispod noktiju pa zato kada vam nokti postanu duži, na vrhovima izgledaju bijelo, a ne više svijetlo ružičasto – i tako i treba biti. Nemaju po sebi vodoravne bijele linije Nokti po sebi ne bi trebali imati nikakve bijele linije, a posebno su vodoravne one zbog kojih se trebate javiti doktoru. Ranije spomenuta svijetlo ružičasta boja treba biti jednaka na svim noktima bez ikakvih drugih boja i detalja. Čvrsti su Kada vam se nokti jako lako lome, to je znak da baš i nisu najzdraviji. Jedan od najčešćih uzroka lomljenja noktiju može biti nedostatak željeza u organizmu. Isto tako, možda ste u zadnje vrije...

KREM JUHA OD KRUMPIRA 🥔

Slika
Krem juha od krumpira  Ova kremasta juha od krumpira odlično prija za svježijih dana, ali i svaki put kada se zaželite nečeg jednostavnog, ukusnog i na žlicu. Bijeli grah učinit će njezinu teksturu još kremastijom, a začini će joj dati punoću. Juhu možete obogatiti komadićima pržene slanine, kiselim vrhnjem ili vlascem, a poslužite je uz krišku hrskavog svježeg ili preprženog kruha. Krem juha od krumpira  Sastojci : 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podijeljeno 1 veliki bijeli luk, nasjeckan ½ čajne žličice morske soli 4 češnja češnjaka, nasjeckana 1 žlica bijelog vinskog octa 1 l povrtnog temeljca 5-6 krumpira, narezanih 250 g kuhanog bijelog graha, ocijeđenog i ispranog ½ čajne žličice dijon senfa 1 žlica svježeg soka od limuna ¼ čajne žličice mljevene dimljene paprike svježe mljeveni crni papar Dodaci, po želji Mladi luk ili vlasac, komadići pržene slanine, kiselo vrhnje Priprema: Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u velikom loncu na sred...

5 NAMIRNICA KOJE POMAŽU KOD ZATVORA

Slika
5 namirnica koje pomažu kod zatvora Nedostatak vlakana i vode u prehrani može dovesti do pojave tvrde stolice problema koji se javlja kod velikog broja ljudi. Vlakna će prirodno omekšati stolicu, no ako takve namirnice do sada nisu bile zastupljene na vašem tanjuru, nastojte ih polako uvoditi u prehranu. Razlog tome je činjenica da previše vlakana odjednom izaziva pojavu plinova i nadutost. Preporuka je 20 g vlakana dnevno, a ove su namirnice najbolji izvor. MALINE Ovo bobičasto voće sadrži najviše vlakana, u jednoj šalici se nalazi čak osam grama. Ne moraju nužno biti svježe. I konzumacija smrznutih malina ima prednosti. KRUMPIR Jedan krumpir srednje veličine sadrži gotovo 4 grama vlakana. Naravno, preskočite pržene i radije izaberite pečene ili kuhane krumpire. ŠIPAK Pola šalice ovih slatkih malih sjemenki sadrži tri grama vlakana. Možete ih stavite na jogurt ili dodati u zobene pahuljice. GRAH Sve mahunarke su dobar izvor proteina, vlakana i željeza. Četvrtina šalice sad...

ŠTO JESTI ZA SJAJ, ELASTIČNOST I ZDRAV TEN?

Slika
Što jesti za sjaj, elastičnost i zdrav ten? Koža je složen organ koji neprestano prolazi kroz proces obnove i regeneracije. Za te procese potrebna joj je stalna opskrba esencijalnim nutrijentima. Vitamini, minerali, antioksidansi i zdrave masti djeluju sinergijski kako bi zaštitili kožu od oštećenja, potaknuli proizvodnju kolagena, održali hidrataciju i smanjili upale. Nedostatak samo jednog ključnog nutrijenta može se odraziti na koži u obliku suhoće, akni, preranog starenja ili gubitka sjaja. Stoga je važno svjesno birati namirnice koje će našoj koži pružiti sve što joj je potrebno za optimalno funkcioniranje i blistav izgled. Omega-3 masne kiseline: saveznici protiv upala i suhoće Masna riba poput lososa, skuše i tune, kao i orašasti plodovi i sjemenke (osobito orasi i sjemenke suncokreta) bogati su omega-3 masnim kiselinama. Ove su esencijalne masti ključne za održavanje integriteta kožne barijere, sprječavajući gubitak vlage i čineći kožu hidratiziranom i elastično...