MASLAC OD JABUKA
Maslac od jabuka
Riječ je o svojevrsnom pekmezu koji se na sjeveru Europe priprema iskuhavanjem jabučnog soka, a servira na kruhu, s palačinkama i vaflima, ali i kao glazura za pečeno meso. Neki ga stavljaju čak i u gulaše.
Maslac od jabuka
Sastojci:
- 2,5 kg očišćenih slatkih jabuka
- 200 ml vode
- 200 g smeđeg šećera
- 100 bijelog šećera
- 1 žlica mljevenog cimeta
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- ½ čajne žličice mljevenih klinčića
- ¼ čajne žličice muškatnog oraščića
- prstohvat soli
Priprema:
- Jabuke dobro operite, očistite i narežite na kocke veličine oko dva centimetara. Stavite ih u lonac zajedno s vodom, šećerom i začinima i zagrijte na štednjaku.
- Kuhajte sve zajedno oko dva sata u poklopljenom loncu i na umjerenoj temperaturi, odnosno dok jabuke ne omekšaju. Štapnim mikserom pretvorite omekšane jabuke u pire.
- Nastavite kuhati pire u otklopljenom loncu dok se smjesa ne zgusne i ne dobije lijepu tamno-smeđu boju.
- Ohladite namaz do kraja, spremite ga u posudu i stavite u hladnjak. Ovako pohranjeni maslac od jabuka izdržat će do dva tjedna u hladnjaku. Poslužite ga na kruhu, s palačinkama – ili na neki drugi način. Dobar tek!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar