VARIVO OD KELJA I KRUMPIRA
Varivo
od kelja i krumpira
Pripremite
ovo toplo jelo na žlicu koje može biti samostalno jelo bez mesa ili prilog uz
meso, a kobasicu mu možete dodati već kod kuhanja.
Sastojci:
• 1
glavica kelja srednje veličine
• 2
velika krumpira
• 2
veća češnja češnjaka
• 2
žlice maslinova ulja
• 1
ravna žlica mljevene paprike
• 1
žličica soli
•
1/2 žličice papra
•
200 - 250 ml vode u kojoj se kuhao krumpir
Priprema:
Skinite
listove kelja sve do čvrste sredine glavice.
Operite
listove tekućom vodom i odstranite srednju žilu korijena.
Listove
i jezgru glavice kelja narežite na tanke rezance.
U
veću posudu ulijte vodu i posolite pa nakon što prokuha dodajte nasjeckani
kelj.
Kuhajte
10 minuta.
Prebacite
kelj u cjedilo i ostavite da se dobro ocijedi.
Kelj
se u kuhanju drastično smanji poput špinata i kupusa zato mu treba dodati
krumpir koji će povećati volumen jela i upotpuniti okus.
Ogulite,
operite i nasjeckajte dva krumpira pa ih skuhajte u slanoj vodi.
Krumpir
ocijedite, ali vodu u kojoj se kuhao sačuvajte.
Krumpir
zgnječite žlicom za pire dok je vruć.
Na
laganoj vatri zagrijte ulje i dinstajte češnjak dok ne zamiriše.
Dodajte
kelj i pire krumpir pa začinite paprom i mljevenom paprikom.
Ulijte
oko 250 ml vode u kojoj se kuhao krumpir pa kuhajte još 10 minuta uz stalno
miješanje da jelo ne zagori jer će se krumpir zalijepiti za dno posude.
Provjerite
je li gulaš dovoljno slan pa posolite ako je potrebno.
Poslužite
kao samostalno jelo.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar