ZAŠTO TIJELO TIJEKOM HLADNIH DANA TRAŽI VIŠE MASNOĆA, UGLJIKOHIDRATA I ZAČINA?




Zašto tijelo tijekom hladnijih dana traži više masnoća, ugljikohidrata i začina?




S padom vanjske temperature naš se organizam počinje ponašati po vrlo predvidljivim, biološki utemeljenim obrascima. Metabolizam se prilagođava hladnijem okruženju, termoregulacija troši više energije, a hormoni koji reguliraju apetit i raspoloženje mijenjaju se pod utjecajem kraćeg dana i manjka sunčeve svjetlosti.




Što se događa u našem tijelu?

Kad temperatura padne, tijelo ulazi u režim pojačanog trošenja energije. Više energije trošimo na održavanje tjelesne temperature, a samim time raste i potreba za kaloričnijom hranom. Masnoće u tom procesu nisu neprijatelji, nego gorivo.

Zato nam salate odjednom zvuče manje primamljivo, a gulaš ili toplo varivo imaju gotovo magnetsku privlačnost.

Kad jedemo toplu hranu, aktivira se parasimpatički živčani sustav, onaj koji smiruje, usporava puls i stvara osjećaj ugode. Topla hrana i napitci doslovno šalju signal tijelu da smo sigurni. Zato čaj navečer nije “samo čaj”, nego mali ritual regulacije živčanog sustava.


Je li unošenje više masnoća nezdravo?

Zimi jedemo drugačije jer i živimo drugačije: trošimo više energije na ranije opisane procese, manje se krećemo, boravimo u hladnijem okruženju, tijelo se bori protiv pada imuniteta i sezonskih promjena hormona. Dakle, nužno je zimi jesti drugačije nego ljeti.


Kako uklopiti zimsku prehranu u svoju rutinu?

Ako slušamo signale tijela, umjesto da ih pokušavamo nadglasati, zima postaje ugodnija, uravnoteženija i emocionalno lakša.

Ne trebate zimski detoks. Ne trebate kazniti svoje tijelo zato što želi nešto toplo s dodatkom vrhnja umjesto salate. Samo trebate dati tijelu ono što traži, ali na način koji vas podržava. Evo kako.

1. Birajte kvalitetne masnoće

Umjesto da bježite od masnoća, birajte one koje tijelo voli: maslinovo ulje, avokado, orašaste plodove, sjemenke, masniju ribu (losos, skuša). Ovo su masnoće koje griju, hrane hormone i podržavaju mozak.

2. Uvedite barem jedan topli obrok dnevno

To može biti juha, varivo, gulaš, rižoto, zapečeni batat, zobena kaša, tjestenina.

Toplina hrane smiruje živčani sustav i stabilizira apetit.


3. Začini kao zimski lijek

Napravite malu zimsku ljekarnu u kojoj će se naći đumbir, cimet, kurkuma, čili, anis, muškatni oraščić.

Koristite ih u čajevima, kašama, kolačima… Gdje god vam padne na pamet. Tijelo na to reagira kao na malu unutarnju peć.


4. Dopustite si raznolikost

Sve ovo ne znači da se slijepo treba pridržavati samo zdravih opcija. Ako vam tijelo traži čokoladu, dopustite si ju. Ako želite hamburger, pojedite ga. No ono što možete napraviti za sebe jest da posegnete za zdravijim verzijama, pa odaberete tamnu čokoladu i, primjerice, pileće bijelo meso u hamburgeru umjesto masne junetine.


5. Usklađujte prehranu s životnim ritmom

Zimi se prirodno krećemo manje, pa je dobro uvesti kratke šetnje koje će postati dio naše tjedne rutine. Ako vam je cijeli dan hladno, jedite tople, guste juhe. Ako osjećate pad energije, birajte cjelovite ugljikohidrate. Iako na prvu možda zvuči komplicirano, zapravo samo treba slušati svoje tijelo i vanjske promjene.




Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PRŽENI KROKETI OD RIŽE I SIRA

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

FRITULINKA - HIBRID FRITULE I PALAČINKE