PANETTONE
80 ml mlijeka
140 g šećera
1⁄2 vrećice instant kvasca Dolcela
450 g pšeničnog glatkog brašna Podravka
4 jaja
170 g maslaca
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
3 žumanjka
1 vanilin šećer
1 limun šećer
100 g grožđica
80 g kandiranog limuna i naranče
1. U toplo mlijeko dodajte žličicu šećera i instant kvasac, dodajte 100 g brašna i zamijesite tijesto. Pokrijte folijom i ostavite na toplom mjestu 60 minuta sve dok ne udvostruči volumen.
2. Dodajte 180 g brašna i dva cijela jaja te zamijesite. Umiješajte 60 g maslaca sobne temperature i ostavite da se diže dva sata.
3. Dodajte preostalo brašno, prašak za pecivo i sol, zatim ubacite dva jaja, žumanjke, preostali maslac, šećer, vanilin šećer i limun šećer. Na kraju umiješajte grožđice i kandirano voće.
4. Tijesto pokrijte i ostavite još dva sata sve dok se volumen ne udvostruči.
5. Kalup promjera 20 cm premažite maslacem i obložite papirom za pečenje (devet do deset centimetara visine). Oblikujte kuglu i stavite u kalup. Pustite tijesto da naraste do ruba kalupa (oko dva sata).
6. Pecite deset minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Potom smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite još 15 minuta. Zatim vrh pokrijte papirom za pečenje da ne izgori, smanjite na 170 stupnjeva i pecite još 20-25 minuta. Provjerite ubadanjem čačkalice je li pečeno.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar