VARIVO OD KRASTAVACA - LAGANO, JEDNOSTAVNO I UKUSNO







Varivo od krastavaca - lagano, jednostavno i ukusno 




Kad temperature porastu i ljeto pokaže svoje najtoplije lice, često tražimo obroke koji su lagani, ali ipak zasitni. Hrana koja nas ne opterećuje, a pritom hrani i hladi iznutra. Upravo takvo je i varivo od krastavaca – pomalo zaboravljeno jelo koje mnogi pamte iz djetinjstva, a koje se ovih dana vraća u naše kuhinje u svom punom, osvježavajućem sjaju.





Varivo od krastavaca 


Sastojci:

  • 3 srednje velika svježa krastavca
  • 1 manja glavica luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žlica maslinova ulja ili maslaca
  • 1 žlica brašna (po izboru: pšenično, kukuruzno ili bezglutensko)
  • 500 ml povrtnog temeljca ili vode
  • 100 ml kiselog vrhnja ili biljne zamjene (npr. zobeno vrhnje)
  • sol, papar, svježi kopar
  • (po želji) žlica jabučnog octa ili limunov sok za kiselkastu notu




Priprema :


  • Krastavce ogulite, po želji izdubite sjemenke ako su veći i zreliji, a zatim ih narežite na tanke ploške ili polumjesece. Na laganoj vatri, na maslinovom ulju ili maslacu, pirjajte sitno sjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte usitnjeni češnjak i kratko ga prepržite, pazeći da ne zagori.
  • Dodajte brašno i dobro promiješajte kako biste napravili laganu zapršku. Ulijte temeljac ili vodu i miješajte dok se ne razbiju grudice. U smjesu dodajte narezane krastavce i pustite da varivo lagano kuha 15-ak minuta, dok krastavci ne omekšaju, ali da i dalje zadrže malo teksture.
  • Na kraju dodajte vrhnje i začinite po ukusu solju, paprom i svježe nasjeckanim koprom. Ako volite kiselkast okus, dodajte i žlicu jabučnog octa ili nekoliko kapi limunovog soka. Poslužite toplo ili, još bolje, ostavite da se ohladi do sobne temperature – tada varivo postaje još svježije i laganije.



Pripremila : Ivana Matas 




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE