LINZER KEKSIĆI OD PISTACIJE
https://www.journal.hr/lifestyle/gastro/linzeri-od-pistacije-recept/
Linzer keksići od pistacije
Ako tražite jednostavan, a impresivan recept za božićne kekse, ovi Linzer keksići s pistacijama prava su poslastica. Imaju klasičnu Linzer teksturu mekani su i lagano hrskavi, ali s dodatkom orašastih pistacija koji im daje poseban, elegantan štih.
Linzer keksići od pistacije
Sastojci:
- 100 g pistacija (oguljenih i neslanih)
- 230 g glatkog brašna
- 1/4 žličice soli
- 150 g maslaca, sobne temperature
- 120 g bijelog šećera
- 1 srednje jaje, sobne temperature
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 150 g kreme od pistacija
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- U multipraktiku ili blenderu usitnite pistacije u fine mrvice.
- Stavite mljevene pistacije u zdjelu i dodajte brašno i sol. Dobro promiješajte pjenjačom.
- U velikoj zdjeli umutite maslac i šećer dok smjesa ne postane lagana i pjenasta.
- Umiješajte jaje i ekstrakt vanilije dok smjesa ne postane glatka.
- Dodajte suhe sastojke i zamijesite u glatko tijesto za kekse.
- Spljoštite tijesto u disk, omotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.
- Na radnu površinu stavite veliki list masnog papira i pobrašnite ga. Pobrašnite i valjak. Razvaljajte tijesto na debljinu od 0,5 cm.
- Korištenjem modlice u obliku božićnog drvca izrežite kekse.
- Od ostataka tijesta ponovno oblikujte i izrežite preostale kekse dok ne dobijete ukupno 36 keksića.
- Pažljivo prenesite kekse na pleh obložen masnim papirom, ostavite malo prostora između njih.
- Korištenjem manje modlice u obliku božićnog drvca izrežite sredinu polovice keksa (18 keksića). To će biti “prozorčići”.
- Vratite kekse u hladnjak 30 minuta (ili u zamrzivač 15 minuta) kako bi zadržali oblik tijekom pečenja.
- Zagrijte pećnicu na 180°C (bez ventilatora). Pecite kekse 12-15 minuta, okrenuvši pleh na pola vremena.
- Izvadite i ostavite da se ohlade na plehu.
- Na cijele kekse (bez “prozorčića”) namažite kremu od pistacije. “Prozorčiće” pospite šećerom u prahu.
- Stavite “prozorčiće” preko keksa s kremom i lagano pritisnite da se spoje u sendvič.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar