BRESKVICE





Breskvice 



Ovi sitni, slatki kolačići tako neodoljivo podsjećaju na djetinjstvo i na sve one divne pladnjeve pune sitnih kolača koji bi krasili stolove na svim važnim obiteljskim okupljanjima ili proslavama. Na svakom božićnom, uskršnjem stolu ili pak na vjenčanjima, krstitkama i rođendanima, breskivce bi igrale glavnu ulogu.





Breskvice 


Sastojci:

  • 850 g glatkog brašna
  • 3 jaja
  • 200 ml mlijeka
  • 200 ml ulja
  • 300 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • ½ vrećice praška za pecivo


Za punjenje:

  • 3-4 žlice marmelade od marelica
  • nekoliko žlica mljevenih badema ili oraha
  • mrvice od izdubljenih breskvica
  • 2 žlice ruma

Za ukrašavanje:

  • 1 dl mlijeka
  • prehrambena boja crvena
  • 3 žlice kristal šećera



Priprema:

U dublju posudu stavite jaja, šećer, mlijeko i ulje pa sve izradite električnim mikserom. Postupno dodajte brašno koje ste izmiješali s praškom za pecivo i miksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Izvadite smjesu iz posude pa ju na lagano pobrašnjenoj radnoj površini ručno izmijesite dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomognite si dodavanjem brašna). Tako pripremljeno tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 60 minuta.

Izvadite tijesto i izmijesite ga, oblikujte male kuglice pa ih složite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 15 minuta. Pazite da vam breskvice ne potamne. Pečene breskvice izvadite iz pećnice i ohladite.

Ohlađene breskvice izdubite malim nožićem (s donje strane) pa od izdubljenih mrvica, badema ili oraha, ruma i marmelade napravite smjesu za punjenje.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

LINZER PITA

SCHWARZWALD KEKSI

BOR OD LISNATOG TIJESTA S KRUŠKAMA I ĐUMBIROM 🍐