KAKO OSMISLITI BLAGDANSKI STOL KOJI ĆE SVE OBORITI S NOGU?
Stolnjak kao fokus dekoracije blagdanskog stola
Ako odlučite da stolnjak bude fokus vašeg ovogodišnjeg blagdanskog stola, nećete pogriješiti s tartan uzorkom preko cijelog stola, budući da je ovo najtraženiji božićni uzorak ove sezone. Sredinu stola ukrasite zimzelenim granjem – borom, eukaliptusom ili grančicama s crvenim bobicama, odnosno božikovinom. Ako želite još jednostavniju varijantu, jer je uzorak stolnjaka sam po sebi vrlo atraktivan, na sredinu stola možete staviti samo ukras od borovih grančica s nekoliko detalja te svijeće.
Ako se želite igrati slojevitosti, uvijek možete odabrati bijeli stolnjak preko cijelog stola, a po sredini postaviti nadstolnjake u crvenoj, bordo ili zelenoj boji. Materijal može biti od svile pa sve do baršuna, što god mašta zaželi. Na nadstolnjak potom dodajte ukrase od borovine, božikovine i eukaliptusa, u kombinaciji s visokim ili debelim svijećama.
Ako želite jednostavniju varijantu, izbacite nadstolnjak i ostavite samo prirodni aranžman kao središnji element blagdanskog stola. Možete se poigrati i slojevima tako da, umjesto nadstolnjaka, odaberete elegantne podmetače u crvenoj, bordo ili tartan boji. Postoji i opcija da uopće ne želite veliki stolnjak, već samo nadstolnjak s ukrasima u sredini – i to je odličan odabir. U tom slučaju aranžman ukrasite okruglim zlatnim i crvenim kuglicama za bor.
Tanjuri i pribor – jednostavno, ali profinjeno
Kako biste razbili tamnije boje na stolu, odaberite bijele tanjure u slojevima, kristalne čaše i zlatni pribor koji će stvoriti dojam luksuza bez pretjerivanja. Ovakav odabir je i praktičan i vizualno učinkovit – bijelo posuđe dopušta dekoracijama da „dišu“, dok zlatni detalji donose dozu svečanost.
Salvete su također vrlo važan detalj. Nježno ih preklopite i učvrstite bordo satenskom trakom ili ukrasite grančicom ružmarina. Ako želite nešto sasvim drugačije i posebno, što će razveseliti mnoge, od candy cane štapića možete kreirati ukras kao na fotografiji i dodati papirić s imenom. Ovaj jednostavan, jeftin i izrazito dekorativan dodatak unosi zaigranost i nostalgiju. Gosti ga vole jer ga mogu ponijeti kući ili pojesti tijekom večeri.
Ipak, ono što blagdanski stol čini posebnim nije savršena dekoracija, već pažljiva kombinacija elemenata. Kada gosti sjednu, osjećaju da ste mislili na svaki detalj i da ste sve radili s ljubavlju. Zato se nemojte bojati kombinirati, igrati se teksturama i dodavati osobnu notu. Bez obzira na to imate li najskuplji servis za jelo ili jednostavne bijele tanjure, zapamtite – blagdanska čarolija krije se u malim detaljima posloženima sa srcem.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar