KOLAČIĆI OD ĐUMBIRA
- 6 šalica brašna
- 2 šalice smeđeg šećera
- 1 žlica mljevenog cimeta
- 1 žlica mljevenog đumbira
- 3 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 dl kiselog vrhnja
- 2 jaja
Čim tijesto izvadite iz hladnjaka, podijelite ga na dva dijela, kako bi vam bilo lakše mijesiti. Stavite ga na radnu površinu posutu brašnom i mijesite dok ne postane glatko, razvaljajte ga do debljine od otprilike 1/2 cm.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C. Kolačiće izrežite pomoću metalnih, plastičnih, ili kalupa iz kućne radinosti – od tvrdog kartona, pa ih stavite u namašćenu posudu za pečenje. Tijesto preostalo nakon rezanja ponovo razvaljajte i upotrijebite. Kolačiće pecite dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i postanu čvrsti, zatim ih izvadite iz pećnice i stavite da se hlade 5-10 minuta.
Ukrasite ih šećernim preljevom u boji. Iscrtajte oči, usta, odijelo ili samo prelijte čokoladom.
Kekse od đumbira možete objesiti na božićnu jelku, napraviti od njih vjenčić za ulazna vata, objesiti na prozore ili pokloniti prijateljima za poklon.
Uživajte!
Primjedbe
Objavi komentar