LISNATO TIJESTO S POVRĆEM
Lisnato tijesto s povrćem
Zalogaji s kupovnim lisnatim tijestom uvijek ispadaju sjajno, no ne
moraju uvijek biti punjeni sirom ili hrenovkama. Lisnato tijesto s povrćem uzima najbolje od
sezone, a ove tortice neće samo lijepo izgledati nego će baš svakoga oduševiti
i svojim okusom.
Lisnato tijesto s povrćem
Sastojci:
- 1 list lisnatog tijesta
- 450 g povrća (mrkve, šparoge,
rotkvice, cherry rajčice, grašak)
- 30 g maslaca
- 425 g ricotta sira
- 2 češnja češnjaka, protisnuta
- 3 žlice svježeg peršina
- 3 žlice svježeg bosiljka
- 3 žlice svježeg vlasca
- 2 žlice svježeg korijandra
- naribana korica od 1 limuna
- 1 žlica svježe iscijeđenog
limunovog soka
- 1 jaje, umućeno
- rikula, za ukras
- listići badema, za ukras
Priprema:
1.
Zagrijte pećnicu na
220 stupnjeva. List lisnatog tijesta izrežite na 6 ili 9 pravokutnika i
prebacite ih u lim za pečenje obložen papirom. Tijesto izbodite vilicom.
2. Povrće operite i po potrebi očistite te ga narežite na manje
komade: šparoge prilagodite veličini tijesta, mrkvu narežite na štapiće,
rotkvice na kriške, a cherry rajčice prepolovite.
3.
Zagrijte maslac u tavi
na srednje jakoj vatri. Dodajte narezano povrće i dobro ga posolite i
popaprite.
4. Pržite povrće oko 5 minuta. Nemojte ga prepeći jer će se još
peći u pećnici. Izvadite povrće iz tave i ostavite da se malo ohladi.
5. U bledner stavite zajedno ricottu, češnjak, začinsko bilje,
limunovu koricu i limunov sok, sol i papar. Blendajte dok ne dobijete kremastu
smjesu. Po potrebi dodajte još soli.
6.
Ricottu sa začinskim
biljem namažite na svaki pravokutnik tijesta i ostavite otprilike 2 centimetra
ruba. Na svaki pravokutnik dodajte povrće – jednu vrstu ili kombinaciju, po
želji.
7. Rub tijesta premažite umućenim jajem.
8. Lisnato tijesto pecite 20 do 25 minuta, dok ne naraste i ne
dobije lijepu boju.
9. Po želji ukrasite svježom rikulom ili listićima badema.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar