KOJE VINO IDE UZ KOJI OBROK? 🍷





Koje vino ide uz koji obrok?



Odabir vina uz obrok često se čini kao zahtjevan zadatak, osobito kada želimo ostaviti dobar dojam, a nismo sigurni što izabrati. Osnovna pravila nisu toliko komplicirana i vrlo se lako mogu zapamtiti. Kada znate nekoliko smjernica, već ćete puno opuštenije posegnuti za bocom vina koja najbolje odgovara vašem jelu. Prava čaša vina nije luksuz ni posebna znanost, nego jednostavan način da pojačate užitak u hrani. Zato vam donosimo jasan vodič uz koji ćete bez puno razmišljanja znati što odabrati za svaku priliku.




Osnovni principi uparivanja vina i hrane

  • lagana jela najbolje prate lagana vina, a bogata jela traže jača vina

  • vino bi trebalo biti malo svježije i kiselije od jela jer će tako bolje doći do izražaja i neće ostaviti težak dojam u ustima

  • slatko vino uvijek treba biti barem jednako slatko kao desert uz koji se poslužuje

  • kod začinjenih i ljutih jela preporučuju se vina s blažim karakterom i nižim alkoholom jer jača vina pojačavaju osjećaj peckanja

  • uparivanje može biti po sličnosti (okusi vina i hrane su slični) ili po suprotnosti (razlikuju se, ali se nadopunjuju)




Vina i jela – praktične kombinacije

Bijela vina

  • ribe i plodovi mora najčešće se poslužuju uz lagana bijela vina

  • bijela su vina dobar izbor i za piletinu, puretinu ili lagana jela od povrća

  • osobito lijepo prate jela u umaku koja nisu previše teška

Rosé

  • rosé je odličan izbor kada se ne možete odlučiti između bijelog i crnog vina

  • lijepo se slaže s laganim tjesteninama, salatama i jelima s voćnim notama

  • dovoljno je svestran da se uklopi i uz ribu i uz meso, a daje osjećaj svježine


Crna vina

  • crna vina najbolje idu uz jača jela poput crvenog mesa, bifteka, ramsteka, janjećih kotleta ili jela s roštilja

  • odlično prate gulaše, pašticadu i variva bogata začinima

  • kod masnijih riba, primjerice, lososa ili tune, može se poslužiti blaže crno vino ako je jelo pripremljeno na jači način


Desertna vina

  • voćne pite, kolači i torte najbolje se slažu sa slatkim vinima koja prate njihovu punoću

  • čokoladni deserti najviše dolaze do izražaja uz vina s voćnim ili začinskim tonovima jer ublažavaju gorčinu čokolade




Savjeti za bezbrižan izbor

Ako niste sigurni što odabrati, najlakše je posegnuti za bijelim vinom ili roséom jer se s njima rijetko griješi. Kod odabira je važno obratiti pozornost ne samo na vrstu mesa, nego i na način pripreme – pečeno, kuhano, u umaku ili s roštilja – jer upravo to otkriva kakvo vino najbolje pristaje. Tijekom ljeta preporučuju se svježija vina s više kiselosti, a zimi više odgovaraju punija crna vina.

Veliku razliku čini i temperatura posluživanja: bijela i rosé vina najbolje su rashlađena, crna vina treba poslužiti na nešto višoj temperaturi, a desertna vina lagano ohlađena. Ako ste i dalje u nedoumici, uvijek možete pitati u trgovini ili restoranu jer će vam osoblje rado preporučiti vino koje najbolje odgovara jelu.



Zaključak

Za pravilan odabir vina ne morate biti veliki stručnjak – dovoljno je zapamtiti nekoliko jednostavnih pravila. Lagano jelo najbolje ide uz lagano vino, jače jelo traži jače vino, a desertno vino treba biti jednako slatko kao i slastica. Rosé je uvijek siguran izbor kada se dvoumite jer se lako uklapa i uz ribu i uz meso. Na kraju, najvažnije je da uživate jer je najbolja kombinacija uvijek ona koja vama najviše godi!




Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE