TOST S KARAMELIZIRANIM LUKOM I RASTOPLJENIM SIROM





Tost s karameliziranim lukom i rastopljenim sirom 




Sendvič sa slatkim i sočnim karameliziranim lukom i sirom Gruyère, koji je savršen za otapanje i zato je često osnova fonduea, bio bi odličan i "sirov", ali kada još s vanjske strane kruha namažete maslac i sve skupa prepržite, nastaje rajsko savršenstvo i sočna utjeha, ovisno o tome što vam u tom trenutku treba.





Tost s karameliziranim lukom i rastopljenim sirom 


Sastojci:

  • 3 žlice omekšalog maslaca
  • 1 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 1 veliki luk, prepolovljen i narezan na tanke ploške
  • sol
  • papar
  • 8 kriški kruha od cjelovitih žitarica
  • senf
  • 220 g sira Gruyère, tanko narezanog
  • 2 kisela krastavca, tanko narezana po dužini



Priprema:

  1. U dubokoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje i 1 žlicu maslaca. Dodajte luk, poklopite i kuhajte oko 5 minuta (promiješajte tek jednom ili dvaput za to vrijeme). Onda otklopite i nastavite kuhati, povremeno miješajući, dok luk ne omekša i ne počne se karamelizirati, oko 35 minuta. Dodajte malo vode ili temeljca u po potrebi, kako luk ne bi zagorio. Karamelizirani luk posolite i popaprite.
  2. Zagrijte čistu plitku tavu.
  3. Kruh premažite s preostale 2 žlice maslaca spojite po dvije kriške, obje maslacem prema unutra (donju ćete na kraju staviti na vrh sendviča). Otvorenu krišku kruha premažite tankim slojem senfa, dodajte luk, sir i kisele krastavce. Uzmite donju krišku kruha, praznu stranu namažite tankim slojem senfa i poklopite sendvič tako da je strana s maslacem okrenuta prema van. Ponovite sa svim sastojcima.
  4. Pecite sendviče na laganoj vatri s obje strane dok se kruh lijepo ne isprži (možete ga malo stisnuti lopaticom da bolje prione uz tavu), a sir potpuno ne otopi, oko 10 minuta.
  5. Izvadite iz tave, prepolovite i poslužite vruće.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE