CANNELLONI OD ŠPINATA I PATLIDŽANA




Cannelloni od špinata i patlidžana 

 

Ovo fino, lagano i zdravo jelo prava je kruna talijanske kuhinje. Tijesto, špinat, parmezan i maslinovo ulje zapečeni su u malim cijevima od tjestenine, a sve zajedno na kraju čini jedno vrhunsko kremasto-hrskavo jelo.


 

Sastojci:

 

• 1 patlidžan 

• 2 poriluka

• 1 češanj češnjaka 

• 200 g mladog špinata 

• 200 g ricotte 

• 150 ml punomasnog mlijeka 

• 700 g pasate od rajčice 

• 100 g bosiljka 

• 375 g svježih kora za lazanje 

• 70 g parmezana

 

 

 

 

Priprema:

 

Zagrijte tavu s malo ulja.

 

Ploške patlidžana poredajte na tavu i pecite sa svake strane 4 do 5 minuta. 

 

Ostavite ih sa strane da se ohlade i prepolovite. 

 

Stavite poriluk, češnjak i 2 žlice vode u veliki lonac na srednje jaku vatru. 

 

Kuhajte često miješajući 3 do 4 minute ili dok poriluk ne omekša. 

 

Umiješajte špinat.

 

Poklopite i kuhajte 2 minute ili dok ne uvene. 

 

Ostavite sa strane da se ohladi.

 

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. 

 

Umutite ricottu i mlijeko u velikoj zdjeli tako da se dobro sjedine.

 

Stavite pola umaka za tjesteninu u vatrostalnu posudu za pečenje dimenzije 6 × 23 cm × 28 cm podloga.

 

Pospite s pola nasjeckanog bosiljka.

 

Stavite list tjestenine na ravnu radnu površinu užim krajem okrenutim prema sebi. 

 

Stavite 2 komada patlidžana duž kraćeg lista tjestenine.

 

Preko patlidžana rasporedite žlicu smjese od poriluka. 

 

Zarolajte list tjestenine. 

 

Stavite na umak u posudi za pečenje. 

 

Ponovite postupak s preostalim listovima tjestenine, mješavinom patlidžana i poriluka. 

 

Preostalim umakom od tjestenine prelijte tjesteninu. 

 

Pospite preostalim bosiljkom.

 

Posolite i popaprite. 

 

Prelijte mješavinu ricotte preko cannellona tako da ih potpuno prekrije. 

 

Pospite parmezanom. 

 

Začinite paprom.

 

Pecite bez poklopca 45 do 50 minuta ili dok vrh ne postane zlatne boje, a tjestenina mekana. 

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?