DOMAĆI UŠTIPCI - SAVRŠEN DORUČAK ZA DIJELJENJE





Domaći uštipci - savršen doručak za dijeljenje



Malo je jela koja tako lako bude uspomene kao uštipci – slatki, slani, sa sirom, vrhnjem ili džemom, oni su pravi simbol toplog doma i obiteljskog doručka. Taj poznati zvuk puckanja ulja u tavi i topla para koja se diže dok se tijesto zlatno rumeni. To su prizori koji nas vraćaju u djetinjstvo, u kuhinje naših baka, gdje je sve mirisalo na domaće i jednostavno.




Domaći uštipci 


Sastojci:

  • 250 g brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • žlica soli
  • jedno jaje
  • oko 100 ml jogurta
  • malo maslinovog ulja



Priprema:

Sve sastojke sjedinite i umijesite glatko tijesto. Zatim ga razvaljajte, ostavite da odmori petnaestak minuta, pa narežite na željene komade i pržite na dobro zagrijanom ulju dok ne dobiju onu savršenu zlatnu boju.

Tajna uštipaka je u jednostavnosti. S vanjske strane su hrskavi, iznutra mekani i prozračni, taman toliko sočni da izazovu osmijeh već nakon prvog zalogaja. Najbolje ih je poslužiti dok su još topli, uz kajmak, suho meso ili domaći džem. Te različite kombinacije okusa stvaraju pravu harmoniju.

Uštipci su dio kulinarske tradicije na Balkanu. Nekada su se pripremali u zemljanim posudama i posluživali uz domaći sir, vrhnje ili ajvar. Danas su simbol topline doma i trenutaka zajedništva. Bilo da ih pripremate vikendom za obitelj, poslužujete gostima uz čašu jogurta ili kao dio bogatog doručka, jedno je sigurno: ništa ne grije dom kao miris svježih uštipaka.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM