PANETTONE TIRAMISU
Panettone tiramisu
Panettone tiramisu spaja dva velika klasika, kultni božićni panettone, oko kojeg se već godinama vodi prava mala potraga za “onim najboljim”, i jednako obožavani tiramisu. Spoj donosi bogat, sočan, aromatičan desert koji se topi u ustima i koji gosti traže još prije nego što ste završili rezati prvu porciju.
Panettone tiramisu
Sastojci:
- 3 jaja, odvojena
- 500 g mascarponea, hladnog
- 1 mahuna vanilije, razrezana i sastrugane sjemenke
- 80 g šećera
- 2 g soli
- 500 ml espressa
- 30 g šećera
- 90 ml marsale ili likera sa začinskim notama
- 750 g panettonea s čokoladnim kapljicama (ili drugog po želji)
- 80 g tamne čokolade (pločica)
Priprema:
- Zamutite žumanjke i vaniliju s mascarponeom dok se smjesa lagano ne zgusne i poveća volumen, pazeći da je ne pretučete.
- Odvojeno istucite bjelanjke, šećer i sol u mekane vrhove.
- Umiješajte bjelanjke u mascarpone smjesu u tri dodavanja, dok se potpuno ne sjedine, i stavite u hladnjak.
- Skuhajte espresso, dodajte šećer i marsalu te ostavite da stoji na sobnoj temperaturi.
- Pomoću noža za kruh odrežite tanki sloj kore panettonea kako bi se otkrila mekana unutrašnjost, zatim ga narežite na ploške debljine između 1 cm i 1,5 cm.
- Na dno posude za posluživanje premažite tanak sloj mascarpone kreme. Zatim počnite slagati ploške panettonea u posudu tako da se uredno uklapaju i tvore ujednačen sloj.
- Prelijte ih polovinom espresso smjese kako bi se natopile. Panettone treba biti potpuno natopljen, ali pazite da ga ne prelijete – pola smjese idealno je za dva sloja.
- Premažite polovicu preostale mascarpone kreme preko panettone sloja, zatim naribajte polovicu tamne čokolade po cijeloj površini za čokoladni sloj.
- Složite preostale ploške panettonea na vrh, ponovno pazeći da uredno stanu u posudu.
- Natopite ih ostatkom kave, zatim premažite preostalom mascarpone kremom.
- Poravnajte vrh tiramisua nožem ili špatulom i pospite naribanom tamnom čokoladom.
- Ohladite najmanje četiri sata, ili preko noći, u hladnjaku, a zatim poslužite.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar