KREMASTI RIŽOTO S BUNDEVOM
Kremasti rižoto s bundevom
Jesen je idealno vrijeme za jela koja griju dušu, a kremasti rižoto od bundeve savršen je primjer. Spoj slatkoće bundeve, blage kiselosti vina i dubokog okusa parmezana daje jelo koje je istovremeno nježno i luksuzno.
Kremasti rižoto s bundevom
Sastojci:
- 250 g arborio ili carnaroli riže
- 300 g bundeve (pečene ili kuhane, pasirane u pire)
- 1 manji luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 litra povrtnog temeljca
- 100 ml bijelog vina
- 40 g maslaca
- 40 g naribanog parmezana
- Maslinovo ulje
- Sol, svježe mljeveni papar
- Prstohvat muškatnog oraščića
Priprema:
- Bundevu ogulite, narežite i ispecite u pećnici na 200 °C oko 20 minuta (ili skuhajte dok ne omekša). Zatim je izblendajte u glatki pire.
- U širokoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja. Dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte dok ne postane proziran.
- Zatim ubacite sitno nasjeckani češnjak i kratko ga zapržite da zamiriše.
- Ubacite rižu i miješajte minutu-dvije da se zrna lagano tostiraju i oblože uljem.
- Ulijte vino i pustite da alkohol ispari, miješajući.
- Dodajte malo toplog temeljca i miješajte dok se ne upije. Nastavite dodavati temeljac postupno, uz stalno miješanje, dok riža ne omekša, ali zadrži laganu čvrstoću (al dente).
- Kad je riža skoro kuhana, dodajte pire od bundeve. Promiješajte i pustite da se sve poveže u kremastu smjesu.
- Maknite tavu s vatre, dodajte maslac i parmezan, te začinite solju, paprom i prstohvatom muškatnog oraščića. Poklopite i ostavite da odstoji 2 minute.
- Poslužite toplo, uz dodatni parmezan i nekoliko kapi maslinovog ulja. Po želji na vrh dodajte feta sir, pečene gljive ili listiće pržene kadulje za miris i hrskavost.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar