Postovi

QUICHE SA ŠUMSKIM GLJIVAMA 🍄

Slika
Quiche sa šumskim gljivama  Još malo pa počinje sezona jesenskih kiša, a s njima će gljive početi nicati na sve strane. Ne propustite priliku ubrati ove prekrasne jesenske plodove – ali budite oprezni, jer znate kako se kaže: sve su gljive jestive, neke više puta, a neke samo jednom! Quiche sa šumskim gljivama  Sastojci: Za tijesto: 250 gr brašna 125 gr maslaca 1 jaje žlica kiselog vrhnja Punjenje: 20 dkg raznih šumskih gljiva (vrganji, biserke, rusule..) 10 dkg šampinjona 4 jaja vrhnje za kuhanje kiselo vrhnje 1 režanj češnjaka pola crvenog luka srednje veličine parmezan sol, papar, muškatni oraščić Priprema: Zamijesite maslac koji ste ostavili pola sata na sobnoj temperaturi, s brašnom, jajetom s jednom žlicom vrhnja te dodajte malo soli. Kada ste zamijesili prhko tijesto, ostavite ga u frižideru na pola sata, a za to vrijeme možete pripremiti punjenje za pitu odnosno quiche. Gljive operite i osušite, narežite po želji, na velike ili manje komade te ih pirjajte n...

RAŽNJIĆI OD GRILANOG POVRĆA

Slika
Ražnjići od grilanog povrća  Kad se na roštilju pripremaju ražnjići od povrća, osobito kad se miješaju s mesom, najveći je problem tempiranje vremena pečenja jer mesu redovito treba više vremena nego povrću. Kako bi prevladali takve situacije, možete primijeniti tehniku pečenja režnjića od povrća u lađicama sačinjenima od aluminijske folije. Korak dalje je da se čitav ražnjić zatvori, čime se povrće u njemu, u stvari kuha, a dovršava se otvaranjem na zraku i premazivanjem uljem, kratko, na “otvorenoj vatri”. Ražnjići od grilanog povrća  Sastojci za četiri osobe: 1 srednje velika tikvica  1 crvena paprika  1 žuta paprika  1 manja glavica crvenog luka  8 cherry rajčica  150 g smeđih šampinjona  1 prepolovljena glavica češnjaka  3 žlice maslinova ulja  1 žlica umaka od soje  1 žlica limunovog soka  1/2 žličice suhog origana  1/2 žličice suhog timijana  1 prstohvat soli  1 prstohvat crnog papra  Ružm...

GRILANE MAHUNE S MOZZARELLOM I KRUŠNIM MRVICAMA S LIMUNOM 🍋

Slika
Grilane mahune s mozzarellom i krušnim mrvicama s limunom Abšmalcane mahune ili mahune na maslacu s krušnim mrvicama mnogima su jedno od dražih jela iz djetinjstva. Naziv ovog jela korijene vuče iz njemačke riječi abschmalzen što znači zapržen s maslacem. Poslužite ih kao glavno jelo uz salatu ili kao prilog uz jelo po izboru. Grilane mahune s mozzarellom i krušnim mrvicama s limunom  Sastojci za četiri osobe: 400 g mahuna  200 g sira mozzarelle  2 žlice maslinova ulja  1 žlica maslaca  2 češnja češnjaka  120 g panko mrvica  1 limun, sok i naribana korica  Sol i papar  Priprema: Operite mahune i ako želite odrežite im krajeve. Ako su duže možete ih prerezati na pola. Blanširajte ih u kipućoj posoljenoj vodi 3 - 4 minute, zatim ih ocijedite i odmah prebacite u hladnu vodu s ledom kako bi zadržale boju i hrskavost. Zagrijte roštilj na srednje jaku vatru. Premažite mahune jednom žlicom maslinova ulja, malo ih posolite i pecite 4 - 5 ...

KNEDLA KOLAČ SA ŠLJIVAMA

Slika
Knedla kolač sa šljivama  Knedla kolač, kojeg neki zovu i lažne knedle, zapravo je vrlo jednostavan. Većina sastojaka je zapravo ista kao i kod knedli. Tu su prije svega nezaobilazne mrvice koje treba prepržiti s maslacem. Kasnije im se dodaju šećer i vanilin šećer kako bi imale onaj poseban prepoznatljivi okus. Nadjev od šljiva pravi se isto bez puno kompliciranja. Šljive se krčkaju 10-ak minuta, a uz šećer dodajemo i gustin otopljen u vodi kako bi se u kolaču napravio lijepi čvrsti sloj. Knedla kolač sa šljivama  Sastojci: Sloj s krušnim mrvicama: 50   g   maslaca 200   g   krušnih mrvica 80   g   šećera 1   vanilin šećer Nadjev od šljiva: 1   kg   šljiva 100   g   šećera 1   vanilin šećer 60   g   gustina   škrobnog brašna 100   ml   vode Krema od griza: 1   l   mlijeka 200   g   šećera 1   vanilin šećer 190   g   griza 100   g   masl...

TUŠIRANJE UJUTRO ILI NAVEČER - ŠTO TAJMING TUŠIRANJA GOVORI O VAMA?

Slika
Tuširanje ujutro ili navečer - što tajming tuširanja govori o vama? Ljudi biraju vrijeme za tuširanje na temelju svoje dnevne rutine, vremena, načina života ili jednostavno zbog praktičnosti. Međutim, vrijeme kada se osoba tušira također može otkriti neke aspekte njezine osobnosti. Evo nekih osobina "večernjih kupača" pod tušem ili u kadi: - Organiziranost: Radije sve dovedu u red prije spavanja, uključujući i osobnu higijenu. - Emocionalna osjetljivost: Nastoje završiti dan trenutkom mira i brige o sebi. - Odgovornost: Ne vole unositi dnevnu prljavštinu u krevet. - Introspekcija: Tuširanje smatraju prostorom za razmišljanje i refleksiju. - Orijentirani na rutinu: Cijene dnevne rituale kao oblik emocionalne strukture. - Orijentirani na odmor: Daju prioritet kvaliteti sna i čine sve što mogu da ga poboljšaju. - Briga o sebi: Brinu o svom tijelu i mentalnom zdravlju općenito. Dodatne navike za one koji se tuširaju navečer Oni koji u svoju rutinu uključe večernje tuš...

DOMAĆI SOK OD ŠIPKA

Slika
Domaći sok od šipka  Šipak je plod bogat vitaminom C, antioksidansima i mineralima, a domaći sok od šipka odličan je način da iskoristite njegovu nutritivnu vrijednost. Osim što je zdrav, ovaj sok je ukusan i osvježavajući te se može konzumirati samostalno ili kao dodatak jelima i napitcima. Domaći sok od šipka  Sastojci: 2 kg zrelih šipaka 1 l vode - 300–400 g šećera (po želji) - sok jednog limuna Priprema: Šipke operite, prerežite na pola i odstranite sjemenke. Stavite šipke u veliki lonac, dodajte vodu i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 30 minuta, dok plodovi ne omekšaju. Nakon kuhanja, smjesu procijedite kroz gazu ili sitno cjedilo kako biste dobili čist sok. Sok vratite na vatru, dodajte šećer i limunov sok, te kuhajte još 10 minuta uz stalno miješanje. Vrući sok ulijte u sterilizirane boce i odmah zatvorite. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim čuvajte u hladnjaku ili podrumu. Savjeti: Za intenzivniji okus možete dodati i nekoliko klinčića i...

ČUDNE STVARI KOJE SVI RADIMO KADA NITKO NE GLEDA

Slika
Čudne stvari koje svi radimo kada nitko ne gleda  Svatko ima neki svoj mali krug ljudi u čijem se društvu osjeća potpuno opušteno i s njima će se ponašati puno slobodnije. Nećemo se ponašati skroz isto kada smo sami ili kada smo u društvu. Ipak ćemo nasamo biti malo slobodniji i dopustiti si da budemo čudniji. Neke od ovih stvari možda i radite pred bliskim ljudima, ali neke možda ne bi nikome ni priznali da radite. Smišljamo što točno reći prije nego nekog nazovemo Bilo da zovemo   doktoricu ili bilo koju drugu službenu osobu, prije ćemo razmisliti točno što reći i tek tada nazvati. Ne želimo se zbuniti i ispasti glupi. Izmišljamo čudne pjesmice Smišljamo čudne pjesmice o svom danu, onome što tada radimo, kućnom ljubimcu   ili bilo čemu drugome, izmišljamo tekst koji nema smisla i najčešće zvuči jako blesavo. Radimo čudne face u ogledalu Isprobavamo različite face, bilo   čudne, zavodljive, pokušavamo podignuti obrvu…čisto da vidimo kako b...

