LINZER KEKSIĆI OD PISTACIJE



https://www.journal.hr/lifestyle/gastro/linzeri-od-pistacije-recept/



Linzer keksići od pistacije 




Ako tražite jednostavan, a impresivan recept za božićne kekse, ovi Linzer keksići s pistacijama prava su poslastica. Imaju klasičnu Linzer teksturu mekani su i lagano hrskavi, ali s dodatkom orašastih pistacija koji im daje poseban, elegantan štih.




Linzer keksići od pistacije 


Sastojci:

  • 100 g pistacija (oguljenih i neslanih)
  • 230 g glatkog brašna
  • 1/4 žličice soli
  • 150 g maslaca, sobne temperature
  • 120 g bijelog šećera
  • 1 srednje jaje, sobne temperature
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 150 g kreme od pistacija
  • šećer u prahu za posipanje



Priprema:

  • U multipraktiku ili blenderu usitnite pistacije u fine mrvice.
  • Stavite mljevene pistacije u zdjelu i dodajte brašno i sol. Dobro promiješajte pjenjačom.
  • U velikoj zdjeli umutite maslac i šećer dok smjesa ne postane lagana i pjenasta.
  • Umiješajte jaje i ekstrakt vanilije dok smjesa ne postane glatka.
  • Dodajte suhe sastojke i zamijesite u glatko tijesto za kekse.
  • Spljoštite tijesto u disk, omotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.
  • Na radnu površinu stavite veliki list masnog papira i pobrašnite ga. Pobrašnite i valjak. Razvaljajte tijesto na debljinu od 0,5 cm.
  • Korištenjem modlice u obliku božićnog drvca izrežite kekse.
  • Od ostataka tijesta ponovno oblikujte i izrežite preostale kekse dok ne dobijete ukupno 36 keksića.
  • Pažljivo prenesite kekse na pleh obložen masnim papirom, ostavite malo prostora između njih.
  • Korištenjem manje modlice u obliku božićnog drvca izrežite sredinu polovice keksa (18 keksića). To će biti “prozorčići”.
  • Vratite kekse u hladnjak 30 minuta (ili u zamrzivač 15 minuta) kako bi zadržali oblik tijekom pečenja.
  • Zagrijte pećnicu na 180°C (bez ventilatora). Pecite kekse 12-15 minuta, okrenuvši pleh na pola vremena.
  • Izvadite i ostavite da se ohlade na plehu.
  • Na cijele kekse (bez “prozorčića”) namažite kremu od pistacije. “Prozorčiće” pospite šećerom u prahu.
  • Stavite “prozorčiće” preko keksa s kremom i lagano pritisnite da se spoje u sendvič.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

LINZER PITA

DUBAI KUGLICE

KAKO UKRASITI DOM BEZ BANKROTA?