POŠIRANE KRUŠKE S KREMOM OD MASCARPONEA, ORAŠASTIM POSIPOM I BIJELE ČOKOLADE 🍫 🍐





Poširane kruške s kremom od mascarponea, orašastim posipom i bijele čokolade 




Poširane kruške oduvijek su bile desert koji spaja jednostavnost i profinjenost. Ovaj klasik vraća se u modernoj, nježnijoj verziji koja stavlja naglasak na aromu samog voća, a ne na previše dodataka. U nastavku donosimo recept za brzinski desert kojem je teško odoljeti.





Poširane kruške s kremom od mascarponea, orašastim posipom i bijele čokolade 



Sastojci:

Za poširane kruške:

6-8 čvrstih krušaka (jedna po osobi)
700 ml vode
200 g šećera
žličica ekstrakta vanilije
po želji: cimet, kardamom, menta, timijan, vino i/ili rum

Krema od mascarponea:

200 g mascarponea
200 g vrhnja za šlag
5 žlica šećera

Posip:

100 g bijele čokolade
70-100 g oraha, badema ili pistacija
prstohvat soli
2 žlice šećera
malo maslinova ulja (opcionalno)




Priprema:


Ogulite kruške. U veću posudu ulijte vodu i dodajte šećer pa zagrijte na srednje jakoj vatri dok ne zakipi. Umiješajte vaniliju, začine i alkohol po želji. Smanjite vatru, dodajte kruške i kuhajte ih u sirupu dok ne omekšaju.

Vrijeme kuhanja ovisi o zrelosti: mekše kruške trebaju 5-10 minuta, čvršće 15–25 minuta. Gotove su kad vilica lako uđe u sredinu. Ostavite ih da se potpuno ohlade u tekućini, najprije na sobnoj temperaturi, zatim u hladnjaku.

Ako ih želite poslužiti tople, možete ih servirati odmah. Za mascarpone kremu u zdjeli kratko izmiješajte sir i šećer dok smjesa ne postane laganija. U drugoj zdjeli istucite vrhnje u mekani šlag pa ga lagano umiješajte u mascarpone.

Za posip tostirajte orahe na suhoj tavi dok ne zamirišu i ne poprime zlatnu boju. Usitnite ih u blenderu zajedno sa šećerom i prstohvatom soli. Otopite bijelu čokoladu na pari. Poslužite kruške s velikom žlicom mascarpone kreme, pospite mješavinom oraha i prelijte otopljenom čokoladom.




Pripremila: Ivana Matas 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PRŽENI KROKETI OD RIŽE I SIRA

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

MLJEVENO MESO SA SVJEŽIM KUPUSOM