SAVJETI ZA SUHE RUKE I ZANOKTICE

Slika
Savjeti za suhe ruke i zanoktice  Hladnije razdoblje koje je pred nama, posebno je izazovno za kožu te ona lako postane suha, perutava i iziritirana. To se najbrže vidi na rukama – na našem svakodnevnom alatu koji upotrebljavamo za rad, stvaranje, kuhanje i komunikaciju. Kako se ruke peru i dezinficiraju više puta dnevno, a sapuni i dezinficijensi mogu dodatno isušiti kožu, zanoktice će se lako pojaviti i to nikako ne izgleda lijepo. Štoviše, ostavlja dojam kako se ne vodi računa o rukama te da nisu njegovane. Svakodnevno čišćenje Sasvim je jasno da se ruke peru više puta dnevno s raznim sredstvima. Upravo zbog toga, povedite računa da upotrebljavate blagi sapun koji ima hidratizirajuća svojstva kako ne bi dodatno isušio ruke. To može biti sapun sa sastojcima poput glicerina, aloe vere,  shea  maslaca ili bademovog ulja .  Izbjegavajte parfumirane sapune i upotrebljavate mlaku vodu, a ne prevruću .  Na kraju dobro o...

TORTA BEZ PEČENJA OD ČOKOLADE I PISTACIJA 🍫

Slika
Torta bez pečenja od čokolade i pistacija  Ne trebate paliti pećnicu da biste napravili ukusnu slasticu. Ova torta od čokolade i pistacija najbolji je dokaz za tu tvrdnju. Ne samo da se ne peče, već i ne sadrži brašno, gluten ili sastojke životinjskog porijekla. Torta bez pečenja od čokolade i pistacija  Sastojci za podlogu: 120 g mljevenih pistacija 120 g brašna od badema 60 kakao praha 50 g javorova sirupa prstohvat soli Sastojci za nadjev: 300 ml kokosovog vrhnja za šlag iz konzerve 300 g tamne čokolade 250 g maslaca od pistacije prstohvat soli pistacija za ukrašavanje torte Priprema: Kalup za torte prekrijte papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte mljevene pistacije, brašno od badema, kakao prah, sol i javorov sirup. Dobivenu smjesu ravnomjerno utisnite u kalup za torte. Preko podloge premažite maslac od pistacija. Stavite kalup u hladnjak na sat-dva da se pologa stisne. Kokosovo vrhnje iz konzerve zagrijte u mikrovalnoj pećnici – u intervalima po 30 sekundi d...

KAKO PRAKTICIRATI SLOW FASHION UZ MINIMALNE TROŠKOVE?

Slika
Kako prakticirati slow fashion uz minimalne troškove? Već je svima jasno da moda diktira kako ćemo se oblačiti, osjećati i koliko ćemo biti prihvaćeni u društvu… Ili to možda nije istina? Stil nije sinonim za kupovanje gotove odjevne kombinacije iz izloga. Trošenje ogromnih svota novaca svaki mjesec kada izađu novi komadi. Lažne torbice koje “si morate priuštiti” jer za one prave koje nam suptilno nameću najveći influenceri na svijetu, nemate novaca. Neka vam jedini trend bude održivo, a evo kako možete prakticirati slow fashion uz minimalne troškove. Stil se očituje u nečem drugom. Vivienne Westwood davno je izjavila da je “najbolji modni dodatak knjiga” i da promišljanje o modi itekako može i treba biti intelektualno. Danas, u svijetu koji rapidno juri prema dolje kada govorimo o ekologiji, u kojem se “nepotrebna” odjeća zapadnih zemalja pakira u kontejnere i odlaže u zemljama trećeg svijeta, i više je nego važno promišljati što i kako nosimo. Treba li nam doista toli...