TJESTENINA S PANCETOM I KESTENINA
Tjestenina s pancetom i kestenima
Svi volimo uživati u klasičnim jesenskim specijalitetima poput juhe od buče, rižota s gljivama ili gulašima, ali ponekad nam treba i nešto malo specifičnije, posebnije – i tu na scenu dolaze kesteni. I ne, ne mislimo na obične kestene pečene u pećnici ili pak deserte od kesten pirea, već na slana jela koja uključuju bogatu, kremoznu kesten kremu. Jedno od takvih, koje se svakako isplati kušati, je i tjestenina s pancetom i kestenom.
Tjestenina s pancetom i kestenima
Sastojci:
- 250 g tjestenine (najbolje tagliatelle, fettuccine ili pappardelle)
- 150 g pancete (narezane na tanke trakice)
- 200 g kuhanih kestena (svježi ili vakuumirani)
- 1 manji luk (sitno nasjeckan)
- 1 češanj češnjaka
- 100 ml bijelog vina
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- 1 žlica maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- svježi timijan ili ružmarin
- sol i svježe mljeveni papar
- naribani parmezan za posluživanje
Priprema:
- Na velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja i dodajte pancetu. Pržite je dok ne postane zlatna i hrskava, zatim je izvadite na tanjur obložen papirom da ostane suha i lagano se ohladi.
- U istu tavu dodajte malo maslaca i nasjeckani luk. Pirjajte na laganoj vatri dok ne omekša i postane staklast, a zatim ubacite češnjak i svježi timijan.
- Dodajte kuhane kestene, lagano ih zgnječite vilicom i zalijte bijelim vinom. Pustite da vino ispari i da kesteni upiju sve arome, zatim dodajte vrhnje za kuhanje. Miješajte dok ne dobijete gustu, svilenkastu kremu. Ako je pregusta, dodajte malo vode od kuhanja tjestenine.
- Skuhajte tjesteninu al dente u posoljenoj vodi. Procijedite, sačuvajte šalicu vode od kuhanja i ubacite tjesteninu u tavu s kestenovom kremom. Promiješajte i pustite da se sve poveže. Dodajte malo te vode kako bi se umak bolje obavio oko tjestenine.
- Na kraju ubacite hrskavu pancetu, dodajte svježe mljeveni papar i pospite parmezanom.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar