MESNE OKRUGLICE PUNJENE SIROM




Mesne okruglice punjene sirom 



Ove sočne mesne okruglice s aromatičnim biljem i kremastom fetom donose okuse Mediterana na vaš stol. Spoj slane fete, mirisnog kopra i peršina s bogatim umakom od rajčice i maslinovim uljem stvara savršeno uravnoteženo jelo – jednostavno, a opet posebno.



Mesne okruglice punjene sirom 


Sastojci:

Za mesne okruglice

  • 90 g feta sira
  • 2 ljutike, sitno nasjeckane
  • 1 veliko jaje, lagano umućeno
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 30 g panko mrvica
  • 2 žlice sitno nasjeckanog svježeg kopra
  • 1 žlica sitno nasjeckanog svježeg peršina
  • 3/4 čajne žličice košer soli
  • 1/4 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 450 g mljevene junetine
  • 2 čajne žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Za umak od rajčice

  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • korica od pola limuna, izrezana u debele trake
  • 1/4 čajne žličice sušenog origana
  • 1/8 čajne žličice pahuljica ljute paprike
  • 730 g nasjeckanih rajčica iz konzerve
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • Za poslužicanje
  • izmrvljena feta
  • nasjeckani svježi kopar



Priprema:

  1. Stavite rešetku u sredinu pećnice i zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  2. Narežite fetu na kockice od otprilike 1,2 cm.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte ljutiku, jaje, češnjak, panko mrvice, kopar, peršin, sol i crni papar. Dodajte meso pa umijesite rukama.
  4. Oblikujte kuglice od otprilike 2 žlice smjese. U sredinu utisnite jednu kocku fete, a zatim čvrsto zatvorite meso oko sira. Prebacite na lim za pečenje. Ponovite s preostalom smjesom od mesa i preostalim sirom. Pokapajte okruglice uljem, a zatim ih nježno promiješajte.
  5. Pecite okruglice dok ne dobiju lijepu boju, oko 20 minuta.
  6. U srednje velikom loncu na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Dodajte češnjak, limunovu koricu, origano i crvenu papriku. Kuhajte, miješajući, dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Dodajte rajčice i njihov sok, a zatim djelomično poklopite lonac. Smanjite vatru i pustite da lagano kuha, uz povremeno miješanje, dok se umak ne zgusne, oko 10 minuta. Posolite i popaprite.
  7. Prebacite mesne okruglice u umak. Smanjite vatru na sasvim laganu, a zatim djelomično poklopite lonac. Pustite da lagano kuha i kuhajte, povremeno miješajući, dok se okruglice ne zagriju, 5 do 7 minuta.
  8. Izvadite i bacite limunovu koricu. Pospite fetom i koprom. Poslužite s prilogom po želji.



Pripremila: Ivana Matas 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM