MEDOVIK TORTA - LJEPOTICA BOGATOG I RASKOŠNOG OKUSA





Medovik torta 


Jesen je idealno vrijeme za isprobavanje novih recepata ili obnavljanje starih omiljenih jela. Danas vam predstavljamo ukusan recept koji će zasigurno oduševiti vas i vaše najdraže.





Medovik torta 


Sastojci:

Sastojci za kore:

  • 150 g šećera
  • 130 g meda
  • 180 g maslaca
  • 2 velika jaja
  • 6 g sode bikarbone
  • 500 g glatkog brašna
  • Prstohvat soli
  • 1 g mljevenog kardamoma (po izboru)

Sastojci za kremu:

  • 550 g kiselog vrhnja (masnog)
  • 300 g vrhnja za šlag, mliječnog
  • 130 g šećera u prahu
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • korica naranče (po izboru)
  • Sastojci za premaz:
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 30 g šećera u prahu



Priprema:

Na pari otopite maslac, med i šećer. Kad se sastojci otope, dodajte jedno po jedno jaje, brzo miješajući. Kuhajte na pari uz miješanje dok se smjesa ne počne zgušnjavati te maknite s vatre.

Smjesi prvo dodajte sodu bikarbonu i promiješajte, a zatim postepeno dodajte brašno pomiješano sa solju i kardamomom. Kako bi dobili mekano i ljepljivo tijesto koristite špatulu za miješanje.

Tijesto izlijte na prozirnu foliju, spljoštite u oblik pravokutnika, zamotajte i ohladite 4-6 sati.

Hladno tijesto podijelite na 18 jednakih dijelova i spremite u hladnjak. Pećnicu zagrijte na 180°C, pleh od pećnice okrenite naopako i na njega stavite papir za pečenje. Pripremite si i drugi papir za druge tri kore.

Svaki komadić tijesta razvaljajte na dobro pobrašnjenoj plohi na debljinu oko 1 mm. Izrežite krug željene veličine (veličine vašeg kalupa za tortu) i prebacite koru na papir za pečenje i složite ih koliko stane.

Pecite oko 6-8 minuta. Kad se prva tura ispeče, nastavite s idućom turom. Kore ohladite na sobnoj temperaturi. a dok se hlade napravite kremu.

Sve sastojke za kremu pomiješajte pa miksajte dok se ne počne stiskati. Krema će biti dosta mekana, međutim nakon mazanja na kore će se stisnuti u hladnjaku.

Na tanjur za posluživanje ili na dno kalupa za tortu stavite prvu koru. Ogradite ju obručem koji ste obložili papirom za pečenje ili acetatnom folijom pa premažite prvim dijelom kreme. Na to pritisnite drugu koru, pa opet kremu te nastavite redati dok sve ne potrošite.

Nakon što ste završili tortu, hladite je najmanje 8 sati. Drugi dan pažljivo skinite kalup i odvojite tortu od obruča. Cijelu tortu premažite mješavinom kiselog vrhnja i šećera pa na nju zalijepite mrvice preostalih kora kako bi ju ukrasili.

Iako možda zvuči kao mnogo posla, vjerujte da se isplati!




Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PRŽENI KROKETI OD RIŽE I SIRA

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

FRITULINKA - HIBRID FRITULE I PALAČINKE