MASLAC OD JABUKA





Maslac od jabuka 




Riječ je o svojevrsnom pekmezu koji se na sjeveru Europe priprema iskuhavanjem jabučnog soka, a servira na kruhu, s palačinkama i vaflima, ali i kao glazura za pečeno meso. Neki ga stavljaju čak i u gulaše.




Maslac od jabuka 


Sastojci:

  • 2,5 kg očišćenih slatkih jabuka
  • 200 ml vode
  • 200 g smeđeg šećera
  • 100 bijelog šećera
  • 1 žlica mljevenog cimeta
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • ½ čajne žličice mljevenih klinčića
  • ¼ čajne žličice muškatnog oraščića
  • prstohvat soli



Priprema:

  1. Jabuke dobro operite, očistite i narežite na kocke veličine oko dva centimetara. Stavite ih u lonac zajedno s vodom, šećerom i začinima i zagrijte na štednjaku.
  2. Kuhajte sve zajedno oko dva sata u poklopljenom loncu i na umjerenoj temperaturi, odnosno dok jabuke ne omekšaju. Štapnim mikserom pretvorite omekšane jabuke u pire.
  3. Nastavite kuhati pire u otklopljenom loncu dok se smjesa ne zgusne i ne dobije lijepu tamno-smeđu boju.
  4. Ohladite namaz do kraja, spremite ga u posudu i stavite u hladnjak. Ovako pohranjeni maslac od jabuka izdržat će do dva tjedna u hladnjaku. Poslužite ga na kruhu, s palačinkama – ili na neki drugi način. Dobar tek!



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE