BOR OD LISNATOG TIJESTA S KRUŠKAMA I ĐUMBIROM 🍐
Bor od lisnatog tijesta s kruškama i đumbirom
Dok ulice mirišu na kuhano vino i fritule, neka se u vašoj kuhinji događa vlastita mala svečanost. Ako ne znate kakve slastice pripremati ovog Božića, one od lisnatog tijesta uvijek su brzo i fino rješenje. U nastavku donosimo recept za lisnati ‘bor’ s kruškama i đumbirom.
Bor od lisnatog tijesta s kruškama i đumbirom
Sastojci:
110 g maslaca
100 g šećera
2 žličice svježe naribanog đumbira
400 g krušaka, oguljenih i narezanih na ploške debljine 6 mm
500 g lisnatog tijesta
veliko jaje
žlica vode
šećer u prahu
80 g marmelade od marelice
100 g šećera
2 žličice svježe naribanog đumbira
400 g krušaka, oguljenih i narezanih na ploške debljine 6 mm
500 g lisnatog tijesta
veliko jaje
žlica vode
šećer u prahu
80 g marmelade od marelice
Priprema:
U loncu na srednjoj vatri rastopite maslac i šećer uz miješanje. Šećer se treba otopiti, ali ne karamelizirati. Umiješajte naribani đumbir i kriške krušaka pa kuhajte uz miješanje 4-6 minuta da omekšaju. U potpunosti ohladite kruške.
Obložite pleh papirom za pečenje i njega stavite razvaljano lisnato tijesto. Nožem ucrtajte oblik bora kao na fotografiji. Kada ste zadovoljni, pažljivo izrežite i uklonite višak tijesta. Zagrijte pećnicu na 200°C.
Rasporedite kruške na tijesto tako da ostavite rub oko 1,5 cm. Pomiješajte jaje s vodom, premažite rubove i pospite šećerom u prahu. Pecite dok ne porumeni, 25-30 minuta. Premažite vrući kolač procijeđenom marmeladom od marelice. Ohladite 10 minuta i poslužite.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar