KAKO UŽIVATI U BLAGDANSKIM DELICIJAMA, A ZADRŽATI RAVNOTEŽU?
Usporite tempo kako biste olakšali želucu
Jedan od najjednostavnijih načina je usporiti tempo. Iako se na stolovima redaju mamina francuska, domaće sarme i kolači svih vrsta, vrijedi svjesno žvakati sporije i završiti obrok čim osjetimo sitost, a ne kad tanjur postane prazan. Ovakav pristup ne samo da olakšava probavu nego smanjuje pritisak u želucu koji često dovodi do vraćanja kiseline. Pomoći može i kratka šetnja nakon ručka ili večere – desetak minuta laganog hoda potaknut će probavu, smiriti osjećaj punoće i pomoći tijelu da se brže vrati u ravnotežu.
Pametnije kombinacije hrane za mirniju probavu
Tijekom blagdana korisno je pripaziti i na kombinacije namirnica. Teška i masnija jela idealno je upariti sa svježim salatama ili laganim juhama, a gazirana pića zamijeniti vodom ili toplim biljnim čajem. Đumbir je poznat po tome da smiruje želudac i ublažava mučninu, pa je šalica čaja od đumbira nakon obroka mali trik koji mnogima čini razliku. Izbjegavanje ležanja odmah nakon jela još je jedna sitnica koja može spriječiti neugodno vraćanje kiseline, pogotovo navečer.
Na kraju, blagdani bi trebali biti vrijeme radosti, a ne žgaravice. Uz nekoliko jednostavnih rituala, malo više svjesnosti i pravi proizvod pri ruci, želudac može ostati miran, a uživanje bezbrižno, baš onako kako i zaslužuje.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar